четвртак, 13. август 2020.

ZENA OD SULTANA

 REALNO KO NE BI ZELEO DA BUDE SULTAN UMESTO SULTANA? A MOZDA JE BOLJE OD TOGA BITI  HASEKI ( ZENA OD SULTANA) .KAKVA VREMENA! ONIH 5OO GODINA ( KOJIH I NIJE BILO BAS TOLIKO) OSTAVILI SU TRAGA SVAKAKO NA PROSTORIMA BALKANA. I UMESTO DA NAM JE DOSTA TURSKOG ZULUMA ZA NAVEK MI I DALJE PADAMO NA TURSKI MELOS, NARGILE I CEVAPE, O TURCIZMIMA I DA NE GOVORIM.

Potpuno je nevazno sto je XXI vek u nasem viljetu .Turci su i dalje vrlo omiljeni . Nabijanje na kolac davno je zaboravljeno, ali prica o sultanu, haremu i Hurem vrlo je prisutna. Pojavljuje se ,ponavlja se i uopste je sve prisutna u nasim zivotima. Jeste neobicno ,ali to smo mi.

Sultan je islamska vladarska titula, koja je imala različita istorijska značenja.Izvorno je to bila apstraktna arapska imenica, koja je značila; snaga, snažan, vladar, kralj. Kasnije su tu titulu počeli koristiti pojedini muslimanski vladari, koji su pretendirali i imali potpuni suverenitet nad svojim teritorijem, bez ikakve više vlasti nad sobom. Teritorij nad kojim su vladali zvao se Sultanat .Biti sultan u zapadnjackom svetu ( pa i kod nas) znaci biti apsolutista (car,kralj). I mozda ove dve iste stvari i ne mogu da se uporede ( bar ja ne mogu) jer biti sultan i biti car nikako nije isto. To su potpuno sva razlicita sveta.

Mozda bas zbog te razlicitosti i misterije Otomansko carstvo i dalje zivi na ovim prostorima. Koliko je dobro, a koliko lose nisam sasvim sigurna, ali ako nista drugo "truli zapad " je  bukvalno truo. A nas stokholmski sindrom mozda je u neku ruku i spas.  I jeste, ti sultani imaju harem, ali i vrlo veliku ljubav prema porodici i porodicnim vrednostima. Zapadnjaci imaju homoseksualnost i pedofiliju. Orgije imaju kao zajednicku crtu, a moral sve vise opada ,dok kod sultana ostaje na istom nivou kao vekovima ( ne bas okej sa pravilima savremenog drustva), ali nepromenjen i to svakako jeste dobro. Mi smo od puritanaca presli na potpuno odsustvo morala.

Muzicki ukus ( koji je vise neukus)  vlada Balkanom vise nego igde. Turski melos izvire iz svake pesme. I jedino to se svidja svima . Doduse nekima i kad su trezni ,a nekima kad popiju neku vise. Bez obzira na proslost Turci i dalje vladaju Balkanom u sadasnjosti svojom muzikom, svojom hranom, svojim jezikom, svojom kulturom ponasanja  i u opste "pusto tursko" viri iz svake kafane, iz svake pesme, i svakog jela. 

Pojma nemam da li je to  zapravo lose ili dobro. Imati svoj identitet u vreme globalizacije je vrlo tesko. A opet kako smo ceo zivot na raskrsnici puteva ,da li je dobro da budemo Turci ili tzv Evropejci? Turska kafa ili nesica? Pa ne znam za vas ali mene nesica ne moze da probudi! 

Danas sve vise ima mesovitih brakova ( musliman srpkinja) zbog velike migracije stanovnistva, mozda najvece do sada.

Malo ko zna da je čuvena sultanija Hurem, supruga i najveća ljubav sultana Sulejmana, rođena kao Aleksandra Anastasija Lisovska. Rođena je na teritoriji današnje Ukrajine i odrastala je u pravoslavnoj porodici. Otac joj je bio sveštenik.

Ona je kao i mnoge druge devojke u to vreme, odvedena u Osmansko carstvo kao belo roblje. Legenda kaže da je Aleksandru veliki vezir Ibrahim paša poklonio Sulejmanu, i da je tako dospela u sultanov harem koji je brojao oko 300 robinja. takođe, legenda kaže da se sultan zaljubio u nju gotovo istog trena kada ju je ugledao.

Sultan je bio oduševljen njenom harizmom, njenom mudrošću i načinom razmišljanja, pa ju je brzo uzeo za blisku družbenicu, a potom i za ženu. Prešla je u islam i rodila je Sulejmanu šestoro dece. Iako je imao još tri supruge, veruje se da je Hurem voleo najviše, da joj je u svemu udovoljavao i da je zbog toga ona imala veliki uticaj na politiku Osmanskog carstva.

Zajedno su preživeli mnoge srećne i tužne događaje, gubitak sinova, udaju ćerki, rađanje unučića... Njihova ljubav smatra se jednom od najvećih koje istorija pamti.

Poslednja želja sultanije Hurem

Pred smrt sultanije Hurem, par je neko vreme bio razdvojen. Kada su se sreli posle dužeg vremena, Sulejman ju je odveo da vidi radove na novoj džamiji, i tada joj je rekao da je njegova duša tamo, i da će mu srce zauvek ostati u toj građevini.

Sulejman joj je tokom života ispunio sve želje, ali poslednja želja dirnula ga je do srži i poslednji put pokazala kolika je bila ljubav Hurem prema njemu.

Znala je da će umreti i zamolila je sultana da i ona zauvek počiva na mestu gde je rekao da će njegovo srce i duša zauvek počivati - u toj džamiji, koja je dobila naziv Sulejmanija.

Želja joj je bila ispunjena, a i sam Sulejman ostavio je nakon smrti svoju poslednju želju - da ga sahrane pored nje, u istoj džamiji.

Sultan je nadživeo Hurem osam godina, i nakon njene smrti u njegovom životu nije bilo više nijedne žene.

STA BI BILO NARAVOUCENIJE  OVOG POSTA. MI SMO BALKANCI KOJI SU BILI VEKOVIMA POD TURCIMA. U NASE GENE USADILI SU SVOJU KULTURU. I NEMA MUSKARCA KOJI NE BI BIO SULTAN, ALI NI ZENE KOJA NE BI  BILA HASEKI. DA SULTAN NJU VOLI I POSTUJE NJENE ZELJE IAKO IMA JOS STOTINE ZENA U HAREMU. HEJ BRE!  

TAKO DA 'TRULI ZAPAD' SVOJOM KULTUROM  NE MOZE DA NAS ZADOVOLJI KOLIKO GOD SE TRUDIO. NE KAZEM. NISMO MI IMUNI NA OPSTU GLOBALIZACIJU U KOJOJ JE ZAPAD IMRERATIV , ALI  TO ZAISTA NIJE NISTA U ODNOSU NA ONO STO PUSTO TURSKO CINI ZA TELO I DUSU!

Нема коментара :

Постави коментар