четвртак, 24. септембар 2015.

LOVAC ILI LOVINA

BORI SE ILI BEZI  OSNOVNI KODEKS!   SMISAO ZIVOTA!   BITI LOVAC ILI LOVINA? SVAKO MOZE BITI I JEDNO I DRUGO ALI SAMO OD NAS SAMIH ZAVISI KAKO CEMO  ICI KROZ ZIVOT!
Zivot je borba. Uvek iznova imamo za sta da se borimo. Nekad su to male i sitne borbe a nekad su pravi rat. U zavisnosti od uzrasta, zatim  velicine zeljenog ulova pa na kraju i od toka kakvi smo borci nekad uspevamo a nekad ne. Kako ja to vidim? U vrticu gde zvanicno pocinje nasa socijalizacija borimo se za mesto za stolom,svoj krevetic ( igracku smo vec osvojili u jaslicama).Samo ako smo fizicki jaci to nam uspeva. U osnovnoj skoli borimo se za naklonost drugih (pocev od uciteljice i nastavnika, preko simpatija, do respekta vrsnjaka). Za  pobedu vazni su sarm ali i dalje misici.T u vec pocinjemo  da uvodimo i malo pretvaranja,  lazi, kradje, reklame i jos uvek decijih fazona. U srednjoj skoli pocinje bespostedna borba koja ce trajati ceo zivot. Tu je mnogo vise u igri. Vise od respekta vrsnjaka i od zaljubljivanja. Tu pocinje da se odigrava igra zasnovana na KODEKSU! Tu postajemo ono sto cemo biti i ceo zivot 1 Borac ili kukavica? Boricemo se svim sredstvima ili pobeci vec nakon prve bitke? Tu se  smisljaju i realizuju  prve taktike,tu krece i politika (ne mislim na onu drzavnu) -mislim nacin je isti pricati ,a ne kazati nista i lagati ne osecajuci kajanje! Pa iako je u skoli ulov samo ocena ili ubacivanje u neki forum koji ce ti kasnije koristiti ipak su ovde potrebni vise mozak i petlja nego misici kao u prethodnom periodu zivota.
Najteza borba nastaje onda kada po pravilima treba da se osamostalis. Ono da nadjes posao, da nadjes stan, stabilnu vezu i tako dalje. U drustvu u kome sada zivimo bez BORBE nista ne vredi. Ni diploma , ni stvarno znanje .Pobeda samo zavisi od toga sta i koliko zelis. Ako su ti ciljevi koliko toliko realni postici ces ih uz nesto borbe i dosta truda. Ali ako zelis zaista mnogo ,a nisi bas tip koji bi se trudio onda ides u bespostednu borbu koja te ili dovede do cilja ili do zatvora ( u slucaju da se boris bas prljavo).Oni koji ceo zivot BEZE to jest sklanjaju se od prepreka umesto da  prepreke sklanjaju sa svoga puta cesto postaju zrtve (lovina) onih pomenutih beskrupuloznih lovaca - boraca. Pa ako je neki uspeh vas a vi iz bog te pita kog razloga ne zelite da kazete ,oni su spremni da kao  lesinari prisvoje vase zasluge! Ko vam je kriv sto cutite. Ako ste takvi i u drustvu, nenametljivi , ko vam je kriv sto niste omiljeni ( a vredite sigurno vise od tih popularnih). Zakljucak Bori se, ne bezi!
Buducnost. Ne verujem da ce u buducnosti postojati potreba da se borbom nameces u zajednici. Jer svi ce biti uglavnom isti ( mislim na finansije i na izgled). Tako da ce covek svoju energiju koristiti samo za izvrsavanje zadataka. Iskljucivo koristeci mozak covek ce zakrzljati u telu a znatno napredovati u znanju. Pa mozda ce se onda borba ipak odrzati. U toj intelektualnoj areni. Mozda ce se i  onda boriti za nesto? Bolji kompjuter, oprema stana, bolji licni izgled ? Ne znam zaista. Ali je svakako super ako ostane i dalje BORBA SMISAO ZIVOTA! Pa makar i samo  u virtualnom svetu!
Proslost. Borba nas je odrzala - njozi hvala! Jer da nije bilo borbe koliko bi recimo beba odustalo jos na rodjenju - nego su se borile za zivot od prvog udaha ( a mi to pripisujemo tehnologiji i medicini). Pa u zivotinjskom svetu opstaju samo borbeni i uporni recimo!Borbe su nekad prerastale u ratove ali to ne zbog obicnog naroda nego zbog politike drzava. Pa opet stvarnu borbu za zivot dobili su samo hrabri. Kukavice koje su se plasile svakog rizika su stradale ,ako ne od metka onda od gladi. Dobro ginuli su i borci ali globalno gledano oni su ginuli srecni sto se bore za svoj cilj. Ne znam da li je utesno ali je istinito. Takodje posmatrajte tesko obolele ljude.Neki se predaju i umiru,neki se bore i uspesno se oporave.  Mnogo primera postoji na relaciji BORI SE ILI BEZI! Ali svaki vodi ka tome da je borba mnogo bolji nacin! I tezi naravno, KAO ONA  PRICA O RASKRSNICI ZIVOTA! ILI IDES KRIVUDAVIM I TESKIM PUTEM KOJI JE ISPRAVAN ILI IDES ONIM RAVNIM LAKSIM KOJI NIJE ISPRAVAN! TVOJ JE IZBOR! I NE SMES DA KRIVIS DRUGE ZA TVOJ NEUSPEH AKO POGRESIS!

Нема коментара :

Постави коментар