четвртак, 14. септембар 2023.

POCELA JE NOVA SKOLSKA GODINA

 SVI IMAJU DA NESTO KAZU O POCETKU NOVE SKOLSKE GODINE. KAO DA SE NISTA NIJE DOGODILO PRE PAR MESECI, KAO DA SE NISTA NE DOGADJA VEC GODINAMA. NASTAVNICIMA JE LOSE, DECI JE LOSE ,I NIKO NE PRIZNAJE KRIVICU. DA LI JE AGENDA U PITANJU, DA LI JE U PITANJU TO TENDECIOZNO PRETVARANJE NASE DECE U ROBOTE. NE ZNAM. ALI SE SVAKI DAN ZAHVALJUJEM BOGU STO VISE MOJA DECA NE IDU U SKOLU. NI DO SADA NIJE BILO LAKO,A SADA JE NEMOGUCE.  BAS TAKO. NEMOGUCE! 

Ono čega se Orvel plašio su oni koji će zabraniti knjige. Ono čega se Haksli plašio je da neće biti razloga da se knjiga zabrani, jer neće biti nikoga ko bi želeo da je pročita.
Orvel se plašio onih koji će nam uskratiti informacije. Haksli se plašio onih koji će nam dati toliko da ćemo biti svedeni na pasivnost i egoizam.
Orvel se plašio da će istina biti sakrivena od nas. Haksli se plašio da će istina biti utopljena u moru nebitnosti.
Orvel se plašio da ćemo postati zarobljena kultura. Haksli se plašio da ćemo postati trivijalna kultura, zaokupljena nekim ekvivalentom osećanja i orgija .
„1984.“, dodao je Haksli, „ljudi se kontrolišu nanošenjem bola. U Vrlom novom svetu, njima se upravlja nanošenjem zadovoljstva“.
Ukratko, Orvel se plašio da će nas ono što mrzimo uništiti.
Haksli se plašio da će nas ono što volimo uništiti.
Na zalost Haksli je vise u pravu. Upravo to sto najvise volimo nas unistava. Procitajte prosli tekst o Fabingu. Dakle pored mobilnih i medija uopste skole su na zalost postale mesta obracuna za mnoge aspekte zivota. Neki decko iz Vinskonsina ( tamo redovno ima pucnjave u skoli kao i siromAmerike) rekaoje da najvecu paznju upravo privlaci pucnjava u skoli! Uzasno. A osim sto se u skoli gube zivoti ( nazalost) gubi se i mnogo toga. Skole vise nisu mesta druzenja, empatije, najlepse zivotno doba, nego su postala poprista raznih vrsta okrsaja. Brendirani protiv ne brendiranih je samo jedan u nizu raznih sukoba koji prerastaju  u svamoguca nasilja. Prosto je nemoguce (opet ponavljam tu rec) danas poslati dete u skolu pripremljeno na ono sto ga u njoj  ocekuje. A o znanju da ne pricam. Sva testiranja koja rade sva deca na svetu jasno pokazuju koliko su nasa deca prazna. Ni znanja,ni shvatanja ni prihvatanja pravih zivotnih vrednosti. Samo ono sto mediji propagiraju - starlete, brza lova islicne stvai. I ono najgore - moras dabudes lep i bogat inace ne vredis nista!Drzava to dozvaljava. I radi na tome da deca samo to imaju kao uzor.Roditelji idu linijom manjeg otpora. Rade  sto i vecina. Pustaju da im decu vaspitavaju skola imediji. Mislim, skola je nekada bilo mesto za uvazavanje i tamo su deca zaista postajali pravi ljudi, danas to svakako nisu.
I ove nove stavke koje treba da "poboljsaju" novu skolsku godinu.

Premda je kriza zona komfora za obrazovanje u Srbiji, maj je označio kraj udobnosti u haosu na koji smo se navikli. Tragedije čije je posledice sistem nevešto pokušao da sanira, ovog prvog septembra kucaju na vrata, tražeći delovanje – akciju koja bi popravila trenutno stanje.

Tako je, u susret novom i specifičnom početku, Ministarstvo prosvete izašlo sa Smernicama za organizaciju i realizaciju obrazovno-vaspitnog rada. Kao cilj navodi se organizacija aktivnosti, čijom će se realizacijom i aktivnim uključivanjem učenika doprineti „prvenstveno razvoju pozitivnih ljudskih vrenosti kod učenika, kao i unapređenju odnosa, zasnovanih na međusobnom poštovanju, saradnji i solidarnosti uz uvažavanje ličnosti“. Šta ovo tačno znači  – može biti predmet diskusije, iako nije najjasnije i dobrim delom spada u opšte mesto.

