среда, 24. новембар 2021.

PREJEDANJE

 POCELO JE OPET VREME SLAVA I PROSLAVA. MENI ODMAH ASOCIJACIJA NA JOSIFA TATICA KOJI KAO SRESKI NACELNIK MORA U JEDNOM DANU DA OBIDJE STO VISE SLAVA KOD VIDJENIJIH LJUDI. REZULTAT PREJEDANJE OPASNO PO ZDRAVLJE SUPROTNO TOME MOJ OMILJENI HOMER SIMPSON IZ SERIJE SIMPSONOVI NE MOZE DA SE PREJEDE - MADA TO JE CRTANI FILM. ZATO GOSPODIN KANG IZ KINE TVRDI DA GA DISKRIMINISU ZBOG DOBROG APETITA.

U jednom od restorana morskih plodova u Kini, gosti mogu da jedu koliko žele. Ali izvesni gospodin Kang, ima zabranu pristupa ovom restoranu zbog neumerenog apetita.

Tokom jedne posete restoranu pojeo je četiri kilograma kozica i popio 20 flaša mleka.

Posetilac restorana, poznat samo kao gospodin Kang, koji se bavi lajvstrimingom, rekao je lokalnim medijima da mu je zabranjen pristup restoranu sa morskim plodovima na roštilju, "Handadi Seafood BBQ" u gradu Čangša, koji ima koncept ''pojedi koliko možeš“, zbog prejedanja.

Tokom jedne posete Kang je pojeo kilogram i po svinjskih nogu, dok je drugi put, pojeo četri kilograma kozica.

Tvrdi da restoran diskriminiše goste koji mogu puno da pojedu.

-Je li to greška?, pitao je Kang, kada mu je zabranjen pristup restoranu.

Međutim, vlasnik restorana je rekao da gubi nekoliko stotina juana svaki put kada Kang jede u njegovom objektu.

-Čak i kad popije sojino mleko, a može da popije 20 ili 30 flaša. Za kozice, dok ljudi obično koriste klešta, on koristi poslužavnik. Svi takvi ljudi naći će se na listi nepoželjnih gostiju, rekao je vlasnik restorana.

Njegova odluka izazvala je oprečne reakcije na društvenim mrežama.

 Džordž Dalmon i Endi Majls, prijatelji iz Velike Britanije izbačeni su iz "Gobi" kineskog restorana čija je parola "pojedi koliko god možeš". Shvativši bukvalno ideju restorana, prijatelji su svakodnevno jeli po nekoliko kilograma paprikaša i po prase dnevno tokom dve godine koliko su se ovde hranili.
Međutim, vlasnik restorana, zaključio je da mu ovi momci prave više štete nego profita, i zato je odlučio da im zauvek zabrani ulazak u restoran.  

Sta je zanimljivo ? Svi primeri koje sam nasla odnose se na restorane kineske hrane. Tako da i u Sarajevu i Zagrebu gde postoji ovaj koncept - jedi koliko mozes desava se u restoranima sa kineskom hranom. Da li je taj koncept rasiren po Evropi i svetu zapravo poucan jer dolazi iz najmnogoljudnije zemlje? Verovatno jeste, pa ove primere "alavaca" treba zanemariti jer koncept je u stvari potpuno super.

Sad realno toliki apetit je zaista tesko "podneti", a opet ni kuver ( naplacivanje sto vam lepo postave sto, stave escajg, salvete, cvece ,a retko i po neko pecivo) nije uredu. Ne znam kako je po svetu u Beogradu i do 300 i vise dinara vas kosta samo sto vam je sto lepo postavljen.

Iz krajnosti u krajnost.  Mnogo restorana baca hranu , a mozda bi ta hrana mogla da se "prelije" u neki restoran gde bi ljudi  jeli koliko mogu. I bez kategorizacije - siromasan, alav ili vec nesto pogrdno i lose. Hrana za sve ljude - bilo bi divno mesto. Medjutim, u svetu apsurda u kome zivimo hrana se i dalje baca ,a ljudi gladuju i to sve vise.

I ne znam da li pomenuti ljudi koji su izbaceni iz restorana u kome mozes da jedes koliko hoces to rade iz potrebe ili su bezobrazni ili zaista u krajnjem imaju ogroman  apetit?A opet veliko je pitanje kako restorani mogu da opstanu sa konceptom u kome  gost za malo novca moze da jede mnogo?

Kompulzivno prejedanje, kako ga još nazivamo, predstavlja ozbiljan poremećaj u ishrani, kada imate potrebu da konzumirate ogromne količine hrane, pri čemu imate osećaj da ne možete da prestanete da jedete . Skoro svima se ponekad desi da se prejedu, naročito kad smo pregladneli, ili u situacijama kada jednostavno ne možemo da odolimo prazničnoj trpezi, ali za neke ljude prejedanje prerasta u nešto što se regularno ponavlja, i nad čim oni nemaju nikakvu kontrolu.

Oni koji imaju ovakav poremećaj u ishrani,  često osećaju sram i zariču se da će prestati, ali potreba uvek bude jača od njih, i jednostavno nastavljaju da jedu, pa kada je u pitanju prejedanje kako prestati je stvar samo terapije koja vas postepeno vodi ka izlečenju.

Za razliku od osoba koje imaju bulimiju, nakon što ste se “prejeli”, vi se ne rešavate ekstra kalorija povraćanjem, uzimanjem laksativa ili preteranim vežbanjem, već ćete pokušati da držite dijetu ili da jedete normalne obroke, što opet, paradoksalno, može dovesti do još veće potrebe za prejedanjem.

Kada je u pitanju prejedanje hranom, upravo jedan od pokazatelja ozbiljnosti ovog poremećaja se određuje prema tome koliko puta nedeljno imate ovakve epizode.

Uzroci poremećaja kakvo je prejedanje su nepoznati, ali zna se da genetika, biološki faktori, predugo držanje dijete i psihički problemi mogu znatno povećati rizik od od nastanka ovog poremećaja. Takođe, pokazalo se da su ovom poremećaju u ishrani mnogo sklonije žene nego muškarci, a generalno osobe svih starosnih dobi mogu biti podložne prejedanju, ali se smatra da obično počinje u kasnom tinejdžerskom periodu ili ranim dvadesetim.

BILO DA STE OTKRILI RESTORAN SA KONCEPTOM - JEDI KOLIKO MOZES ,A  PLATI MANJE , BILO DA SE KOD KUCE PREJEDATE IZ BILO KOG RAZLOGA, BILO DA STE KRENULI PO SLAVAMA I PROSLAVAMA, A PRIJATELAJA I RODBINE IMATE DOSTA - ZAUSTAVITE SE DOK JE VREME.  NIKAD PRETERIVANJE U BILO CEMU NIJE DONELO  NISTA DOBRO.


Нема коментара :

Постави коментар