субота, 8. март 2014.

DAN ZA ZENE

DAN ZENA. DAN ZA ZENE ILI HAJDE DA SE DANAS SETIMO ZENA. Kao sto sam vec pisala dan zaljubljenih i dan zena ne treba da budu jedini dana kada se slavi ljubav i zena.Svi znamo istorijsku cinjenicu da je tek na insistiranje Klare Cetkin zena dobila pravo glasa na danasnji dan. Tokom vremena zena je dobijala sve vise prava i ravnopravnosti. Uz pravo glasa dobila je pravo da radi i sve poslove kao muskarac.Medjutim uz ekonomsku nezavisnost nikad nije dobila pravo da ne obavlja kucne poslove i radja decu. Tako da zavrsimo pricu. Zena je u XXI  dostigla  nevidjene mogucnosti. Potpuno je neverovatno sta danas moze zena.Zaposlena je, radi odgovorne poslove( a ne stereotip na svim slikama u udzbenicima muskarac je doktor, a zena je medicinska sestra),  zatim, udata je i ima dva ili tri mala deteta, pa joj kod kuce ne manjka posla. Da naravno usput mora i u nabavku. I onda dobije samo jedan dan.Tog dana ona ce se lepo obuci, nasminkati malo jace, frizuru promeniti i na lice staviti osmeh. Na poslu ce je u zavisnosti od toga gde radi cekati cvet ili neki kovertic sa novcem. U povratku nece svratiti da kupi hranu nego ce ponosno nositi cvet i sa mnogo nade pozuriti kuci.E sada od muskarca zavisi da li ce nesto prirediti ili ne. Danas i same zene ne zele da se bas  posebno nesto slavi. Mada kao sto rekoh i malopre neke zene bas tog dana  zele paznju. Ako dobro poznajete svoju partnerku necete pogresiti.Medjutim, kad su u pitanju mame i bake, deca ne smeju da tog dana ne iskazu na neki nacin svoju ljubav i paznju prema majci.. Mame su vrlo osetljive po tom pitanju. Naravno zavisi od uzrasta deteta. Ako je manje tu na scenu stupa tata koji  detetu daje neki mali pokloncic i probudi ga ranije da mamu obraduje pre posla. Nista lepse od toga.Ako je dete skolskog uzrasta moze opet uz pomoc tate da  pricini radost  svojoj mami, a moze i sa malo truda i puno ljubavi da joj napravi samo neku cestitku ili zavisi koliko je kreativno nesto zanimljivo. Ako je to dete vec odraslo i ima neki svoj novac moze tog dana svoju mamu obradovati necim sto ona voli,  Tako da iako se izgubila simbolika Dana zena , jer se pretvorio u dan kad ti muz, sin ili kolega tutne cvet u ruke ( a mozda ni nije siguran da to treba da uradi), a odmah posle toga trazi da ruca, i baca se pred  TV.Nemojte im zameriti. Ako se tog dana zaista zelite osecati drugacije probajte da ne reagujete kritikom. Budite nasmesene, ugadjajte mu pa ako je iole pravi muskarac shvatice i nagradice vas. U suprotnom moze doci do svadje pa vam nikako nece biti dobro.
Jos jedna nepoznata tema. Ali ako ostane i malo ljudskih osecanja itekako ce biti potrebna. Na primer ako svet bude i dalje podeljen na muskarce i zene ( zanemarimo vanzemaljce) bilo bi divno da se odrzi taj praznik.Na taj dan zene ce telepatski preneti svoje zelje muskarcu ( kakvo olaksanje znati sta ona zaista zeli) on ce ih ostvariti, pa ce drzeci se za ruke otici do labaratorije i dati svoj genetski kod za kloniranje. Samo da se tada ne posvadjaju ciji ce klon dete biti.
Proslost je kao sto sam vec mnogo puta ponovila bila romanticnija . Tada su mnoge kombinacije dolazile u obzir. Evo nekoliko. Zena je manje bila opterecena poslom van kuce, pa je na taj dan spremila predivnu veceru, posebno se doterala, a decu odvela kod bake i deke.Muz bi naslucivao sta ga ceka kod kuce pa bi se nekako izvukao sa proslave Dana zena u preduzecu, kupio bi neki poklon i krenuo kuci. Ili. Muz bi pozvao negde pred zenino pucanje od besa sto ga nema sa posla i rekao " Spremi se vodim te na jedno divno mesto- novootvoreni restoran sa muzikom za ples".Predivno. Ili . Nekoliko dana ranije zatrazio   bi kljuc od vikendice od nekog kolege ili rodjaka , otisao bi tamo ,napravio bi neki totalno fenomenalno romantican ambijent i odveo zenu koja nista bas nista nije mogla da predpostavi.Ili bi zena, ako je dobila u preduzecu malo bolje  napunjen kovertic pozvala svog muza na romanticnu veceru  na neko mesto koje oboje vole.A sto se tice dece tu je potpuno vazio malopre opisan ritual koga jedino nije pregazilo vreme i koji se prenosi generacijama. I mi smo bas na taj nacin nasim mama cestitale praznik
SRECAN NAM PRAZNIK . NEMOJTE BITI RAZOCARANE AKO VAS DANAS MUZ ILI SIN ZABORAVE .IZNENADITE VI NJIH A ONI CE SE VEC ODUZITI.

Нема коментара :

Постави коментар