понедељак, 3. август 2020.

STERILITET

STERILITET JE NJU EJDZ OSNOV! NA SVE NACINE SE CINI UBIJANJE  POLNIH CELIJA. OD JEDNOPOLNIH BRAKOVA DO PRSKANJA KO ZNA CIME, PREKO KORONE PA DO SAMOSTALNE ODLUKE DA NE RADJAS DETE U OVOM NENORMALNOM SVETU!
I kod že­na i kod mu­ška­ra­ca ko­ji su pre­le­ža­li ko­vid 19 dra­sti­č­no sma­nje­na mo­gu­ć­nost da osta­ve po­to­m­stvo, a kod ne­kih ne pos­to­je ni šan­se za to, po­ka­zu­ju pre­li­mi­nar­ni re­zu­l­ta­ti stu­di­je dr Dra­ga­ne Bo­jo­vić Jo­vić iz „Na­rod­nog fronta“.Korona izaziva sterilitet i kod žena i kod muškaraca, preliminarni su rezultati studije „Prisustvo SARS-CoV2 u reproduktivnom materijalu u periodu oporavka kovid bolesnih ispitanika u reproduktivnoj dobi“, koju sprovodi prim. dr Dragana Bojović Jović iz GAK „Narodni front„,koji i stoji iza istraživanja, otkriva Kurir. Ginekolog dr Bojović Jović, koja je supspecijalista za fertilitet, studiju od maja sprovodi na 30 žena i 15 muškaraca koji su preležali kovid, a starosti su između 18 i 45 godina. Kod 10 od 30 pacijentkinja poremaćaji u menstrualnom ciklusu su drastični i takvi da ne bi mogle da začnu, a i čak iako bi to uspele, usledio bi brzi pobačaj. Dakle, trećina žena ima problem sa sterilitetom usled korone - kazala je za Kurir dr Bojović Jović.Ona prati žene i muškarce od momenta kada krene period oporavka, kada su negativni i zaključuju bolovanje. Koronavirus toksičnim efektima utiče i na reproduktivno zdravlje žena. Jedan od njih je i smanjena saturacija kiseonikom, tj. smanjena zasićenost krvi kiseonikom, koji je neophodan za rad svih ćelija u organizmu. Za rast i razvoj folikula, najvažnije reproduktivne funkcionalne jedinice kod žena, neophodan je kiseonik, a sami tim i za rast i razvoj jajne ćelije, koja je početna tačka u začeću. Kad nema dovoljno kiseonika, nema ni razvoja vaskularne mreže u samom zidu folikula i, posledično, vaskularnog bazena, koji je neophodan da dovede i kiseonik i hranljive materije. Ukoliko folikul ne raste i ne razvija se, nema ni ovulacije, tj. plodnih dana, i žena ne može da zatrudni. Čak i ako dođe do začeća, verovatno će biti izgubljena trudnoća u ranoj fazi - objasnila je dr Bojović Jović.

Kod muškaraca su rezultati još gori, odnosno korona ima duplo negativan efekat na fertilitet. Dok kod žena deluje preko smanjenja kiseonika, kod muškaraca ulazi i u testise. A od njih 15, koji učestvuju u studiji, samo jedan muškarac ima dobar spermogram i mogao bi u ovom momentu da učestvuje u oplođavanju prirodnim putem, ostali ne:Ona je dodala da su vrlo loši spermogrami - i pokretljivost i morfologija i broj spermatozoida: Čovek koji ima decu i imao je potpuno uredan broj spermatozoida - više od 15 miliona, urednu morfologiju (više od 4% spermatozioda normalnog oblika) i imao više 32 % progresivno pokretnih spermatozoida, sada ima 13 miliona njih, 2% normalnog oblika i 18% pokretnih. To znači da ne može da oplodi jajnu ćeliju prirodnim putem, jedino vantelesno. A rizično je i kakav je DNK spermatozoida jer bi u slučaju oplođavanja postojala mogućnost da plod, odnosno dete, ima anomalije. Posledice kovida još nisu sagledane na nivou genetskog efekta.

Sad jos i pitanje, ako i nastane trudnoca kako ce se odvijati i kakvo ce se dete roditi.

Da, da depopulacija na delu, na ovaj ili onaj nacin.

Sterilitet sam po sebi ne ugrožava zdravlje osobe, zbog čega se i ne definiše kao bolest, već kao medicinsko stanje. Međutim, kod velikog broja ljudi, činjenica da ih sterilitet sprečava da se ostvare kao roditelji, ima značajnih uticaja na psihičke, pa i socijelne probleme.rilitet može biti primarni i sekundarni u zavisnosti od toga da li je u prošlosti bilo trudnoća (sekundarni) ili ne (primarni).

Uzroci steriliteta i faktori rizika za pojavu steriliteta su brojni: od godina starosti, preko poremećaja u menstrualnom ciklusu i ovulaciji, neprolaznost jajovoda, slabija funkcija jajnika, slaba pokretiljivost spermatozoida, sistemske bolesti, infekcije, povrede, ali i stres, gojaznost, psihološki i psihički problemi.

Ukoliko postoji bilo kakav poremećaj, ispitivanja bi trebalo početi odmah.

Imajući u vidu da plodnost žena opada sa godinama, sve žene starije od 35 godina ispitivanje steriliteta trebalo bi da počnu najkasnije u roku od 6 meseci od kada su pokušavale da zatrudne prirodnim putem, a to im nije uspelo .Evo  uzroci neplodnosti.

