петак, 22. фебруар 2019.

ZAMENA ZA SVE

ZAMENA! DA BRE, POSTOJI ZAMENA ZA SVE! ILI KAKO SE DANAS SVE VISE KORISTI REC ALTERNATIVA OD KOJE MI SE DIZE KOSA NA GLAVI NAROCITO AKO  SE ODNOSI NA POLITIKU I MEDICINU ( OD KOJIH MI I OVAKO NIJE DOBRO). PA NEKAKO SAM RESILA DA OVAJ TEKST BUDE O ZAMENAMA KOJE SU MENI ZANIMLJIVE.
Na prvom mestu zamena su dubleri koji zamenjuju glumce u scenima koje su opasne, ili previse seksi , ili glumac ne zeli da ih odradi iz bilo kog razloga. I zato je magija filma potpuna.  Ispred nas se odvija radnja filma u kome igraju nasi omiljeni glumci,a nismo ni svesni da pojedine scene "glume" dubleri.Budući da su u velikim filmskim, a naročito holivudskim produkcijama, svi uključeni u posao veliki profesionalci, o nekim stvarima se jednostavno ne priča. Ali, kada ipak, na internetu osvanu fotografije na kojima su prikazani kaskaderi i čuvene zvezde filmova, kako da odolite a da ne bacite pogled. Već činjenica da su isto obučeni, imaju iste frizure i šminku, vizuelno bi mogla da nas prevari, ili makar zavara, međutim, ima tu mnogo sitnica na koje se mora misliti kada neko planira da bude dubler jednoj Jennifer Lopez. Ako to do sada i niste znali, možda je vreme da vam otkrijemo – Jenny from the block za dublera ima muškarca, ali neke njene koleginice ostale su pri zahtevu da to ipak budu žene, koje imaju najsličniju građu tela, pa čak i crte lica, kao velike filmske zverke.
 Legendarni srpski kaskader Dragan Stanojević, poznatiji kao Bata Kameni pojavio se u više od 500 filmova i serija kao kaskader i epizodni glumac.Prava legenda zaista.
Zamena teza-je postupak kada tezu sagovornika zamenjujemo nekom drugom tezom koju smo mu proizvoljno pripisali. Zamena teza može biti rezultat namere da sebi olakšamo i obezbedimo prednost u odnosu na oponeneta u nekoj raspravi, a može biti i rezultat nedovoljnog obraćanja pažnje na to šta naš sagovornik zaista tvrdi. Ovaj postupak predstavlja kršenje metodoloških pravila jer je naravno za dolaženje do istine korisnije da raspravljamo sa tezom koju sagovornik zaista zastupa, umesto da mu pripisujemo nešto što on ne tvrdi. Ipak, moze biti i koristi,ako zamenu teza koristimo za učenje pojmova, koje nikako ne možeš da zapamtiš, uz pomoć drugih pojmova koji su ti stalno u glavi. U obicnom zivotu ovu divnu zamenimu koristimo i vise nego sto smo svesni narocito u odnosu sa partnerom!
Zamena identiteta (licnosti) -U normalnim okolnostima malo ko je svestan svog identiteta. O njemu se ne razmišlja. Međutim, na nekim životnim prekretnicama, od kojih se prve javljaju u doba puberteta, možemo doći u situaciju da se zapitamo ko smo, čemu težimo, da počnemo da promišljamo o identitu, o svojim vrednostima...Ako potraje taj period tokom kojeg je narušen osećaj kontinuiteta između onoga šta smo bili, šta smo sada, ali i zamišljanja o tome šta ćemo tek postati, govorimo o krizi identiteta, a u krajnjoj liniji i o gubitku identiteta.
Kakve situacije nas mogu navesti da uđemo u tuđu kožu koja nikada ne može biti toliko udobna kao sopstvena, da preuzmemo nečiju ulogu kao da je naša.Identitet  je doživljaj sopstvene celovitosti i posebnosti u određenim socijalnim ulogama, ali i u životu uopšte.
Ne možemo da imamo osećaj identiteta bez osećaja posebnosti, niti bez osećaja integriteta, kako u nekom konkretnom kontekstu, tako i tokom životnog razvoja. Bas neki dan sam razmisljala o tome kako bi svi da budemo neko drugi. Ljubomora, zavist, predstavljanje necijeg zivota idealnim u granicama moze biti podstrek da budemo bolji. Medjutim, ako sve to dobije ime i prezime nekog drugog  nalazimo se u dubokoj krizi identiteta, gde ga i gubimo na kraju i postajemo u svojoj glavi ta druga osoba.
Zamena hrane-kada moramo da jedemo nesto sto ne zelimo zbog zdravlja. Ipak, meni se cini da je i ovde u pitanju zamena teza jer je bukvalno svaki dan neka hrana IN, a neka AUT.  Skoro kao borba ravnozemljasa  na Jutjubu.  Jer, sve namirnice koje smo jeli mi i nasi roditelji i njihovi roditelji proglasene su za kancerogene. A zar takvo nije zemljiste, voda i vazduh oko nas? I zar zemlja nije okrugla? Kako da sad sve ono sto znamo ZAMENIMO  za nove naucne dokaze?  Da koristim prasak Junk  kao zamenu za meso? Dodaci ishrani u prahu i instant hrana su za astronaute. Mi, obični ljudi treba da jedemo hranu. Konzumiranje hrane nije samo unos energije i hranjivih materija, nego ono ima i kulturološko značenje; druženje sa dragim ljudima, uživanje u jelu.
Zamena istorije za novu, srpskog jezika, geografije, biologije ,fizike.... uopste nauke! I medicine. U kojoj jedni lekovi zamenjuju druge  i za koje posle dizu paniku da su bili otrovni a mi ih koristili i davali svojoj deci (brufen). Zamenjuju se organi, zamenjuje se telo za plastiku, zubi za implante, sociva  u boji ociju za svaki dan.
Zamenjuje se moral za nemoral, istine za lazi, zamenjuju su idoli, verovanja u Boga ili vec sta za ateizam....
Mnogo je zamena u igri. Falsifikati postaju originali, ceo svet je prevrnut naopacke. Zamene sve zamenjuju. I zamene.
Sveti gral i Koeljov "Zahir" samo su zamena za srecu,  i traganje za srecom.'Sreca" koju nam plasiraju svakodnevno u medijima samo je  zamena prave srece. Kao sto i virtualni zivot ne moze biti realan zivot nego samo njegova losa zamena.
NE KAZEM ZAMENE SU NEKAD POTREBNE ,CAK I NEOPHODNE ,ALI CEMU ONDA POSTOJI ORIGINAL?

Нема коментара :

Постави коментар