уторак, 20. децембар 2016.

PAVLE,PAVLE,INDIJANCI I PARADAIZ

PAVLE, PAVLE , INDIJANCI I PARADAIZ! PAVLE BAKIC BIO JE POSLEDNJI SRPSKI DESPOT, A PAVLE III (RIMSKI PAPA) IZDAO JE NAJVAZNIJU BULU U KORIST INDIJANACA ,A ONDA SE POJAVIO I PARADAIZ.
Pricamo o XVI veku. Veku inkvizicije, lova na vestice i osvajanja novih teritorija .Doba mracnjastva, alhemije i ne znanja. I obozavanja device Marije - marijanski kult. I mozda nemaju nikakve veze Spanija (inkvizicija) ,osvajanje Juzne Amerike i unistavanje Indijanaca i Rimski papa i srpski despot ,ali je cudno da su se mnogi vazni dogadjaji odigrali bas te  1537-me godine.
Pavle Bakic je za srpskog despota proglasen od strane Ferdinanda Habzburskog zbog svojih zasluga u odbrani Beca od Osmanlijskog carstva. Tom prilikom dobio je na upravljanje vise gradova . Medjutim, u istoj godini kada je postao despot (1537.) doslo je i do njegove smrti u ratu. Posle njegove smrti ukinuta je titula despot. Inace despot je bila vrlo velika titula koju je dodeljivao samo car i uvedena je 1163 godine. Despot je imao velika ovlascenja na svojoj teritoriji ,kao i veliku autonomnu vlast ( iznad njega je bi samo car). Mogao je da ljude drzi u ropstvu,da ubira porez od njih  i ubija  ih bez ikakve kazne. Kao i Spanska inkvizicija, kao i Konkvistadori (Spanci koji su osvojili Juznu Ameriku). I oni su mogli da drze ljude u ropstvu i ubijaju ih - narocito domorodce Indijance. Uopste o Pavlu Bakicu ima vrlo pravih istorijskih podataka( ne zna se ni kad je tacno rodjen). Vise se zna o njegovom  sinovcu  Petru koji je postao biskup  i o njegovim cerkama. Narocito o Angelini koja je na ovim prostorima uvela Marijanski kult ( kult obozavanja Bogorodice). Despotizam je ostao i danas pojam za vlast koja se uspostavlja i odrzava  silom.
Te 1537-me godine nas u vreme postavlja Pavla Bakica za despota u Slavoniji jedan drugi Pavle - Pavle III donosi bulu ( zakon) koji je bio  mnogo znacajan za Indijance. Naime, kad su Spanci otkrili Juznu Ameriku postupali su kao pravi despoti i apsolutisti jer su bez ikakvog razloga ubijali ljude koji su naseljavali to  podrucje. Indijance  i ostale domorodce nazvao je racionalnim bicima sa dusom i zabranio njihovo porobljavljanje i ubijanje! Eto doba mracnog srednjeg veka. Bula kojom se zabranjuje besmisleno okupiranje Juzne Amerike. Medjutim, dogadjaji koji su usledili u u XVII i XVIII veku jasno pokazuju da taj zakon niko nije postovao. Indijanci su istrebljeni. Mada, ja mislim da su oni istrebljeni iz potpuno drugih razloga, a ne da bi se okupirala teritorija. Spanci su na tlo Juzne Amerike doneli inkviziciju, despotizam i marijanski kult. A odande su u Evropu doneli paradaiz. Samo ime mu kaze "paradizo"  -raj . Povrce koje je u stvari voce zaista ima rajski ukus. "Pomo doro" kako kazu Italijani za paradaiz znaca zlatna jabuka, pa ipak ljudi ga vecinom koriste kao salatu i uz slane obroke kao povrce iako po sastavu ( iako nije sladak kao ostalo voce) pripada vocu. Kortez- spanski konkvistador doneo ga je u Evropu bas te cuvene 1537-me godine. Mada postoji verovanja da ga je kolumbo donosio 1492-ge godine ipak prvi zapise o njemu poticu od Italijanskog botanicara koji ga je i nazvao jabukom ,a to je upravo u godini o kojoj pricamo.
Paradaiz je i" krvavo" crven i izvor je mnogo vitamina i likopena ( najsnazniji prirodni antioksidant) i na zalost sve vise vestacki (GMO) nego onaj pravi, ali ga i dalje obozavamo i u salati ,ali i kao jabuku da ga pojedemo ili skuvan kao sos ili preliv za spagete ( kao pire).
ISTORIJA JE JAKO ZANIMLJIVA NAUKA. ALI POTVRDU ZA ISTORIJSKE DOGADJAJE TESKO MOZEMO DOBITI. ISTORIJA BI TREBALA BITI NEPROMENLJIVA JER GOVORI O DOGADJIMA KOJI SU SE VEC DOGODILI. NAZALOST SA RAZVOJEM TEHNOLOGIJE POCELA SE I ISTORIJA MENJATI.
ZATO MOZE DA SE DESI DA NE POSTOJI BAS NIKAKVA VEZA IZMEDJU DOGADJAJA NA NASOJ TERITORIJI IVLADAVINE DESPOTA PAVLA BAKICA SA BULOM KOJU JE BAS TE GODINE PROGLASIO PAVLE III. I MOZDA KORTEZ DOK JE UBIJAO INDIJANCE KAO NE - LJUDE OBJASNJAVA TO ZELJOM DA GAJI PARADAIZ NA TOJ TERITORIJI I MOZDA SU INDIJANCI KAO CRVENOKOSCI BILI NEDOSTOJNI RAJSKIH PLODOVA NAMENJENIH BELCIMA? KO ZNA? NI ISTORIJA VISE NIJE POUZDANA.
A I ULICA BLIZU KOJE ZIVIM SE ZOVE BAKICEVA!

Нема коментара :

Постави коментар