петак, 29. октобар 2021.

UBISTVO JE UBISTVO

 ETO OVIH DAA CUVENI HOLIVUDSKI GLUMAC UBIO JE NA SIMANJU REDITELJKU IZ PISTOLJA - SLUCAJNO?! LOVCI U LOVU UBIJU NEKOG SLUCAJNO?! UBISTVO IZ NEHATA JE SVAKAKO SLUCAJNO! STO NIKAKO NE ZNACI DA UBISTVO NIJE UBISTVO. JER ISHOD JE SMRT NEKOG LJUDSKOG BICA. E SAD PO CEMU SE OVA UBISTVA RAZLIKUJU OD ONIH SVIREPIH SEM SAME SVIREPOSTI? PA PO KAZNI! I KOJA BI TO KAZNA U STVARI BILA PRIMERENA. JER PO MOM MISLJENJU AKO NEKO NIJE ZAISTA ZELEO DA UBIJE NEKOGA VALJDA GA NJEGOVA SAVEST PROGONI DO KRAJA ZIVOTA I VECE KAZNE NEMA!

Američki mediji prenose da postoji snimak jezivog incidenta, u kojem je Boldvin pucao iz pištolja koji je trebalo da bude napunjen ćorcima. U oružju je bio pravi metak, koji je najpre prošao Halini kroz grudi a zatim pogodio Suzu koji je stajao iza nje. Scenski pištolj iz kojeg je ubijena filmska snimateljka i ranjen režiser na setu novog filma Aleka Boldvina imao je jedan pravi metak, saopštio je sindikat radnika Holivuda u dopisu svojim članovima.

Policija je potvrdila da možda postoji snimak incidenta, koji bi dalje rasvetlio okolnosti smrti Haline i ranjavanja Džoela.

"Znamo da se incident dogodio na setu, i trenutno istražujemo da li su samo uvežbavali scenu, ili su kamere bile uključene i snimanje u toku", rekao je šerif okruga Santa Fe, Huan Rioz.

"Glavni glumac je slučajno ispalio jedan pravi metak, koji je pogodio direktorku fotografije Halinu Hačins i režisera Džoela Suzu”, navodi se u dopisu lokalne podružnice Međunarodnog saveza pozorišnih i scenskih radnika (IATSE), što su preneli Variety i Indenpendent.

Holivudski glumac Alek Boldvin nesrećnim slučajem usmrtio je direktorku fotografije i ranio reditelja, kada je u četvrtak ispalio hitac iz scenskog pištolja na snimanju filma u Novom Meksiku, saopštile su lokalne vlasti.

Boldvin, koji je saslušan i pušten, upucao je i usmrtio Halinu Hačins, direktorku fotografije filma "Rust", i ranio Džoela Souzu, reditelja filma, na ranču Bonanca Krik, popularnoj filmskoj lokaciji južno od grada Santa Fea, navodi se u saopštenju kancelarije lokalno šerifa, prenela je agencija Rojters.Glumac se oglasio povodom nesreće na Tviteru i rekao da mu je srce slomljeno.

U toku je istraga koja će utvrditi sve okolnosti ove nesreće, a Rioz je ponovio da, za sada, nije pokrenut postupak ni protiv koga.

 

Kazne za ubistvo u lovu blaže su u odnosu na "obično" ubistvo. Neki smatraju da "lovcu ubici" i sud progleda kroz prste. Iako mnogi veruju da u ovome ima i malo istine, ubistva u lovu su uglavnom nesrećni slučajevi. U lov najčešće idu prijatelji, rođaci, kumovi... Gde ima oružja i gde se puca postoji veći rizik da neko strada, pa je zato važno da svi poštuju pravila.

Najnovija u nizu tragedija u kojoj je lovac ubio lovca desila se nedavno na području Opštine Pećinci. Policija je tada uhapsila D. Ž. (53) jer je sa lovačke čeke karabinom ubio drugog lovca.

Najčešći uzrok lovačkog ubistva iz nehata je nepažnja u rukovanju oružjem, kaže Bojan Bukovac, predsednik lovačkog Udruženja Beograd.

- Mnogo je onih koji obilaze lovišta u potrazi za sitnom divljači, fazanima, divljom plovkom... tada se najčešće dešavaju ranjavanja. Takođe, veliki je rizik i u lovu na divlje svinje. Krajem avgusta desila se tragedija u okolini Pirota u kojoj je stradao mladić iz Avganistana. Lovci su bili u čeki i kada je nešto zašuštalo u žbunju, jedan od njih je zapucao misleći da je divlja svinja. Odmah su stigli pripadnici zajedničkih snaga vojske i policije i utvrdili  da je lovac pogodio migranta koji se sa nekoliko sunarodnika krio u visokom rastinju od nadležnih - navodi Bukovac.

Dovoljan je delić sekunde da, na primer, dok lovac prelazi kanal ili nepristupačan teren oružje opali. Zato puška uvek mora da se prelomi. Po propisima lovci moraju da nose fluorescentne prsluke (žute, crvene, narandžaste), kačkete, oznake na rukavima...

Bukovac smatra da je greška to što je ukinut lovac pripravnik, jer bi svako pre nego što ozbiljno krene u lov, trebalo godinu dana da se upoznaje sa tehnikom lova, od lovno-tehničkih objekata, čeka, solišta, hranilišta, pa do upotrebe pušaka, karabina, optike.

Bukovčev kolega, Milan Kuzmanović, upravnik lovišta Beograd, smatra da su okidači nesreća u lovu nepridržavanje pravila i krivolov.

"Nema zatezanja obarača dok ne dođe do momenta pucanja. Zna se tačno kada i u šta se puca. Zabranjeno je pucati u travu koja mrda. Lovac mora tačno da vidi u šta puca", kaže Kuzmanović.

