среда, 25. фебруар 2015.

SLADOLED

POCINJE DA RASTE TEMPERATURA VAZDUHA! USKORO CEMO TRAZITI NACINE DA SE RASHLADIMO! STA VAM JE PRVA ASOCIJACIJA ZA RASHLADJIVANJE? Osim brckanja u nekom kupalistu ili u kadi prva asocijacija (bar meni) je SLADOLED. Necu da vas smaram sa istorijatom ili klasicnim vrstama ili nacinom spremanja. Meni su se danas svideleove dve stvari u vezi moje najomiljenije poslastice (koju jedem i zimi).Prvo ,najbrzi nacin spremanja.Bukvalno pred vasim ocima prodavac ce vam prirediti spektakl. Za nekoliko minuta uz pomoc tecnog azota koji smesu za sladoled hladi uz prasak i obilje boja dobicete omiljenu kombinaciju ove poslastice!. Fantasticno mada zvuci vrlo opasno.Pa zato i jeste privlacno!A onda kad vec kod kuce probate da brzinski smuckate sladoled jer vas na plus 40 mrzi da idete da ga kupite tecni azot bi vam pomogao da mozete odmah da ga jedete, a ne da ga satima hladite u zamrzivacu.Malo sad o potpuno ludim vrstama sladoleda, koje iako sam veliki obozavalac ne bih bas probala.U Japanu recimo postoji sladoled od konjskog mesa! Meso i sladoled?! Ako nista drugo konjsko meso je izvor gvozdja ali je meni kao pljeskavica ili kobasica mnogo mnogo bolje zvuci! Italijani koji su cuveni ljubavnici da bi sacuvali svoju reputaciju u sladoled stavljaju vijagru?!Pa ako ga jos spreme na tecnom azotu nastace eksplozija i ne samo u casi sladoleda!U Francuskoj se stavlja neka vrste trave,a u Americi (sto mozda i nije lose) stavlja se slaninica! I nekako sve vise kad su u pitanju sladoled ili cokolada pocinju neka buduca vremena jer su to sve manje poslastice na koje smo navikli nego su postale bas izazovi za sva nasa cula,a Boga mi i za nas mozak.
Buducnost. Zamislite kako u poslasticarnici kupujete sladoled jedva cekajuci da vas rashladi,a onda vas ceka spisak najneverovatnijih kombinacija .Sta mozak da naredi? Jesti ili ne? Dobro jedno je "ledeni izazov",a sasvim drugo pojesti nesto sto nisi bas siguran da treba da se nadje u sladoledu.Doduse i sva hrana ako je bude bilo u ovom obliku sigurno ce biti "cudna" na hiljade nacina, mozda i bizarna,ali covek je prilagodljiva vrsta. Za sta smo sve mislili da nikad nece dospeti u ljudsku ishranu,pa opet je doslo (kao zlato na primer) sto i mogu da razumem.Ali malopre pomenute stvari u sladoledu ili jos ko zna koliko namirnica koje do skoro ne bi ni pomislili da jedemo naci ce se pred nama i u nama.
Proslost.Kako se secam prvih sladoleda u obicnom kornetu od vanile,cokolade ili jagode. Onda sam u skoli krenula na one kupovne iz frizidera u skolskom dvoristu i na one ne kupovne koje je spremala moja baka cim je nabavila prvi zamrzivac. Sada je lako sladoled u prahu sirokog spektra moze i dete da umuti mikserom. Jedina mana je ipak to sto kucnu varijantu moras da cekas satima,a kad je izvadis iz zamrzivaca (narocito ako je domaci ,pa jos vocni, a ne mlecni ili kremasti) moras da cekas jos neko vreme da se malo otopi da moze da se sipa.
MA NEMA VEZE I TO CEKANJE I NOVA VREMENA I NOVI UKUSI ALI KOLIKO MI PRIJAJU NOVE VARIJANTE IPAK POSTOJI GRANICA DOKLE BI ISLA U ISTRAZIVANJU NOVIH VRSTA MA KOLIKO OBOZAVAM SLADOLED! A ONO SPREMANJE SA TECNIM AZOTOM  OSTAVILA BIH ZA UZIVANJE VAN KUCE!
STO BI U FRIKOMU REKLI PAZLJIVO LIZITE POGOTOVO NOVE VRSTE JER KO ZNA STA IMA UNUTRA!


Нема коментара :

Постави коментар