среда, 14. децембар 2016.

TVOJE GODINE I U MOJE VREME

DA SU MI TVOJE GODINE ! U MOJE VREME!  PRVA RECENICA JE POTPUNO NETACNA! DRUGA MOZDA I IMA NESTO ISTINE !
Svi smo u zivotu od nasih ili komsijskih baka i deka culi ove recenice.U tvojim godinama ja sam ovo ili ono! A ti radis sve pogresno! Danas nesto razmisljam o tome jer bila sam i u onim i ovim godinama i zato mogu da znam ! Secam se svojih mladih  godina, onih posle puberteta. Imala sam sve iako sam bila iz obicne radnicke porodice. Pristojno oblacenje, obroci, izlasci, proslave, letovanja. Pa opet, da li sam pravila greske? Naravno, laze ko kaze da nije. Jer mladost je nestrpljiva, buntovna! Sve sam zelela sad odmah! A iz takvog stava naravno da proizilaze greske. Mladost je ono sto imaju samo mladi, a cene je samo stari. To je doba kada si jos nevin, neiskvaren, nezreo ,neodgovaran ,a samim tim opusten, zadovoljan i srecan.Svet gledan ocima mladih je puno drugaciji od onog kakvim ga gledaju stariji. Dvadesetogodisnjaci misle da je dovoljno da imaju obrazovanje i talenat i da im uspeh ne moze izmaci. Ali nazalost ,biti inteligentan, imati diplomu prestiznog univerziteta i talenat nisu dovoljni da bi dobio dobar i dobro placen posao. Zatim, to ne snalazenje u trosenju novca. O stednji i da ne pricamo. Ako imaju novac misle da ce ga uvek imati i ne ostavljaju za "crne dane". I naravno misle da novac i jedino novac znaci srecu! Iako prestiz i velika plata mogu da vas ucine srecnijim -to svakako nije sve u zivotu. Treba juriti svoje snove jer cete doci u situaciju da zazalite sto ste jurili samo pare. Zanemarivanje zdravlja je takodje jedna od karakteristika (citaj greska ) mladosti. Nespavanje, losa ishrana, konzumiranje droge, alkohola... Lako odustaju kad stvari postanu teske. Kraj ljubavne veze, otkaz na poslu - sve je to  za mlade kraj sveta. Zato ostvarenje svojih ciljeva ostavljaju za kasnije, tridesete, cetrdesete..Pokusavaju svima da ugode ( ovo se odnosi na posao), a onda puknu kad vide koliko je to tesko i besmisleno. Misle da prijateljstva traju vecno ( i ljubavi). Traze "srodnu dusu" ,ali imaju nerealne zahteve i lako se razocaraju. Do prave veze se dolazi sa mnogo truda i odricanja, a mladost to ne poznaje. Misle da ce preseljenjem resiti sve probleme. Vide stvari crno -belo. I samo tako! Ne znaju za kompromis koji se stice iskustvom ( godinama). Planiraju godinama unapred. Ne znaju za faktor iznenadjenja. Ko zna sta moze da se desi vec sutra, a tek za mesec dana? Nisu oprezni. Misle da jedino njima od svih poznatih ide tesko u zivotu. I da zakljucimo mladost imamo da bi pravili gluposti ,a starost da bi zalili za tim glupostima. ZNACI TO JE TOTALNO FOLIRANJE KAD NAM STARIJI KAZU U TVOJIM GODINAMA JA SAM RADIO TO I TO ISPRAVNO ,A TI GRESIS! MLADOST JE TAKVA  ODUVEK I ZAUVEK! I SVI ZALIMO STO SMO PROTRACILI MLADOST!.
Sto se tice price o vremenu tu ima neke istine. Nijedno vreme nije isto! Da se vratim samo u 50-te,60-te,70-te,80-te godine proslog veka. Potpuno drugacije vreme.
Pedesete godine u Jugoslaviji se pamte kao posleratne godine  pune elena i vere u bolje sutra. Radio marke "Nikola Tesla", " Grombi kaputi", igranke na kosarkaskom terenu Crvene zvezde na Kalimegdanu , podsuknje, baltankje i svi obuceni priblizno isto. Na poslu su svi koji duze stoje nosili takozvane "Borosane". Rokenrol je osvajao svet  i postajao nacin zivota.1958-me pojavio se program Televizije! Jugoslavija se zvala Federativna  Narodna Republika Jugoslavija i prostirala se od Triglava do Djevdjelije. "Cvetalo" je bratstvo i jedinstvo. Pedesete su bile obelezene radnim akcijama. Drugarstvo, prve ljubavi, zuljevi ,elan, pesma...
Sezdesete su bile prava renesansa kulture,umetnosti, filma i mladih televizijskih  stanica. Mirne ulice, elegantno obuceni ljudi, laki tonovi zabavne muzike,  "fice", vespe ... Manekenka Tvigi koja je uvela anoreksicne devojke na modne piste i Meri Kvant koja je zenama skratila sunje (mini suknje). Najpoznatiji film bio je Ljubav i moda ,a na TV-u vladao je neprikosnoveni Radivoje  Lola Djukic i Mija i Ckalja. FNRJ postala je SFRJ - Socijalisticka Federativna Republika Jugoslavija (sest republika i dve autonomne pokrajine). Bratsvo i jedinstvo i Tito i dalje.
U Srbiji najbolje se zivelo izmedju 70-te i 80-te godine. Najveci standard bio je 1979-te.
Sedamdesete su donele veliko materijalno blagostanje ,a Jugoslavija se smatrala najbezednijom zemljom na svetu ! U  modi i kulturi pratili su se svetski trendovi. Polako su pocele podele, najpre u muzici, pa onda u zivotnom stilu ,a onda i na  politicke podele  - tada samo ko je lojalan rezimu a ko ne. Tito i dalje! Hipi pokret je potpuno uzburkao javnost. Mini suknje su zamenile "zvoncare" (pantalone sa sirokim nogavicama) i sarene kosulje, tunike sa ogromnim kragnama i duga kosa za sve (i muskarci i zene).
Osamdesete su oznacile pocetak kraja. Umro je Tito. U najvi je vec i raspad Jugoslavije, pocinju nemiri na Kosovu, namirnice pocinju da se prodaju na bonove ( "tackice" posle  II svetskog rata). Kusturica, Ko to tamo peva, Sivi dom, Vruc vetar, Bolji zivot. Moda i elegancija. Najlepse zene u Knez Mihajlovoj! zatisje pred buru. A onda krvave devedesete. Sad i da ne pricam kako je. Propalo drustvo bez morala i pravih vrednosti.
MLADI SU UVEK ISTI ! U SVIM VREMENIMA! RADOSNI, BUNTOVNI I NEOBUZDANI. STARI LJUDI SU UVEK ISTI. PREGAZENI TESKIM ZIVOTOM I TRAGICNIM ISKUSTVIMA. DRUSTVO JE UVEK RAZLICITO (MADA SE MENI CINI DA JE ISTO KAO ONO DEVEDESETIH) KAO DA SMO JOS TADA ZAPALI U NEKI COR-SOKAK IZ KOG SE NIKADA NECEMO IZVUCI.
ZATO MLADI UZIVAJTE U MLADOSTI. STARI NE BUDITE LJUBOMORNI NA MLADOST. I JA SADA NESTO JAKO DOBRO  ZNAM1 DA U OVOM VREMENU NIKAKO NE POZELIM DA BUDEM OPET MLADA !

Нема коментара :

Постави коментар