понедељак, 16. фебруар 2015.

LUDILO VLADARA

VLADARI ,KRALJEVI,CAREVI,FARAONI BILI SU U MANJOJ ILI VECOJ MERI EKSCENTRICNI CITAJ LUDI! Da pocnemo od kraljeva i Mesopotamije.Cudna je prica o tome. Pojam kraljevanje je upravo tamo i nastao kod drevne civilizacije Sumera koji su kralja gledali kao Boga sa neba koji je odredjen da kraljuje(vlada).Naravno da su ti kraljevi za narod bili poput mitskih bica jer kako drugacije protumaciti dug vek njihovog kraljevanja. Za 214.ooo godina Mesopotamijom je vladalo 8 kraljeva?!Zasto bas osam? Pa postoji neka paralela izmedju Biblije,knjige Postanja i Sumerske civilizacije do VELIKOG POTOPA. OD ADAMA DO NOJE (to je onaj sto je pravio barku za spas zivih bica)
 zivelo je 8 generacija(bas kao sto je bilo 8 kraljeva sumerskih).Posle potopa BOG JE VRATIO LJUDSKI VEK NA OVAJ KOJI JE SADA! E SAD ! Ovako razmisljam. Kad su ljudima oduzeli mogucnost da zive desetine hiljada godina i ostavili buducim vladarima znatno kraci vek za vladanje, oni su se prosto takmicili ko ce biti "ludji" u svom ponasanju!Spisak ludih vladara bio bi poduzi ,a ja bih izdvojila nekoliko muskih i jednu zensku vladarku iz starijeg perioda i jednu zenu iz relativno novijeg doba (od pre nekoliko vekova).Oto Bavarski je nasledio vec ludog vladara (svog brata) ali je bio jos ludji te su ga morali skloniti iz javnosti (zatvorili su ga na 30 zadnjih godina zivota) u zlatni kavez!Zhengde kineski car sa 14 godina i nikad nije odrastao nego je napravio lazni grad u kome je "glumio" trgovca! Ibrahim I proveo je detinjstvo u Kavezu gradjevini bez prozora sto je ostavilo veliki trag na njegovo mentalno stanje te je kad je postao sultan napravio je najveci harem devica ikada.Carls VI recimo mislio je da je napravljen od  stakla ?! Neverovatno.Kaliguula je pored NERONA BIO NAJLUDJI .Po ludilu bio je broj 1.Zamislivsi da je vrhovni bog Jupiter bio je surov prema "smrtnicima" tako da kad bi mu nedostalo gladijatora za Arenu koristio je svoju moc i ludilo ui u Arenu bi poslao prvih pet redova gledalaca.Najsurovija, najekscentricnija i sa velikom dozom ludila pored svoje genijalnosti u vladavini sigurno je bila KLEOPATRA.Pomenuta vladarka je i moja omiljena kontradiktorna i mocna Marija Terezija. Svoju dozu ludila "lecila" je na svojoj gardi uzimajuci mlade i naocite gardiste za ljubavnike koje posle ubijala odsecanjem glave da ne bi o tome pricali?! FENOMENALNO I onda mi mislimo da su danasnji vladari losi (mozda malo uvrnuti kao KIM DZONG LI  i jos nekoli sad vec pokojniih vladara. Ma ovi su super. Ovi narod ne ugrozavaju tako ocito i svoje ludilo dobro kriju,.a mozda neka doza ludila mora da postoji za vrhovne vodje naroda!
Buducnost.Kako ce kiborzi i humanoidni roboti vladati svojim podanicima tesko mi je da zamislim. kako bi  super inteligentne ljude naterali da rade ono sto ne zele? Nikako! I dzaba im onda i ludilo i moc  i ekscentricnost kad sve to isto bude moglo svako bice na planeti?
Proslost. Mnogo primera ekscentricnog ponasanja postoji u istoriji svih naroda i u nasoj naravno .O d srednjeg veka na ovamo proslo je mnogo raznih vladara koji su manje ili vise bili "ludi"Druge znam samo iz gradiva koje smo svi ucili  u skoli,a jednog znam iz sopstvenog zivota. To je bio Josip Broz.Ni kralj,ni car,ni faraon a imao je moc svih njih zajedno.On je 22 miliona ljudi opcinio i terao da rade sve sto pozeli?Genijalnost, ili ludilo? Moc svakako nije

Нема коментара :

Постави коментар