четвртак, 31. март 2022.

NIJE PETI ELEMENT

 DA ZAVRSIMO OVAJ MESEC U KOME JE BIO MOJ JUBILARNI DVEHILJADITI BLOG I DA OD DANAS KRENEMO SA PISANJEM BLOGA SVAKI TRECI DAN. PRONASLA SAM PRICU O LETECEM AUTOMOBILU. PA ONDA DA SE NADAMO DA CEMO IPAK USPRKOS SVEMU PREZIVETI I DA SE OKRENEMO BUDUCNOSTI. KOJA JE OVIM LETECIM AUTOMOBILOM UPRAVO STIGLA.

Godinama u nazad leteći automobili bili su mogući samo na filmu. Svi su gledali naučno fantastičke filmove i nadali se će jednog dana ovo tehnološko čudo ugledati na ulicama gradova, a sada se ta želja i ostvaruje.

Postoji već nekoliko različitih modela letećih automobila, a prvi ikada napravljeni, koji je prošao i sve testove je "PAL V LIBERTY". Liberty je prošao testiranja još u toku 2020. godine, što ga čini prvim legalnim letećim automobilom, a sada se sprema za masovnu prodaju. Lista čekanja za kupovinu ovog neverovatnog automobila raste, a njegova cena ideo od 399.000 evra do 599.000 evra.

Njega možete normalno voziti po putu, ali može se i transforimasati u letelicu nalik helikopteru. Na zemlji može da se kreće i do 160 kilometara na čas, dok je u vazduhu ta brzina 180. Liberty ima mogućnost da preleti i do 480 kilometara pre nego što mu ponestane goriva, a da biste upravljali ovim vozilom morate da imate vozačku dozvolu, ali i dozvolu za letenje.Ima dva motora, rezervoar od 100l benzina, masu 660 kilograma, tri točka i propelere na krovu, što ga čini da liči na helikopter, dok poleće kao omanji avion. Vozaču i suvozaču potrebno je između pet i deset minuta da se podignu u vazduh i uživaju u iskustvu letenja, ali im je za to potrebna manja avionska pista jer oko Liberty-ja ne sme da bude prepreka.

 Hibridni leteći auto ima BMW motor koji radi na benzin, a uspešno je obavio probni let između dva međunarodna aerodroma u Slovačkoj.

Izumitelj ove letelice Stefan Klajn tvrdi da auto može da leti 1.000 kilometara, na visini od 2.500 metara i do sada je proveo 40 sati u vazduhu.

Potrebno je dva minuta i 15 sekundi da bi se ova letelica pretvorila u automobil.

Kineski proizvođač električnih vozila XPeng planira masovnu proizvodnju letećih automobila do 2024. godine čija cena neće biti veća od 157.000 dolara.

Ova kineska startap kompanija predstavila je prototip vozila X2 koji razvija HT Aero, podružnica firme specijalizovana za leteće automobile.

U izveštaju portala TechCrunch kaže se da je kompanija XPeng samo u toku poslednje nedelje oktobra obezbedila preko 500 miliona dolara od investitora za ovaj proizvodni projekat.

Letećim automobilom se na malim visinama upravlja volanom za vožnju po putevima i jednom polugom za režime letenja.

Na XPeng veb stranici se navodi da X2 može da primi dve osobe, da ima rotore koji se mogu sklopiti kad je vozilo u režimu drumskog saobraćaja i proširiti kada leti, kao i da je maksimalna vremenska dužina leta do 35 minuta.

Obzirom da od automobila na zemlji nema vise mesta za ljude (mislim imaih toliko da su zauzeli i trotoare) leteci automobil uz podzemnu zeleznicu vrlo olaksava kretanje ljudido zeljene destinacije.

 I Ilon Mask sa svojim tunelom koji kao da je izasao iz serije Saut park i koji izbacuje ljude na mesto koje zele dok se ne preselimo na Mars pomocice u resavanju saobracaja i transporta uopste.

BRUS VILIS I MILA JOVOVIC SU IMALI FIKCIJU (A MOZDA I NE) U FILMU PETI ELEMENT ,A NAMA POCINJE TA BUDUCNOST  KOJU SMO SAMO U FILMOVIMA GLEDALI.

Нема коментара :

Постави коментар