Prvi radni dan ove školske godine, kako se navodi u ovom dokumentu, treba organizovati kroz razgovor i upoznavanje učenika sa planom rada u prvim nedeljama.

Od 4. do 8. septembra nastava bi trebalo da bude tematska, u okviru koje se mogu organizovati radionice i druge aktivnosti u cilju negovanja vrednosti koje su i cilj ovih smernica.

Prema smernicama, od 11. do 15. septembra usledilo bi inicijalno procenjivanje, radi planiranja daljeg rada.

Tu se našlo i “organizovanje i realizovanje procene stavova učenika prvog razreda srednje škole o adaptaciji i integraciji u novoj školi”, kao predlog za planiranje – mere podrške.

Posebnu pažnju, kako se navodi, treba usmeriti na “izborne programe kojima će se podržati razvoj pozitivnih ljudskih vrednosti, promovisati odnose zasnovane na međusobnom poštovanju, saradnji i solidarnosti uz uvažavanje različitosti”.

Učenicima će biti sasvim jasno da do kraja prvog polugodišta treba “promovisati viziju škole i na osnovu nje u participativnom procesu, definisati moto (identitet) škole”. Kako piše, moto je jedan od važnih simbola škole koji je poznat i prihvaćen od svih aktera.

Kada je reč o bezbednosti, prema rečima ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović, đake će čekati pojačano prisustvo policije u blizini škola. 

Policijski službenici će biti prisutni pre, za vreme trajanja nastave i nakon okončanja časova u obe smene, kako se navodi u saopštenju Ministarstva prosvete.

Predstavnici Ministarstva prosvete i Ministarstva unutrašnjih poslova održali su danas radni sastanak povodom početka školske godine. Dogovoreno je da će osim u školskim dvorištima, policijske patrole biće pojačane u blizini škola, kontrolisaće i regulisaće bezbednost saobraćaja.

Trinaesta beogradska gimnazija uvela je nova pravila odevanja kojima je zbunila mnoge roditelje ali i učenike. Od 1. septembra biće zabranjeno nošenje neprikladne garderobe, a na spisku pored mini suknje, bermuda i helanki, našle su se i trenerka i dukserica sa kapuljačom.

Upravo je zabrana trenerki i dukseva sa kapuljačom izazvalo buru komentara na društvenim mrežama i podeljena mišljena. Jedni smatraju da su ti odevni komadi nepristojni, dok drugi misle da su trenerke baš adekvatna garderoba za omladinu i dugo sedenje u školskim klupama.

Na sajtu ove poznate beogradske gimnazije koja je iznedrila mnoge uspešne ljude, stoji obaveštenje da će se svako kršenje zabrane kažnjavati smanjenom ocenom iz vladanja. 

- Molimo vas da povedete računa o zabranama koje se odnose na oblačenje: zabranjene su kratke pantalone i bermude, trenerke, majice sa bretelama, kapuljače, kratke majice koje otkrivaju stomak i helanke. U slučaju da učenik ili učenica dođu u školu nepristojno odeveni, biće opomenuti. Posle dve opomene biće umanjena ocena iz vladanja - stoji na sjatu.

 

Ispod ove objave na Fejsbuku ima mnogo različitih stavova, a jedan bivši učenik je napisao da je razočaran odlukom.

- Meni je ovo kao bivšem đaku zaista razočaravajuće. Smatram da me nista manje pristojnim ne čini način odevanja, a pogotovo nođenje trenerki i kapuljača (čija je zabrana potpuni apsurd). Ako škola nije modna pista, zašto se onda zabranjuju potpuno pristojni odevni predmeti - piše u jednom komentaru, dok u drugom stoji:

E pa baš me zanima koliko će dugo ova zabrana da traje. Lepo zamišljeno, ali znamo da od toga nema ništa

Nije vam XIII manastir - piše jedan od učesnika rasprave.

NAJSTRASNIJE JE DA SE NIKO VISE NE RADUJE POLASKU U SKOLU. NI DECA, NI RODITELJI NI NASTAVNICI. ANIJE MORALO TAKO DA BUDE!

Нема коментара :

Постави коментар