субота, 4. август 2018.

JEDNOSTAVNI LJUDI

JEDNOSTAVNI LJUDI - JEDNOSTAVNO ZIVE! ZNATE ONE RECI KOJE  POLICAJAC IZGOVARA PRILIKOM  HAPSENJA: MOZETE DA CUTITE U PROTIVNOM SVE STO IZGOVORITE MOZE I BICE ISKORISCENO PROTIV VAS! STA JE UOPSTE ISTINA?
Apsolutna istina je ideal kome se ljudsko saznanje približava nizom relativnih istina, ne dostižući ga nikada u potpunosti. To je istina koju nikakvo naknadno saznanje nije izmenilo, korigovalo itd. Sto dovodi do toga da nista nije istina. Ili bar do toga da ono sto je za nas istina ne mora biti i za druge. Tako dolazimo do najvaznije stvari : ZIVOT TREBA UCINITI JEDNOSTAVNIM! To naravno nikako ne znaci da treba da budes glup, nego da pocnes da prihvatas stvari onakve kakve jesu ili ti se bar cini da jesu. Cim krenes da istrazujes i menjas stvari dolazis do komplikovanih situacija i bespotrebno komplikujes sebi zivot. Evo primer: Zenlja je okrugla! Tako se uci vec vekovima u skoli. Onda krenu polemike o tome da je Zemlja ravna ploca i ti pocnes da se dvoumis  i da razbijas glavu s tim koja je cinjenica istinita? Dobro, ovo i nije bas dobar primer jer ne utice na nas svakodnevni zivot .Mozda recimo ovo: U kolektivu uvek ima dosta primera istine i "apsolutne istine". Dakle vi o nekom kolegi ili poslu mislite drugacije od ostalih ( mozda ste u pravu, a mozda i niste, svako ima svoju istinu) i mozete da postupite na dva nacina: Da javno  i jasno svima stavite do znanja sta mislite i time sebi zakomplikujete zivot jer je manjina uvek slabija  od vecine ili da jednostavno radite kao i svi drugi .Ovo moze da vam zvuci glupo  i kukavicki ali verujte mi s godinama naucite da se "sut sa rogatim" ne moze boriti. Jos primera: na vama su izbori - od jutarnje toalete,do nacina ishrane, prevoza, raspodele vremena  u danu. Mozete da pokusavate da se pretvarate da ste ono sto niste ( sveta radi) kada niste  u kuci ,a  u kuci da date sebi oduska. Dobro  i ovo zvuci licemerno ali takav je danas svet i protiv toga se ne moze. Zatim ta tehnologija koja otkriva sve o vama i zbog koje vas ili cene ili mrze ,a da vi niste uopste uticali na to. To samo dokazuje da apsolutnu istinu namece drustvo,pojedinac moze samo da komplikuje svoj zivot ili da zivi jednostavnim ( dosadnim zivotom). Nekad je bas rutina  i ta dosadnost  u navikama i dogadjajima u toku dana jedini znak da zivimo normalno . Svaka promena moze zacas da izazove haos.
Primer za pricu  o jednostavnom zivotu  i istini najbolje oslikava onaj momenat kad napravimo neki prekrsaj to jest kad prekoracimo nasu svakodnevnu rutinu. Tada sve ono sto smo mislili da je istina "pada  u vodu". Zato nikada ,ali nikada nemojte da zavidite poznatim licnostima ( javne licnosti, politicari, estradne zvezde, starlete, kontraverzni biznismeni...) jer oni zive komplikovane zivote usprkos slavi,bogatstvu i moci njihov je zivot haos i uglavnom laz!
Sada ako izostavimo i taj deo gde istina ima "hiljadu lica" moram da vam kazem da ako vas uhapse za nesto sto sigurno niste uradili ne uzdajte se mnogo u pravdu i Boga. Ko vam je smestio ( pogledaj moju pricu  o savrsenom zlocinu) potrudice se da sta god kazete ispadne laz. To vam se moze desiti i na poslu kao sto rekoh malopre.
NEMA NISTA STRASNIJE NEGO VASPITAVATI DECU I UCITI IH PRAVIM VREDNOSTIMA ( STO JE ISTINA SVAKAKO) JER NE ZNAS KAKO DA IH UCIS. SVE ONO STO SU NEKADA BILE PRAVE VREDNOSTI VISE NE POSTOJI. NASE ISTINE ZA NJIH SU BESMISLENE. NJIHOVE ISTINE ZA NAS SU LAZI!
I ZATO SA OVOLIKIM ZIVOTNIM SIKUSTVOM NAZALOST MORAM DA KAZEM DA JE JEDINI SPAS ZIVETI JEDNOSTAVNIM ZIVOTOM BEZ MNOGO PREISPITIVANJA ILI UKLOPI SE U DRUSTVO PO SVAKU CENU. NEKAD NARAVNO TO NISAM MISLILA  OBZIROM DA SAM VODOLIJA ( I DANAS CITAM BRDO INFORMACIJA PO INTERNETU I NERVIRAM SE KAO DA MOGU NESTO DA PROMENIM) NEGO SAM SE BORILA ZA NEKE SVOJE ISTINE. NISAM DOBRO PROSLA, A NISAM SHVATALA ZASTO.
E SAD ZNAM ZASTO? ZATO STO ISTINA NE POSTOJI!

Нема коментара :

Постави коментар