On dodaje da je jedna od mera opreza nošenje prazne puške čija je cev okrenuta ka nebu ili zemlji. Takođe, lovcima je zabranjeno da pucaju ka naseljenom mestu. Oni koji učestvuju u lovu ne smeju da napuštaju lovište kada hoće, zabranjeno je šunjanje i prikradanje.

Sa stanovišta krivičnog prava ubistvo u lovu se tretira kao lišavanje života iz nehata, kaže Milan Škulić, profesor krivično procesnog prava Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

 vo iz nehata kao privilegovani oblik ubistva.

  • Razlikuje se od osnovnog oblika KD samo prema obliku krivice
    • ovde se kao privilegujuća okolnost javlja nehat
    • intenzitet napada na zaštićeno dobro je znatno manje izražen kod nehatnog ubistva nego kod običnog
    • umišljaj i nehat toliko mogu da promene karakter i težinu kd da se više ne govori o ubistvu iz nehata
  • KD nehatnog lišenja života postoji onda kada je učinilac bio svestan da svojom radnjom (činjenjem ili nečinjenjem) može drugog da liši života, ali je olako držao da to toga neće doći ili da će to moći da spreči (svesni nehat), kao i u slučaju kada učinilac nije bio svestan da svojom radnjom nekoga može da liši života, iako je prema okolnostima pod kojima je učinio delo i prema svojim ličnim svojstvima bio dužan i mogao biti svestan te mogućnosti.
    • za postojanje je irelevantno je da li se radi o svesnom ili nesvesnom nehatu
    • vrsta nehata se mora utvrđivati da bi se izvršilo razgraničenje svesnog nehata i eventualnog umišljaja i nesvesnog nehata sa slučajem
    • svesni nehat:
      • česte situacije nepažljivog rukovanja vatrenim oružjem
        • stav sudske prakse je da čak ni u slučajevima najgrublje nepažnje kod rukovanja vatrenim oružjem nema pristanka na posledicu odnosno da nema eventualnog umišljaja
        • u psihološkom smislu ravnodušnost ne znači istovremeno i pristajanje
        • ukoliko se pristanak ne može utvrdtiti od značaja je i normativna, vrednosna ocena učinioca prema posledici
    • nesvesni nehat:
      • ako je postojala dužnost i mogućnost da se predvidi da će se svojom radnjom neko lice lišiti života
      • stvarna zabluda iz nehata – otklonjiva stvarna zabluda
      • neotklonjiva stvarna zabluda isključuje i nehatno kd
  • KD se može izvršiti i nečinjenjem
    • radi se o nepravom KD nečinjenja koje se vrši propuštanjem dužnog činjenja
    • izvršilac u tom slučaju može biti samo ono lice koje ima položaj garanta
      • koje je bilo dužno da preduzme određeno činjenje i usled čijeg propuštanja je došlo do smrti nekog lica kao posledica ovog KD
    • u odnosu na posledicu mora postojati nehat
      • npr kada je optuženi propustio da pokrije krečanu na svom neograđenom placu u koju je upalo dete i tako izgubilo život
      • opasnost za druga lica koja se mogla i morala otkloniti određenim delovanjem
  •  većina kvalifikatornih okolnosti iz člana 114 (teško ubistvo) je nespojivo sa postojanjem nehata jer zahtevaju umišljaj
    • izuzetak: moguće je zamisliti ubistvo iz nehata službenog ili vojnog lica pri vršenju službene dužnosti ili ubistvo deteta ili bremenite žene
      • u tom slučaju te bi se oklonosti uzele u obzir prilikom odmeravanja kazne kao otežavajuće, iako se radi o nehatnom delu, jer one objektivno delo čine težim
  • kod krivičnih dela kvalifikovanih težom posledicom, kada mora postojati nehat u odnosu na težu posledicu iz koje proizađe smrt nekog lica .Dela se ne kvalifikuju kao nehatno lišenje života već prema odgovarajućim odredbama kojima su propisana ta krivična dela. 
  • Mozda smo malo razjasnili pricu o slucajnim ubistvima. Namaerno nisam pominjala onu najstrasniju kad dete ubije dete jer roditelj nije sklonio napunjen pistolj.
  • I STA VREDI POSLE PRICATI O NECEMU KAD SE VEC DOGODI.  SVAKO UBISTVO JE UBISTVO. POD KOJIM GOD OKOLNISTIMA SE DESILO. CAK I KAD SE BRANITE OD NASILNIKA ( BIO ON VAS PARTNER, SIN, OTAC ,NEPOZNATA  OSOBA) KAD BRANITE NECIJI ZIVOT , KADA UCESTVUJETE U SAOBRACAJNOJ NESRECI. LES OSTAJE LES. I ON JE TAMO JER STE VI BILI U TOM MOMENTU TAMO. I TO  JE TO.  KAZNA KOJU DOBIJETE MOZDA JE PRAVEDNA ILI NIJE ,ZAVISI S KOJE TACKE SE GLEDA ( RODBINE ZRTVE) ILI (VASE RODBINE) . KAKO GOD BILO SAVEST VAM NECE DATI MIRA STO STE NEKOM ODUZELI ZIVOT. JER VAMA SE TO DESILO SLUCAJNO. UBICAM SE TO NE DESAVA SLUCAJNO PA IH SAVEST NE MOZE PROGONITI.
  • ZATO PAZITE SE LJUDI. SVAKI MOMENAT NEPAZNJE I VELIKOG BESA MOZE DOVESTI DO NESRECE SA SMRTNIM ISHODOM. POKUSAJTE DA  TO IZBEGNETE PO SVAKU CENU!


Нема коментара :

Постави коментар