недеља, 4. децембар 2016.

KONFORMIZAM

KONFORMIZAM! PRIPADANJE GRUPI! COVEK JE SOCIJALNO BICE! PRIHVACENOST U GRUPI STVARA LAGODNO OSECANJE PRIPADANJA I ZASTITE!GREGARNI MOTIV ( MOTIV STADA) - PRIPADANJE NEKOJ GRUPI ,A PRIPADANJE JEDNOJ KONREKTNOJ GRUPI JE   AFIRMATIVNI MOTIV!
Sve zapravo pocinje od vrsnjackih grupa ,a moze stici i do nacionalistickih masa ili navijacke armije. Konformiranje inace predstavlja spremnost da se prihvati misljenje i ponasanje drugih osoba.Pravo ili potpuno konformiranje je stvarna promena stavova , misljenja i vrednosti u skladu sa pritiskom grupe kojoj se pripada. Osoba  zaista misli ono sto govori i dozivljava svoj identitet kao kopiju grupnog identiteta. Prakticno konformisanje - osoba zadrzava svoje vlastito misljenje i nacin rezovanja u vezi sa odredjenim stvarima, i moze se ne slagati sa stavovima grupe, ali iz straha da ce je grupa odbaciti ,a ima veliku zelju za pripadanje grupi iznosi stavove svoje grupe i ponasa se kao ostali.
Samo motiv za konformiranje nije isto sto i poslusnost. Za konformizam nema prisile i kazne ( za poslusnost i te kako ima).
Suprotno od konforizma je nekomforizam .Antikomfornisti su poznati ako oni "antiprotivni" ili "kontrasi" jer se suprostavljaju grupi ma sta ona propagirala.Pravi nekonformizam zapravo imaju one osobe koje veruju u sebe i svoje sudove. Kada se suprostavi grupi ima cvrste argumente.
Uzrast. Deca i mladi su spremniji za pripadnost odredjenoj grupi ,usled nedovoljne emocionalne i socijalne zrelosti velika je vaznost vrsnjacke grupe za formiranje identiteta i prevazilazenje adolescentske krize u tom razvojnom dobu.
Zene su sklonije pripadanju grupi. Ovo ne verujem da je tacno.Zenska priroda moze da podnese eventualno jednu do dve dobre prijateljice i da tolerise jos dve-tri. A to nije grupa. To su samo sastanci sa tracaranjem i sopingom. Medjutim, muskarci moraju da se ceo zivot dokazuju pa pripadaju raznim navijackim grupama, ili sportskim ili politickim .Pa onda biznis klubovima i raznim javnim i tajnim organizacijama i slicno.
Nekada covek nesvesno mora da se konformira u slucaju neke nejasne  i nepoznate situacije kada nije siguran kako treba da se ponasa. Iz straha instiktivno prihvata ponasanje vecine.
Neke crte licnosti  uticu na  sklonost ka konformiranju. Na primer : samostalne osobe sa izgradjenim granicama prema spolja, sa identitetom i integritetom licnosti, inteligentni ljudi sa mnogo samopouzdanja i samopostovanja retko ce postati konformisti.
Privlacnost grupe za pojedinca. Evo ja ovako razmisljam. Sta je Fejsbuk? Jedna ogromna grupa u kojoj postoje razne grupe u kojima se pronalazimo i postajemo njeni clanovi. Doduse sve je na virtualnom novou i bez razlika u godinama, polu ili bilo cemu. Ali, ako pogledamo mlade oni i dalje kao i mi nekada imaju svoje grupe prema muzici koju slusaju, prema nacinu oblacenja i slicno. I to je dobro. Samo kad se setim kako  smo nekada bili u totalno rok fazonu (mnogi od nas)...
Uticaj grupe je veoma jak i tesko mu se odupreti. Vec sam pisala o tome. Postali smo potpuno indolentni (lenji) i lakse nam je da prihvatimo stavove grupe nego da imamo svoje stavove. Sad tu treba razgraniciti neke stvari. Prvo: covek kao socijalno bice mora da se krece u drustvu i da prihvata pravila i norme. Tu nemozes da imas svoje misljenje. A potpuno drugo je ako si lenj da izgradis svoje stavove i odupres se grupi koja ti se u stvari ne svidja. To je adolescentima tesko, ali kako sazrevate ne dopustite da vas drugi "vodaju" kroz zivot. Pripadanje nekoj grupi je u redu ali samo dok se ne kosi sa vasim moralom. I ne treba se bojati iznositi svoje stavove - to je odraz inteligentnih ljudi.
KONFORMIZAM KAO POJAVA JE VRLO SVOJSTVEN DANASNJEM VREMENU. ZBOG NAPRETKA TEHNOLOGIJE I BRZINE MEDIJA SVI SMO UNIFORMISANI U ISTI NACIN OBLACENJA, SLUSAMO ISTU MUZIKU JEDEMO ISTU HRANU. PA HAJDE ONDA ISTO I DA MISLIMO I PONASAMO SE! TO JE VALJDA I KRAJNJI CILJ NOVOG SVETSKOG PORETKA.
NAJTUZNIJE JE STO DO KONFORIZMA NIJE DOSLO POD PRISILOM. SAMI SMO GA PRIHVATILI KAO LAKSI NACIN ZIVLJENJA!

Нема коментара :

Постави коментар