субота, 1. август 2020.

ZDRAVO ZA GOTOVO

UZIMATE LI SVE ZDRAVO ZA GOTOVO? BEZ OBZIRA DA LI SE RADI O OSOBI ILI NEKOJ STVARI. TO NIJE DOBRO. E SAD AKO SLUCAJNO NE ZNATE O  ZEMU SE RADI, POJASNICU MALO!
Zdravo za gotovo znaci razmisljati o nekome ili necemu na nacin koji nije realan. Neka osoba vas voli i vi njenu ljubav uzimate bespostedno ne uzvracajuci istom merom. Potpuno ste zacudjeni sto je ta osoba nesrecna sa vama. I umesto da shvatite da ste zapravo vi u pitanju, vi krivicu svaljujete na tu osobu govoreci joj da vas ne voli dovoljno, usprkos svemu sto vam pruza. Umesto da njenu ljubav prihvatate i budete zahvalni na njoj jer velika je stvar da vas neko bezuslovno i beskonacno voli, vi mislite da ste poklon toj osobi i da treba da bude srecna  samo sto ste uz nju! Strasno.  Narocito u dugim ljubavnim vezama ,kad si "siguran" da je partner tvoj ( sta god to znacilo) jednostavno prestanes da se trudis, da pokazujes ljubav, paznju, razumevanje....
Kada ste izanalizirali  svoja osećanja i znate da dajete više nego druga strana i počinjete da se osećate nesrećni? Vreme je za otvoreni razgovor. Bez zadrške, recite partneru kako se osećate i zbog čega i pratite njegove reakcije. Možda on ili ona nisu ni bili svesni da vas uzimaju zdravo za gotovo, ali ako se to nastavlja iako su svesni problema, vaša veza visi o tankom koncu.
Kad ste poslednji put zahvalili partneru ili partnerki zbog nečega što su učinili za vas? Bilo da je reč o ručku, koji niste vi skuvali jer je to neko drugi uradio za vas, do buđenja usred noći kako bi otišli po vas na aerodrom ili u klub u kojem ste se ipak, neplanirano, napili... Nemojte smatrati da se baš sve podrazumeva u vezi između dvoje ljudi, neko treba i te kako da se potrudi, neretko i žrtvuje kako bi udovoljio drugoj strani. Nije to "tek tako" i bezvredno... "Hvala" od srca, najmanje je kako možete uzvratiti. Svaki put!
Kad ste sami srećni, onda tu sreću možete da prenesete i na druge. Okrenite se sebi, sasvim je dozvoljeno, nakon stalnog pružanja pažnje drugome, da se usmerite malo na sebe. Radite ono što vas raduje i što vi želite, ne razmišljajući stalno o drugima. Neka i drugi počnu malo da razmišljaju o vama. Ali ako neće, dovoljno je da vi mislite na sebe.
Recite: NE!Da, sasvim je u redu ne pristati na sve i ponekad reći - ne. Iako ste u vezi, to ne znači da baš sve zahteve i prohteve i želje druge strane morate da ispunjavate. I vi ste osoba koju treba tretirati s poštovanjem. Umesto da pristanete na svaki zahtev, zašto ne biste ponekad postavili svoj? Okrenite vodu na svoj mlin i uvidećete da li je druga strana spremna da se žrtvuje za vas, koliko ste i vi za nju ili barem, koliko. A onda ćete i znati da li možete da živite s tim do kraja života ili je vreme da pronađete nekog drugog ko vas neće uzimati "zdravo za gotovo".
Isto je i sa poslom iako je to potpuno drugi segment vaseg zivota. Obzirom koliko je vazan za vas poslusajte moj savet. Ne uzimajte posao koji radite zdravo za gotovo - to jest ne gledajte na njega olako, cak sa omalovazavanjem Otaljavanjem posla koji dugo radite ( kao sto je slucaj i sa dugom vezom) prestajete da se trudite i da dajete sve od sebe. A to vam se moze mnogo osvetiti. Mozete dobiti i otkaz, a ako ne tako drasticno moze vam se desiti da dobijete "gori" posao od tog koga cete od straha da ne dobijete otkaz raditi bolje nego onaj na koga ste gledali olako jer vam je usao u rutinu.
Kad se tice stvari koje uzimate zdravo za gotov prvenstveno mislim na novac. On nekako iako ne bi trebalo predstavlja taj treci ugao u vasem trouglu zivota ( nikad nije krug). Dakle, ako prema novcu imate stav - trosi dok ima i ne pomisljajuci na sutra desice vam se jednog dana da sutra novca ne bude. Onda cete nauciti da ga cenite na tezi nacin. Ponavljam kao i uvek novac je nuzno zlo ali mora se imati cvrst stav prema njegovom pravljenju i trosenju!
Zacudo i dogadjaji se mogu uzeti zdravo za gotovo sto je potpuno neverovatno. Pri tom mislim na vrlo vazne dogadjaje kao sto su rodjendani, slave, svadbe i ostala veselja ( cak i sahrane). Dogadjaji koji moraju da imaju odredjeni tok da ne bi presao u neukus i nemoral. Uzimajuci zdravo za gotovo proslavu ( ili bilo koje okupljanje) u fazonu "lako cemo " pa napravite nesto zbog cega cete se kasnije mnogo kajati mozete spreciti pravljenjem plana proslave. Nemojte da mislite da ce to umanjiti vasu zabavu - naprotiv!
MOZDA MISLITE DA JE OVAJ TEKST NEPOTREBAN, JER BOZE SVI OVO ZNAMO! ALI OPET NIJE LOSE PODSETITI SE DA ZAPRAVO MALO TOGA TREBA ZA SRECU! SAMO TREBA DA NAS JE BRIGA I DA OBRACAMO PAZNJU: NA LJUDE, POSAO, DOGADJAJE, CAK NEKAD I NA MATERIJALNE STVARI. UZIMAJUCI SVE ZDRAVO ZA GOTOVO - MISLECI DA SMO BOGOM DANI I  DA NAM JE SVE DATO DA BI NAMA I SAMO NAMA BILO KUL MNOGO GRESIMO!
 ZATO POKAZITE EMPATIJU I UVAZAVAJTE SVET OKO SEBE, A NE SAMO SEBE!

Нема коментара :

Постави коментар