недеља, 9. март 2014.

NJ.V. MOBILNI

NJEGOVO VELICANSTVO MOBILNI TELEFON.To je znate ona stvarcica koju su izmislili da nam olaksa zivot.A da li je? Biti dostupan 24 sata nije bas ni lako .Zar  nikad niste pozeleli da  budete ne dostupni?Da imate svojih 5 minuta.Pet minuta koje cete iskoristiti samo za sebe .Idemo redom.Roditelji kupuju deci mobilni telefon  jer se brinu za njih i zele da ih zastite u svakom trenutku. Ali da li je to bas tako?Evo dva primera. Tinejdzerka od oko 15 godina. Mesto radnje Zemunski kej .Na klupi sedi u krilu takodje tinejdzera i razmenjuje neznosti. Zvoni telefon. Zabrinuta majka verovatno pita gde joj se nalazi cerka. Zna se odgovor. Mama pa u skoli sam, evo zvono za cas, cao.Mama je zadovoljna ,a cerka nastavlja sa "ucenjem".
 .Drugi primer.Lekino brdo. Brizni otac vodi sincica od oko 5 godina u vrtic. Evo kako ga savetuje. "Sine ako te bude neko dirao  ti me zovi. Ali tata vaspitacica nam uzima mobilne. Pa ti kad ne gleda uzmi, a ja cu je vec izgrditi."Divno. Idemo dalje. Svako od nas koji ima srece da radi  kod privatnika zna da mora da bude uvek dostupan. Medjutim, sta ako mlad covek pozeli neki svoj privatni zivot. Da izadje sa devojkom, da ode s a ortacima na utakmicu , ili prosto da se naspava.Rizikovati i ugasiti mobilni ,Vaditi se da je iscurila baterija, da vam je telefon upao u WC solju , da vam je komsija pregazio nogu i telefon svojim kombijem.Ima tu jos mogucnosti .Ali ipak ostaje strah .Mozda ipak treba da se javite?I na kraju mobilni telefon u sluzbi ljubomorne zene. Recimo nalazite se na zaista vaznom poslovnom sastanku, mobilni vam je naravno iskljucen. Da li ce ona poverovati da niste mogli da se javite. . U gradskom prevozu niste od buke i guzve sposobni ni da izvadite telefon. Resili ste da priustite dugo kupanje posle napoenog dana, a telefon je na spratu u pantalonama bacenim na pod. I tako dalje.Da i ne spominjem da zelite ponekad (iako je naravno volite) da malo budete razdvojeni. Sta raditi kad telefon zvoni neprestano , a ona zna da se vi ne odvajate od telefona bas nikad?Kazem vam  mobilni telefon nam nije olaksao zivot.Naprotiv postao je gospodar naseg zivota i vremena.
 Tek u buducnosti nece nam samo mobilni biti gospodar nego i ostale masine i uredjaji .Zamislite da pridjete krevetu da legnete, a ,on se zatvori uz poruku da je vreme odmora u 23 h.Ili pridjete sporetu da spremite palacinke oko 3 sata ujutru (sto mi subotom redovno radimo), a ono naravno ne moze. Imacemo divno uredjen zivot.Svaki ce nam minut biti nadgledan i odredjen  za obavljanje nekog posla. Mobilni verovatno nece postojati u ovom smislu kao danas jer ce komunikaciju preuzeti glavni kompjuter(Veliki Strumf valjda).
U proslosti ljudi nisu bili dostupni u ovakvom obimu. Dostupnost je bila svedena na zicu.To jest fiksni telefon  je omogucavao kontrolu samo onoliko koliko je bio dugacak kabl..I to je bilo fantasticno. Imao si svoje vreme .Mogao si cak da odes sa posla i da niko ne zna gde si, Da li u Domu zdravlja kako si rekao sefu ili u bioskopu ili vec gde si ti hteo da budes.Kad te je zvala devojka uvek si mogao da kazes da ti roditelji nisu preneli poruku ,a ti si bio kod ortaka u ulici ili vec nesto tako. Mame su morale da odu do skole kad su zelele da saznaju da li si u skoli i da vide ocene tako da si mirne duse mogao da uzivas do tog momenta.
I opet ona konstatacija da su svi bili opusteniji .A sto se tice javljanja na fiksni telefon mogao si da biras sa kim ces i kada da razgovaras.
Samo nemojte da se zavaravate da ja nisam jedan od zavisnika. Ne kazem da nije dobro biti u vezi sa dragim osobama, ali 24 sata  je stvarno previse. Zaboravili smo osnovni princip na kome se zasniva covek,a to je licna sloboda.

Нема коментара :

Постави коментар