четвртак, 22. децембар 2016.

STA ZAISTA TRAZIMO OD DEDA MRAZA

STA ZAISTA TRAZIMO OD DEDA MRAZA? REKLA SAM VAM DA JA I DALJE VERUJEM U NJEGA I UBEDJUJEM  U TO I  LJUDE OKO SEBE ! ZASTO SEDMOGODISNJE DETE U SRBIJI TRAZI OD DEDA MRAZA 'BOLJI ZIVOT". KAKVO JE TO DRUSTVO GDE DECA ZAPALE BESKUCNIKA I UDARAJU SAMAR NASTAVNICIMA?
Da se odmah razumemo. Deda Mraz moze da bude vama bliska osoba koja vam se uvek nadje kad vam je potrebna. Deda Mraz mozete da budete i vi sami sebi cineci nekad sebi samom lepe stvari. Znaci deda Mraz nije izmisljeni lik dedice obucenog u crveno (Koka kola brend), nego je to sveobuhvatno ispunjavanje svojih ili tudjih zelja.Zato i nije tesko traziti poklon za Novu godinu - onaj pravi! Jer, sigurno znamo sta najvise zelimo da nam se ostvari u novoj godini. I tako. Treba samo da sednemo i razmislimo da li mozemo to sami da ostvarimo ili nam treba pomoc. A ta pomoc bice nas Deda Mraz. Jednostavno zar ne?
Drugi je problem ovde u pitanju. Drustvo u Srbiji je dotaklo dno. Desavaju se uzasne stvari jer je siromastvo uzelo maha. I to ne samo ono materijalno nego i duhovno i moralno. A gde se to dogadja ni deda Mraz ne moze pomoci.
Jedna sedmogodisnja devojcica  napisala je pored zelja za igracke i jednu zelju koja se tice njene majke. Pozelela je da njena majka ima bolji zivot. Majka je videla pismo i objavila na internetu . Pritom je dala obecanje da se vise nikada nece pozaliti na probleme pred cerkom. Ako uspe bice to najveci poklon obema. Nismo ni svesni kako na nasu decu utice prica o nemastini, o gubitku posla, politickim izborima, placanju racuna...Uz sve rijaliti sou programe, tabloide i video klipove na internetu deca zaista gube putokaz. Obzirom da roditelji nemaju uopste vremena da posvete svojoj deci jer je trka za novcem postala jedini dnevni posao, te su oni prepusteni internetu i TV-u od najranijih godina. Kad dodju roditelji mogu samo da cuju kako se zale da su umorni i nemaju dovoljno novca za sve. Nekada ( moram da upotrebim u moje vreme) mi deca smo bili potpuno opusteni. Roditelji su imali vremena da nas vode u parkove i da se igraju s nama uvece "Covece ne ljuti se". Jedina briga u 7 godina nam je bila kako da se igramo, s kim da se igramo i sta ce nam doneti Deda Mraz. Poklone uz predstavu dobijali smo od firmi u kojima su  radili nasi roditelji. A svi  su radili i sva deca su dobijala paketice.Danas mnogo dece ne dobija paketice ni od roditelja ni od preduzeca. Onda je i tesko verovati u Deda Mraza. Jos kad roditelji imaju negativan stav pa detetu od 3,5,7 godina kazu grubo : Ne verujus valjda u Deda Mraza i takve gluposti. Onda je na deci ogroman teret. Moraju oni da roditelje nateraju da veruju u Deda Mraza.
Dvanaestogodisnjaci u Novom Sadu nisu verovali u Deda Mraza. Lutali su ulicama i bilo im je dosadno. Videli su dvojicu beskucnika i hteli su da ukradu invalidska kolica. A onda im je plan pokvaren te su u besu zapalili novine i bacili ih na usnule beskucnike. Jedan se zapalio ( bio je vise pod uticajem alkohola) i nazalost preminuo. Drugi se spasao. Kad su decaci dali izjave ni policajci nisu mogli da dodju sebi od cuda. Sve su to uradili iz dosade. Uzas!
Ucenik je osamario profesorku zbog opklade. Samar je "kostao" 30 evra.  Koliko kosta ponizenje profesorke? Iza koje  niko nije stao, ni roditelji ucenika ,ni kolege, pa ni sam direktor skole? Mozda je dodatno jos veci "samar" to sto je roditelj doticnog ucenika policajac?
Kad smo kod price o profesorima ,vec sam dosta pisala o tome koliko im je tesko raditi sa ovim novim  generacijama koje svoju detinjstvo i mladost provode bez Deda Mraza okruzeni nemoralom, siromastvom, nasiljem... Takodje sam pisala da valjda samo u Srbiji na" buvljim pijacama " rade profesori, ininjeri pa i doktori  medicine i doktori nauka. Sve dokle god  drustvo favorizuje nerad, neznanje, nemoral  isve nacine na koji se danas ostvaruje brza i laka zarada mnogo dece ce odrasti u hororu. A sve bi bilo mnogo drugacije kad na TV-u ne bi bio pomenuti Koka kola Deda Mraz koji nije tu da obraduje decu ispunjenjem njihovih zelja i snova nego samo u sluzbi brenda, marketniga i povecanja potrosnje. Takav nam je danas Deda Mraz - kao i sve ostalo. Sve je u sluzbi potrosackog drustva.
ZATO! VERUJTE U DEDA MRAZA! KOLIKO GOD DA VAM JE GODINA. U PRAVOG, A NE ONOG DEDICE SA EKRANA. UKAZITE POSTOVANJE SVIMA NAROCITO PROFESORIMA I DOKTORIMA. NOVAC NE TREBA DA SE ZARADJUJE BRZO I LAKO. I DA SE ISTO TAKO OLAKO TROSI. OSTVARUJTE  SVOJE CILJEVE, SNOVE ,ZELJE POLAKO SVOJIM TRUDOM I ZNANJEM! PRUZITE DECI SRECNO DETINJSTVO. NEMOJTE IH SVAKI DAN OPTERECIVATI PROBLEMIMA KOJI JESU REALNOST - ALI IPAK ZASTITE SVOJU DECU KOLIKO GOD MOZETE.
SRECNA NOVA GODINA! I ZELIM DA NAM SVIMA DEDA MRAZ OSTVARI ZELJE I SNOVE!

Нема коментара :

Постави коментар