недеља, 10. фебруар 2019.

KAD PRESTANES DA PRIMECUJES

KAD NAVIKNES NA NEKI MIRIS ONDA GA VISE NE PRIMECUJES! KAD SI S NEKOM OSOBOM DUZE TAKODJE JE VISE NE PRIMECUJES! TAKO JE  I SA OSTALIM CULIMA - JEDNOSTAVNO SE NAVIKNES I VISE NE PRIMECUJES RAZLIKU! TO JE VRLO LOSE CAK  I ZA CULA! MNOGO JE TEZE NARAVNO AKO JE OSOBA U PITANJU, BILA ONA PORODICA, PARTNER, BLISKI PRIJATELJ...TADA SE TE OSOBE OSECAJU ODBACENE!
Čak ni  naucnici i stručnjaci ne znaju tačan razlog zašto se nakon nekog vremena jednostavno naviknemo na poznate mirise. No upravo zato vrlo lako detekritamo neobične i nove mirise u vlastitom domu, pa ćete tako lako primetiti kako miriše kuća vaših prijatelja, no ne primećujete uobičajeni miris vlastita doma. Mirisi najbolje od svih naših čula vezuju sećanja za sebe. To dobro funkcioniše zato što tako utisci dospevaju do mozga, a da pritom ni ne prolaze kroz filtere. Kada nešto gledamo, probamo ili dodirujemo, dobijene informacije se čuvaju. Kada nešto mirišemo, taj korak izostaje, a naša čula se odmah  povezuju sa osećajima i instinktima i zato duže ostaju u pamćenju. To se odvija na nesvesnom, emotivnom nivou. Mirisi imaju posebnu moć nad nama što je uvideo i grčki filozof Aristotel, smatrajući da ne možemo osetiti neki miris, a da pritom ne osetimo nešto neuobičajeno ili radosno. I lako se naviknemo na miris parfema ili omiljene hrane, cudno je sto se naviknemo i na lose mirise pa ih ne samo prepoznajemo nego i tolerisimo doduse do odredjene granice. Tako je i sa zvukovima - narocito bih spomenula zvuk lifta koji prolazi pored spavace sobe ili ulicna buka - nekako se s vremenom naviknemo. I dobro nije da ne primecujemo, ali tolerisemo - to jest ne pridajemo joj vaznost. Vaznost je kljucna rec u ovom tekstu!Znaci nas um" priziva " slike, zvuk, ukus, miris, dodir i tako prepoznajemo ljude i stvari oko nas. I sve je dobro dok je nesto novo i pridajes mu vaznost do onog momenta kad se naviknes i prestanes da primucejes sve ono sto te je tome privuklo. Ili sto bi moja baka rekla, sve je dobro dok ne pocnes da te ljude  i stvari uzimas zdravo- za gotovo to jest dok ne pocnes da mislis da su ljudi  i stvari tu samo za tebe.
I taj parfem ciji miris vise ne osecas postao je deo tebe - tvoj zastitini znak po kome te ostali ljudi prepoznaju. Ne odbacuj ga olako iako ti to strucnjaci savetuju. Sigurno si se "srodila" s njim iz dobrog razloga.Sa partnerom je ista stvar mada osobe i parfemi nisu za poredjenje. Ipak, ako si dugo sa partnerom vise ga ne "osecas" kao kada je bio "nov" jos ne istrazen miris. Prihvatas ga zdravo za gotovo, tu je sa tobom kao navika, kao deo tvog doma, uvek je tu,a ti ne primecujes sve dok ne ode (iz bilo kog razloga). Onda shvatis koliko je bio bitan za tebe tako "star" i isti, neprimetan a tako potreban. Kada se prema partneru ponasas kao da ne postoji ili rutinski obracas paznju samo na neke njegove potrebe on to i te kako oseca i oseca se odbacenim. Navika, rutina, primecivanje, prihvatanje mora da postoji u istoj srazmeri sa vaznoscu koju pridajemo nekome ili necemu! Svaki dan moramo da pokazemo bliskim osobama da su vazne za nas ma koliko nas  zajednicki zivot postao rutina i navika. Pa iako smo se navikli na mnoge stvari do te mere da ih vise ne primecujemo ( i to ne samo dobre stvari) postoji jos uvek u nama mogucnost prepoznavanja i izbora. Hocete da kazete da ste se potpuno navikli na nemoral, tabloide, rijalitije i ostale "skandale" u svim medijima? Naravno da niste,ali ste oguglali  i vise ih ne primecujete. A to nije dobro. Skoro kao i ne primecivanje dobrih stvari i bliskih osoba.
NEMOJTE DOZVOLITI DA VAM CULA DIRIGUJU EMOCIJAMA I UMOM. NE DOZVOLITE SEBI DA PRESTANETE DA PRIMECUJETE ONE DOBRE STVARI  NA KOJE STE SE NAVIKLI! ALI ZATO PRIMETITE LOSE STVARI NA KOJE STE SE ISTO NAVIKLI I PROBAJTE DA IH ODBACITE UMESTO STO SVOJIM NE PRIMECIVANJEM I NE PRIDAVANJEM VAZNOSTI ODBACUJETE BLISKE OSOBE!

Нема коментара :

Постави коментар