четвртак, 8. децембар 2016.

VLASKA MAGIJA PRVI DEO

DEVOJCICA U BORU SE UBILA POSLE PORUKE NA MOBILNOM ( DRUGA OVE GODINE) U ISTOM MESTU! MNOGI SUMNJAJU NA VLASKU MAGIJU! DA LI ONA STVARNO POSTOJI I DA LI JE TOLIKO JAKA?
Samoubistvo je mozda i gore od ubistva jer na njega sam utices. Ali sta ako na ovu decu koja su pocela da se ubijaju u Boru utice Vlaska magija? Kazu da je to najjaca magija na svetu. I u nju veruju sirom sveta?!
Najrasprostranjenija je u okolini Majdanpeka, BORA, Zajecara, Negotina. Prenosi se sa zenske strane sa kolena na koleno. Vlaske vracare veruju da se sve moze postici kontaktom sa visim silama i mrtvima. Njihovi rituali  imaju najveci  ucinak izmedju Bozica i Bogojavljanja. Bog i Djavo predstavljaju izvore moci imogu se upotrebiti i za dobra i za losa dela jer nisu jasno razdvojeni.Vlaske vracare su veoma lukave te za neke "probleme" salju musterije u crkvu da bi se bolja skinula magija i odradilo skidanje kletve. One tvrde da su primorane da se bave magijom inace imaju fizicke tegobe, nesvestice,glavobolje i slicno ako ne rade  ono za sta imaju dar. One cak razlikuju proklestvo i bacanje magije. Za prokletstvo predlazu odlazak u crkvu i prinosenje zrtve svecu i molitve upucene Bogu. Ako procene da je bacena magija onda ce pristupiti skidanju cini, bajalicama i specificnim ritualima. Te bajalice  i rutuali izvode se u razlicitim dobima dana i na specificnim mestima kao sto su raskrsnice, vodenice i uopste mesta koja sadrze i zrace  posebnu energiju. Prilikom bajanja ( izgovaranja reci na nepoznatom jeziku) energija se prenosi u neki predmet i njemu se zadrzava.
NAJVECE PROKLETSTVO MOZE SE RESITI ILI NAVUCI NA RASKRSNICI. Dakle, u odredjeno doba dana ili noci kad vam kaze vracara izadjete na raskrsnicu i ispricate  sve svoje probleme. I tako ih se resite. Prvi koji prodje tuda pokupice ih i bice njegovi?! Ovo je super! Da li da probam? Doduse u malom mestu gde nije prometno ima logike ali u Beogradu ako stanem na raskrsnicu najpre cu pokupiti hiljade tudjih muka. Ovo je isto potpuno kul. Ako neko hoce da svoju nesrecu prenese na drugog ili cak svoju bolest najbolje je da uzme neku vrednu novcanicu i da je protrlja po obolelom mestu ili ako samo hoce da se resi muka da je baci na raskrsnicu. Pohlepan covek  uzece novcanicu a sa njom i sve ostalo sto ne valja.
Ovo nisam znala raskrsnica je mesto koje   ima veliki znacaj u religiji mnogih naroda.
Epilepsija -bolest kraljeva, u starom Rimu su je smatrali Bozjim prstom i danas je nepoznanica za medicinu. Vlaske vracare je uspesno "lece" tako sto bolesnicima daju da piju krv zrtvovane laste ili pasa. Za jelo mu se daju jaja grlice, obareno srce sumskog jeza  ili crne kokoske. Jezivo. Epilepticari se kade i vilinom travom ili nad spaljenim krilima slepog misa ili zmijske kosuljice dok jedu obrok od njenog srca!
Amajlija za bebe. Veci decak (obicno star deset godina )odsece bebi pramen kose,nokat sa palca desne ruke   i nokat sa palca leve noge, onda obrnuto , nokat sa leve ruke i nokat sa desne noge, onda se to zavije u krpicu i usije na bebinu odecu!  Kako li je onda presvlace kad ima samo jedan zamotuljak? Taj zamotuljak najbolje je nositi ceo zivot?!
Mocne ljubavne cini - najvise trazen katanac ljubavi ,zatim  med, ugljen, bosiljak, crveni ili beli konac...Najjace ljubavne cini bacaju se u kuci osobe koja zeli tako da veze neku osobu za sebe tako sto vracara baje dok tri puta cisti kucu.
Lek za prevarene . Blazi oblik lecenja neverstva vrsi se tek sa omacenim macicicma.supruga okupa macicwe koji jos nisu progledali ( i oni verovatno crknu) ida tu vodu muzu da popije.  Posle toga on postoje "slep" za druge zene?! Uzas! Takodje ako neka zena dok ima odnos sa muskarcem koga hoce da veze pogleda kroz prsten umocen u njenu menstrualnu krv on postaje impotentan za sve ostale zene.
Urokljive oci su vrlo opasne prema misljenju Vlaskih vracara. Najbolji lek protiv uroka je svakako beli luk. Ja mislila da je beli luk rezervisan za vampire. A  protiv  uroka  koji je bacen na neciju kucu (porodicu) koristi se paljenje tamjana i ugljena i izgovaranje basama ( valjda neka bajalica).
Vracare dobijaju pravo da ucestvuju u obredima tek sa odredjenim brojem godina. Na samom obredu kojim vracara to zvanicno postaje pali se vatra koja dugo traje i prizivaju se vile i samani. Mnogi tvrde da je Vlaska magija jaca od Ciganske, Jevrejske pa i Vudu magije.
SIMPTOMI VLASKE MAGIJE TO JEST KAKO DA PREPOZNATE DA STE OMADJIJANI:  CESTE GLAVOBOLJE, DEPRESIJA ,IZNENADNA POSETA VLASKOM KRAJU ILI IZNENADNI SUSRET SA VLAJNOM,ODAVANJE POROCIMA, SVADJE SA BLIZNJIMA.
KAKO GOD. MOZEMO DA VERUJEMO U VLASKU MAGIJU ILI NE! ALI MENI JE FASCINANTNO KOLIKO JE DUGA TRADICIJA PRENOSENJA "ZNANJA" MEDJU VRACARAMA U NEGOTINSKOJ KRAJINI! STA AKO U TOME IPAK IMA NEKE ISTINE ZASNOVANE NA VEKOVNOM ISKUSTVU!
NADAM SE DA NIJEDNA DEVOJCICA U BORU NECE IZVRSTITI SAMOUBISTVO! NITI BILO GDE!

Нема коментара :

Постави коментар