среда, 17. октобар 2018.

KRIPTON

KRIPTON PLANETA  SA KOJE JE SUPERMEN! KRIPTON - PLEMENITI GAS KOJI POMAZE PRI NALAZENJU URANIJUMA. KRIPTA SLUZI ZA CUVANJE RELIKVIJA ILI KAO GROBNICA., KRIPTOGRAFIJA -NAUKA KOJA SE BAVI METODIMA OCUVANJA TAJNOSTI INFORMACIJA.. SUPERMEN-SUPER MOC! KRIPTOVALUTA JE OBLIK DIGITALNE IMOVINE KOJA SE KORISTI KAO SREDSTVO RAZMENE KORISTECI KRIPTOGRAFIJU KAO NACIN OBEZBEDJUIVANJA SIGURNOSTI TRANSAKCIJA.
I ONDA JA TO SVE POVEZEM KAO I UVEK - ONAJ KOJI JE SUPERMOCAN DOLAZI SA KRIPTONA, NJEGOVU TAJNU CUVA KRIPTOGRAFIJA, A OBEZBEDJUJE JE KRIPTOVALUTA POMOCU KRIPTONA I URANIJUMA KAD NE MOZE NA DRUGI NACIN. SVAKI MOCNIK ZIVI U KRIPTI! ZIVELE RECI SA KORENOM KRIPTO-KRIPTA!
Američki astrofizičar Nil de Gras Tajson locirao je u dalekom svemiru imaginarnu planetu Kripton, na kojoj je rođen jedan od najpoznatijih superheroja na svetu - Supermen. Planeta Kripton udaljena je od Zemlje 27 svetlosnih godina i u južnom sazvežđu Korvus vrti se oko crvene patuljaste zvezde poznate kao LHS 2520.  ZNACI KRIPTON POSTOJI!
Plemeniti gas kripton postoji i sluzi za punjenje sijalica i laserskoj tehnici. Kripton nikako da objasnim je grcka rec koja znaci SKRIVENO! A Tesla je znao za Kripton kao da je dosao sa planete Kripton i bio je definitivno veci super heroj od Supermena,i jos je bio stvarni a ne imaginarni lik! Kripton se koristi i za nalazenje uranijuma ,a svi znamo za sta sluzi Uranijum! A narocito "osiromaseni"!
Kao sto rekosmo kripte su grobnice ili prostorije ispod crkve, u sirem znacenju to su i prostorije koje se nalaze ispod javnih gradjevina! A znate ko u njima obavlja svoje rituale i sastanke? Logicno skriveni (kripto) masoni, iluminati i ostali mocnici.
Sta danasnja kriptografija mora da obezbedi :
Integritet ili verodostojnost informacija koje se šifruju (engl. Data integrity) se brine o tome da ne dođe do neovlašćene promene informacija, kao što su menjanje informacije, brisanje informacije i zamena informacije. Da bi se osigurala verodostojnost, mora postojati način provjere da li je informacija promenjena od strane neovlašćene osobe.
Tajnost (engl. Confidentiality) informacija osigurava da je sadržaj informacije dostupan samo ovlašćenim osobama odnosno samo onim koji poseduju ključ. Postoje brojni načini zaštite tajnosti, počev od fizičke zaštite do matematičkih algoritama koji skrivaju podatke. Provera identiteta (engl. Autentification) korisnici koji počinju komunikaciju treba prvo da se predstave jedan drugome pa tek onda počinju sa razmenom informacija.Nemogućnost izbegavanja odgovornosti (engl: Non-repudiation) je vrlo važna stavka, pogotovo u novije vreme kada se veliki deo novčanih transakcija obavlja putem interneta.
Meni se ipak vise svidjala nekadasnja kriptografija koju mi je tako lepo priblizio Den Braun! Knjiga "Da Vincijev kod" povezuje mnoge stvari i zato me je cvrsto "vezala" za sebe.
Kriptovalutu sam i previse spominjala u prethodnim tekstovima, sad samo mogu da kazem da me uzasava da ce ona zameniti novac koji poznajemo kao sto ce roboti zameniti ljude!
MOZDA VAM OVAJ TEKST BUDE BEZVEZAN  JER MISLITE DA JE SF, ALI VERUJTE TO SE VEC SVE DESAVA OKO NAS!


Нема коментара :

Постави коментар