субота, 27. октобар 2018.

SAJAM KNJIGA

JOS JEDAN SAJAM KNJIGA! 63-CI!  I STA RECI?! PISCI SU POSTALI LJUDI KOJI SU POPULARNI SAMO ZATO STO SU U MEDIJIMA (NAJVISE RIJALITI PROGRAMIMA), ONI KOJI NIKADA NISU CITALI I KOJI MISLE DA SVAKOGA ZANIMAJU NECIJE SEKS AFERE. I TO JE VELIKO UNIZAVANJE KNJIGE. JER
Kako da objasnimo da je knjiga lek za dušu, narodne poslovice kažu da je najbolji čovekov drug, a pisci da je sklonište od svih nedaća života... Ona je prijatelj i mesto u koje bežimo i u kome se izgubimo. Knjige nam otvaraju oči, proširuju vidike, uče nas, zabavljaju, čak nam potpuno menjaju život. Čitanje je jedino sredstvo uz koje skliznemo u tuđu kožu, tuđ glas, tuđu dušu. Oni koji redovno čitaju bolje se izražavaju, bolje pišu, razumeju druge ljude i saosećaju s njima. Kako to objasniti mladima? Danas je knjigu zamenilo čitanje na internetu, prepričana lektira najvećih dela domaće i svetske književnosti. Sve je sažvakano, samo da se dobije ocena, čak i ona najveća, a da deci nijednom srce ne zaigra zbog onoga što su pročitali. Čak su se i nastavnici pomirili sa činjenicom da današnja mlada generacija ne čita ili čita kad mora, bez strasti i motiva. Ništa tu ne može da se promeni, nikakva strogost ne uliva strah od nepoznavanja književnosti.
Mnogi domovi mladih bračnih parova sijaju od stakla i belog mermera, a nigde nema kutka za knjige. Ako i postoje, većina služi da se namire sopstvena dnevna razglabanja. Tu i tamo pročita se nešto da ne ispadneš glup u društvu ili ono što se reklamira, a literatura na kojoj počivaju kulture svakog naroda nestaje iz našeg života kao nepotrebno oduzimanje vremena.
Naučimo decu da čitanje ne mora da bude u sukobu s kompjuterima i laptopovima, igraonicama i pametnim telefonima. Samo treba početi. A pocnite od pocetka. Slikovnice za tek rodjenu bebu, pa slikovnice sa malo reci do prve godine, pa slikovnice sa vise reci do 3-ce godine, pa decije knjige sa poezijom i prozom ( moja deca su obozavala pesme Cika Jove Zmaja, sto mozda zvuci zastarelo, ali su tako dobre da se pamte ceo zivot), pa tako do skole i lektire. Probajte da im lektiru ucinite zanimljivom, citajte sa njima. A onda ih uclanite ubiblioteku, vodite na Sajmove knjiga, rasprodaje po knjizarama koje su u Beogradu neverovatne ( mozete naci knjigu  iza 300 dinara) i naravno ostanite verni i svojim klasicima sa regala. Sve ono sto ste vi odabrali  i citali ponudite svojoj deci, a onda zajedno ispitujte i druge knjige, jer uvek ima novih ,dobrih knjiga.
Nekada je bilo pitanje časti pročitati do kraja knjigu i koja vam se ne dopada. Sada je pitanje časti uzeti uopšte knjigu u ruku.
Pokušajte da ponekad napravite malo književno veče u svom domu, i kad su deca mala, i kada odrastu. Pročitajte neku staru bajku naglas, kratku priču, odlomak iz romana, pesmu, šta god. Zamislite da nema struje, da je ceo svet stao i da postojite samo vi, jedna sveća i jedna knjiga.
NIKADA NEMOJTE ZAMENITI KNJIGU OD PAPIRA ZA KNJIGU U PDF NA KOMPJUTERU!

Нема коментара :

Постави коментар