четвртак, 25. октобар 2018.

PILETINA IZ LIDLA

PILETINA! LIDL! ZASTO TOLIKO VOLIMO PILETINU? DA LI JE ONA BAS  TAKO ZDRAVA? I ZASTO PILETINA VISE NEMA DOBAR UKUS KAO NEKAD NEGO MORAMO DA JE PRELIVAMO RAZNIM DODACIMA DA BAR MALO LICI NA PRAVU PILETINU!STA SE BRE STVARNO DOGAJA SA PILETINOM? ZASTO SMO BUKVALNO OPSEDNUTI NJOME? JOS PRE 30 GODINA SAM GLEDALA DOKUMENTARNU EMISIJU O GAJENJU PILICA  U AMERICI. JADNA STVORENJA SU BILA U KAVEZIMA I JELA IZMET SVOJIH "SAPATNIKA". PRAVU HRANU DOBIJAO JE SAMO NAJGORNJI RED PILICA, SVAKI SLEDECI RED ISPOD  'HRANIO' SE IZMETOM TIH PILICA!!!!
PRE nekoliko dana otvorio se nemacki trgovinski lanac LIDL u Srbiji. Sve slike prvog dana kupovine pokazivale su neverovatnu borbu da se uzme gajbica pilica. Ne znam sta je istina, ali drustvene mreze su bukvalno "gorele" bombardujuci nas slikama pomahnitalih kupaca koji su se probijali na sve nacine da dodju do piletine. I uz to tekst da je nemoguce da se pile prodaje ispod 120 dinara po kilogramu ( a prodavao se po 100) sto ukazuje ili da nisu svezi ili da su GMO! Ili su u Lidlu pustali sublimarne poruke ili pilici stvarno nisu dobri za upotrebu! Neko je u pravu - ko ne znam. Kao sto ne znaju ni stotine potrosaca koji su tog dana srecni odneli gajbicu ili dve pilica. Verovatno najveci udeo u tolikoj pomami ima cena, ali i mnogi drugi proizvodi (brokoli na primer) bili su tog dana u pola cene,ali su se samo pilici kupovali.Statisticki podaci pokazuju da se  u Srbiji najvise kupuje ( citaj jede) piletina , verovatno sto je najjeftinija. Koje još živinče može da se pohvali da mu je svaki deo jednako dobar bez obzira na način termičke obrade? Nutrictionisti i doktori preporučuju manje crvenog, a više živinskog - zdravije je jer ima manje zasićenih masnoća koje se talože i gomilaju u krvnim sudovima i ne odlaze nigde. Ako ne voliš ukus mesa, a moraš da ga jedeš jer ti fali proteina za masu, onda je pileće belo idealka. Samo se nacimaj i obavezno ga kupi u nekom megamarketu, jer tako će garantovano će biti bezukusno, a pored proteina, dobićeš i dozu hormona rasta.  Možete bez frke bilo gde da kupite celo i divite se njegovoj anatomiji, ostajući u kontaktu sa svojim iskonskim precima koji su morali isto to pile da jure po dvorištu i zadave ga golim rukama  ili već tako nešto. Za prase ili svinju već morate ozbiljno da se nacimate, da zovete čoveka, organizujete prevoz, hladno oružje i kazan rakije, što je sve prosto preslab cost/benefit odnos u ovom kriznom dobu u kome se svaki dinar broji i smanjuju penzije po nalogu MMF-a. A celu kravu ste poslednji put videli na Milki.
 Najmanje 25 procenata pilećih trupova je zaraženo salmonelom, a postoji oko 2600 vrsta salmonele", objašnjava Holi. „Ako pogledate podatke u SAD o zaraženosti piletine kampilobakterijom, videćete da je između 30 do 90 posto trupova zaraženo. Bela vodnjikava piletina ili veliko bledunjavo parče svinjske krmenadle, koja nije prošarana belom masnoćom, siguran je znak da je takvo meso u najmanju ruku puno antibiotika, hormona ili aditiva.
Jedino meso za koje može da se kaže da je bezbedno jeste junetina, ali samo zato što se ove životinje drugačije hrane od svinja i pilića, zbog čega postoje manje šanse da koriste stočnu hranu punu antibiotika. Uprkos tome, treba dobro otvoriti oči kada se kupuje meso, jer sitnice mogu da upozore na nepravilnosti, a i potpuni laici mogu da ih uoče i prepoznaju.