Kod žena:

  • ožiljci od operacija - operacije na maloj karlici mogu oštetiti jajovode koji vezuju jajnike sa matericom. Operacije na cerviksu mogu izazvati oštećenja ili skraćenje grlića materice.
  • problemi sa cervikalnom sekrecijom - u vreme ovulacije, cervikalna sluz se menja kako bi spermatozoidi lakše mogli da se kreću. Ukoliko postoji problem sa sekrecijom, to može otežati začeće
  • fibroidi (miomi) u ili oko materice - ova benigna tkiva mogu sprečiti implantaciju oplođene jajne ćelije ili mogu začepiti jajovod
  • endometrioza - stanje u kome delovi endometrijuma počinju da rastu izvan materice. Ovo može oštetiti jajnike i jajovode i otežati začeće
  • zapaljenska bolest male karlice - ova infekcija može oštetiti i stvoriti ožiljke na jajovodima, onemogućavajući oplođenoj jajnoj ćeliji da se kreće ka materici
  • određeni lekovi i narkotici - nuspojave nekih lekova mogu uticati na plodnost. To su npr. lekovi protiv upala (ibuprofen, aspirin) čija dugotrajna ili prekomerna upotreba mogu otežati začeće. Lekovi za hemoterapiju utiču na funkciju jajnika. Antipsihotični lekovi mogu izazvati neregularne cikluse i neplodnost. Spironolakton, lek protiv oticanja, može uticati na plodnost - ona bi trebalo da se ipak povrati dva meseca nakon prestanka sa uzimanjem ovog leka. Nelegalni narkotici, kao što su marihuana i kokain, mogu značajno uticati na plodnost i začeće.
  • Kod muškaraca:

  • smanjen kvalitet semene tečnosti (sperme) - odsustvo spermatozoida ili njihov mali broj, loša pokretljivost, abnormalnost
  • oslabljena funkcija testisa - zbog oštećenja testisa usled infekcije, povrede, karcinoma, operacije, kriptorhizma (nespušteni testis)
  • problemi sa ejakulacijom (npr. retrogradna ejakulacija)
  • hipogonadizam - nizak nivo testosterona, hormona ključno važnog u proizvodnji sperme
  • određeni lekovi - lek sulfasalazin, koji se koristi protiv upala kao što su Kronova bolest ili reumatoidni artritis. Uticaj na plodnost je privremen i ona bi trebalo da se vrati kada se prestane sa uzimanjem ovog leka. Anabolički steroidi - dugotrajna i preterana upotreba steroida može smanjiti broj i pokretljivost spermatozoida. Lekovi koji se koriste u hemoterapiji mogu ozbiljno smanjiti proizvodnju sperme. Nelegalni narkotici kao što su marihuana i kokain mogu takođe negativno uticati na kvalitet sperme.

    Veliki broj, čak do oko 25% slučaja neplodnosti, spada u kategoriju tzv. neobjašnjene neplodnosti. Ovo znači da do trudnoće ne dolazi 12 meseci od početka pokušavanja, bez otkrivenog uzroka, odnosno razloga. 

    Kod neobjašenjene neplodnosti dijagnostika potvrđuje da je sve u redu sa funkcijama reproduktivnih organa, dok kod neobjašnjenog steriliteta postoji evidencija o tome da određene funkcije nisu dobre, ali se ne zna jasan uzrok tome. 

    Neretko se problem neobjašenjene neplodnosti u medicinskoj praksi tretira kao subjektivan, te se uglavnom pripisuje stresu.

    Ipak, ovde može biti reč i o nedovoljno sprovedenim dijagnostičkim postupcima koji bi potencijalno otkrili uzrok neplodnosti (npr. operativna laparoskopija). Nekada se procenjuje da je za uspešno začeće statistički delotvornije sprovesti neki od postupaka vantelesne oplodnje nego samu dijagnostičku proceduru.

  • ZNATE MOJE PITANJE? SHVATILI STE? STERILITET JE POSTOJAO ODUVEK . OD KAD NAM RECIMO STAVLJAJU HLOR U VODU JOS VISE. MADA SE SAD NEKA PRICA PRICA DA JE HLOR  LEK ZA KORONU??? MEDJUTIM, RAZMISLITE LOGICNO. STO BI SE PRAVIO PROJEKAT "BEBA IZ EPRUVETE"  ISTO BI SE RADILO NA KLONIRANJU LJUDSKIH BICA?  AKO JE MEDICINA NAPREDOVALA KAO NAUKA I TEHNOLOGIJA ( A JESTE) MOGAO BI SVAKI ZDRAVSTVENI PROBLEM VEZAN ZA STERILITET DA SE RESI. A ONO... SVE VISE NEPLODNOSTI, VISE VANTELESNE OPLODNJE I SVE VISE PRETNJI NORMALNOM PROCESU PRAVLJENJA I RADJANJA BEBA.
  • I DA TO NIJE SVE PLANIRANO?
  • KAO STO NISTA VISE NE MOZE DA SE POPRAVI TAKO I DEPOPULACIJU NISTA NE MOZE ZAUSTAVITI.
  • ZGROZENA SAM I BESKRAJNO NESRECNA. PROKLETO NOVO DOBA. I ZATO LJUDSKI RODE AKO IKAKO MOZETE NAROCITO MI SRBI POZNATI PO INATU HAJDEMO DA PRAVIMO DECU STO VISE NA ONAJ NAJLEPSI STARINSKI NACIN!
  • POMOZI BOZE!

Нема коментара :

Постави коментар