четвртак, 27. март 2014.

ZELENA ZELENA TRAVA DOMA MOG

ZELENA,ZELENA TRAVA DOMA MOG...Ima li sta lepse nego kada je prolecni dan otici u prirodu/Naravno da nema. I sada ono sto me je navelo da pisem ovaj post. Lepo odete u prirodu,rasirite cebence na travu.Pustite decu i psa da se istrce. Potpalite rostilj i eto uzivancije. I necu sada jos i to da spominjem da ste sve otpatke  ostavili da se vidi da ste bili tu.Pricacu o jos vecim nevoljama koje cete videti odmah ,a za prirodu cemo odgovarati svi zajedno kasnije.Dosli ste kuci ,prilegli  da se odmorite ,a vasa deca i pas vec pocinju da imaju probleme.Dete dobija osip u laksoj varijanti, a u tezoj pocinje i otezano da dise.Dete ima alergiju na neku travu,korov ili cvet drveta .Strasno.Jos cu samo jednom da spomenem psa  sto ne znaci da je on manje vazan jer njega su okupirali krpelji. I njemu je potrebna pomoc.Odlazite kod pedijatra  i evo presude .Da,dete vam je alergicno, to je sada normalno ,nema nerviranja ,samo ne sme u prirodu od marta do juna.Uzasno.Ne postoji nacin da detetu to objasnite.Jer deca kao najneotpornija vrsta placaju nase bahato ponasanje prema prirodi. Zagadjen vazduh i prirodu smo im mi ostavili u nasledje.Onda ih kljukamo kortisteroidima za koje doktori tvrde da nisu opasni, a ja vam opet iz iskustva kazem da jesu. Medjutim kontrolu astme na alergijskoj bazi bez njih ne mozete.Kako se uzimaju od dijagnostikovanja obicno posle druge godine zivota, a piju se do puberteta, znaci oko desetak godina
ostavljaju trag na kostima koje postaju krte i lako se lome. Pa ajd sad kazite detetu da ne sme da ide na terence da se igra jer je alergicno na travu ,a i moze da padne i da polomi ruku ili nogu. Ko nema decu ne moze to da razume. Jer ja sam probala da objasnim ali ne ide. Kad drugo u zivotu dete ima potrebu za trcanjem po travi?
Buducnost. Kakva trava, kakvo drvece. Polisi buducnosti su samo od vestackog materijala.Dobra vest. Deca nece imati alergiju. Losa vest. Deca nece imati travu da trce po njoj.I tate nece imati priliku da pokazu kako su majstori rostilja.
U proslosti sve je bilo bolje naravno. Nisam poznavala nikog ko nije smeo u prirodu .Provodili smo
mnogo vrmena na travnatim povrsinama.Svi smo bili u "izvidjacima" (organicacija koja nas je ucila snalazenju u prirodi).Tada se ekologija nije ucila u skoli niti se toliko pricalo o njoj , ali nas su naucili da volimo prirodu i da je cuvamo. Nikad nismo bacali otpake po sumi na kampovanju,niti smo sekli grancice,niti na bilo koji nacin ugrozavali prirodu.A ona nam je uzvracala cistim vazduhom, sumskim jagodama (na koje niko nije bio alergican), predivnim izvorima sa hladnom i cistom vodom.I lezali smo u travi i uzivali u igri skotrljaj se kako znas niz padinu i bili smo zdravi.
Ne znam sta bih porucila jer greska je vec napravljena, zdravu okolinu za decu nemamo. Pa ipak morali bi nekako da se borimo .Moramo deci da omogucimo da dozive cari boravljenja u prirodi ,a da nemaju posledice tog boravka

Нема коментара :

Постави коментар