Iako je Srbija u samom evropskom vrhu po potrošnji antibiotika u medicini, što je veliki problem, onaj mnogo veći, kojeg nismo ni svesni, jeste unošenje ovih medikamenata putem hrane.
Lekari apeluju da su upravo antibiotici u mesu glavni razlog zašto su ljudi postali sve više rezistentni na antibiotike, pa postoji ozbiljna bojazan da ljudski život može biti ugrožen čak i zbog banalnih bakterijskih infekcija.Farmeri u stočnu hranu stalno ubacuju kokcidiostatike, koji se koriste kada živina dobije dijareju. I umesto da im to daju najviše tri dana, živina to jede 30 dana, a poslednjih pet dana pred klanje ne. Ali on ne može da se neutrališe za to vreme, već ostaje u kostima i mesu. Kada živina to jede svakodnevno, uništava joj se tkivo štitne žlezde, dolazi do disbalansa hormona, i zato se utove do tri i više kilograma, za samo 35 dana.Pileće meso koje je puno antibiotika i hormona, obično je krupnije, mekano je, a nakon pečenja, kost se vrlo lako odvaja od mesa. Boja mesa je bledunjava i takođe puno vode. Nasuprot ovakvom mesu, domaća piletina sa sela je čvršće strukture.Devojčice nam ulaze u prerani pubertet zato što je piletina prepuna hormona.  Takodje ove generacije dece su izuzetno visoka .Mi preko hrane unosimo antibiotike i zato i ne čudi što smo rezistentni. Nisu svi ti antibiotici, koji se daju životinjama, opasni, ali bi morala da postoji rigoroznija kontrola.
 U samom vrhu rizika  se nalaze piletina i mleveno meso (svinjetina i govedina), odmah ispod su ćuretina i svinjetina, jedna nivo ispod su mesne prerađevine dok samo dno zauzimaju kobasice i takozvana smrznuta brza hrana.To je delom zbog toga što sve veći broj ljudi jede piletinu, ali i zbog loše pripreme i spremanja. Pritom, bakterije u piletini znatno je teže uništiti kuvanjem zbog toga što se koža piletine krivi i bora i tako stvara savršeno sklonište za bakterije.
Piletinu nam uvek preporucuju kad smo bolesni kao nesto sto je dijetalno  i sto prakticno svi mogu da jedu. Ali opet, i kad smo zdravi posezemo za piletinom i onda dolazim do jednog zakljucka. Mozda nam pilece meso nije vise isto kao nekada bas zato sto ga jedemo svaki dan!!!Kažu, ako ne možeš opisati kakvog je ukusa nešto, reci da ima ukus poput piletine. Nećeš pogrešiti, jer danas sve ima ukus kao piletina. Međutim, nije oduvek bilo tako. Piletina je nekada davno bila bogatog ukusa i izuzetno skupa. A da bi piletina bila bar pribliznog ukusa kao nekada stavljamo na nju toliko razlicitih zacina i umaka. Pa pogledajte sami u marketima one kesice na kojima pise piletina sa ovim ili onim ,pa onda u teglicama zacini za piletinu, pa gotovi umaci za piletinu i sve tako. Nekad je bilo dovoljno da ocistis pile pololis i stavis urernu. Kad se ispece kozica hrskava, a ono ukusno, mm.Da, i u mojoj kuci se danas najvise jede piletina. Sta mogu. Kupujem, spremam, dodajem zacine...
I uvek se iznova pitam, zasto su nam unistili i piletinu. Kao i mnogo toga drugog. Za 35 dana dobijes gotovo pile za prodaju, pa to je ravno carobnjastvu! Kakvo je to pile  koje je tom brzinom odgajeno cak do 3 kilograma???? I sta cemo dajemo bebama i babama  i svima. Nladi u gradu sve vise jedu piletinu umesto hamburgera (koji su isto jako loseg kvaliteta). Da se promeni nesto ne moze. Kasno je.
OVAJ TEKST TREBA DA BUDE POUCAN. MEDJUTIM, IZ VRLO OCITIH RAZLOGA NE MOZEMO DA PRESTANEMO DA KUPUJEMO I JEDEMO PILETINU! PA, NEKA NAM JE BOG U POMOCI.





Нема коментара :

Постави коментар