понедељак, 17. август 2015.

VIDEO IGRICE MOGU DA LECE

VIDEO IGRICE NISU SAMO VIDEO IGRICE! A JA SAM IH UVEK SAMO TAKO DOZIVLJAVALA! KADA BIH VIDELA DECU DA SATIMA IGRAJU NEKE IGRICE BEZUSPESNO SAM POKUSAVALA DA IM OBJASNIM DA TO NIJE DOBRO ZA NJIH! ONDA SAM I JA KRENULA DA IGRAM NEKE IGRICE I SHVATILA SAM KOLIKO ME OPUSTAJU!
Prvo moram da nesto objasnim! Nisu sve igrice lekovite! Neke umeju da bas izazovu kontra efekte i da ugroze zdravlje! Ovde je rec o nekoliko igrica koje su vec 20-tak godina rasprostranjene u celom svetu i kojima niko nije odoleo! Zatim o  igricama za opustanje ili razmisljanje (kombinatoriku)! I na kraju lekovita igricana kojoj se jos radi.
Da li postoji neko ko nije igrao "solitaire" i "minesweeper"? Ne verujem! A to su igrice koje su se igrale pre pojave interneta, a i sada se nalaze rame uz rame sa WIndovsom 10!I danas se igraju barem kad nekom ne radi internet. A zapravo one su bile smisljene radi edukacije!Majkrosoft je izbacio pro 1990-te Solitaire da bi naucio ljude da koriste mis i to funkciju  "drag and drop ",a onda 1992-ge i  igricu Minesweeper da bi se naucilo kliktanje i na levo i na desno dugme.A Windovs 10 je malo doterao " solitaire "kako bi navikao ljude na koriscenje "windovs" prodavnice! Igrica Hearts recimo sluzila je da nauci ljude na mogucnosti netvorkinga koje je nudio novi Majkrosoftov novi sistem!Ili igrica FREE CELL koja je testirala 32 bitni sistem bez koga igrica ne bi radila!Nemam nista protiv ovakvih "teorija zavere"! Bile su tu da nas edukuju! To je u redu! I danas kad mi net ne radi umem da odigram nesto od omiljenih igara sa kartama na kompjuteru!
Sada cu da vam prenesem licno iskustvo u vezi nekih igrica na internetu! Najvise igram Farm Heroes saga,Diamond digger saga,Candy crash soda saga i Cristal island. Cilj svake igrice je sloziti tri necega do konacnog resenja. Malo ukljucis mozak, malo kombinujes a rezultat je nevidjeno opustanje! Probajte! Ako se i iza njih krije neka "tajna" nadam se da je i dalje u domenu edukacije!
I na kraju Vizardova aplikacija za mobilni telefon koja donosi mozgalicu - igricu  koja leci sizofreniju!Mozgalice poboljsavaju kognitivne funkcije mozga, te se ovom igricom nastavlja lecenje sizofrenije tamo gde su lekovi stali! Eksperimenti su pokazali jako dobre rezultate jer su u mnogome poboljsali zdravlje pacijenata i znatno im olaksala obavljanje svakodnevnih zadataka ( sto je i najveci problem obolelima od ove bolesti).Kako se ona dogadja najvise tinejdzerima i mladim osobama Vizard je opravdao ime smisljajuci ovu igricu koju ce imati IOSove aplikacije na mobilnim telefonima. Pomeranje  objekata u sobi ,te pamcenje razlicitih karaktera  i stvari u igrici znacajno utice na rad mozga pacijenata!
Buducnost.Na sta vama lici ova prica o edukaciji i lecenju preko video igrica? Meni na ono sto se sve vise pokazuje kao realna mogucnost.Da smo svi u svetu igrica i da ih sada koristimo dozirano i u svrhu necega sto jos ne znamo. Ali vidim i to da se video igrice sve vise uvlace u nas zivot i da svi sve vise koristimo kompjutere za obavljanje svakodnevnih poslova. Hocu samo  i da kazem da ove gore navedene igrice ne mogu da predstavljaju opasnost! Ali one mnogobrojne igrice sa bezbroj ratova protiv svega i svacega, e tu bi vec mogli da govorimo o realnoj opasnosti. Sta ako su te igrice isto edukacija za rat protiv masina i vanzemaljaca? Trenutno deluju vrlo destruktivno narocito nama majkama, ali opet ko zna mozda nasim unucima vestine u igranju video igrica zatrebaju i u realnom zivotu!
Proslost. Kada su se pojavili kompjuteri za licnu upotrebu  i sa nima neizbezne igre sa kartama jer  nam je i to bilo cudo bili smo odusevljeni. Kako su odmicale godine zatrpavali su nas sa igricama svih vrsta. I nekako smo postali zavisnici. Onda nije ni cudo sto su primenili taktiku "klin se klinom izbija". Pa su bolesti koje su nastale u mozgu verovatno i zbog upotrebe igrica ( mislim na neke ,ne na sve i ne na one koje su i nastale fizickim ostecenjima mozga) i ostalih sredstava koja stvaraju zavisnost (kod mladih, droga i alkohol) sigurno IZLECIVE BAS VIDEO IGRICAMA!
VOLELA BIH DA SE STO VISE PORADI NA LECENJU RAZNIH  PSIHICKIH POREMECAJA (DEPRESIJE ANKSIOZNOSTI) POMOCU VIDEO IGRICA!!!!

Нема коментара :

Постави коментар