петак, 18. септембар 2015.

KOMPJUTER,TV I FRIZIDER

KOMPJUTER,TV I FRIZIDER I TO BAS TIM REDOSLEDOM SU PRIORITETI JEDNE SESTOGODISNJAKE U BEOGRADU! KADA SU PITALI JEDNU MALISANKU U EMISIJI ZA DECU NA TV-U STA NAJVISE VOLI U KUCI, ONA JE NABROJALA OVE TRI STVARI!
I ozbiljno mislim da to nije samo njen izbor! Deca cim uspeju da se pridignu na  "sve cetiri", a tek na dve noge prvo nauce upotrebu kompjutera i daljinskog za TV. Sledeci korak je otvaranje frizidera dok niko ne gleda. A ne bi poverovali na koje nacine te pametne glavice svojim nejakim rucicama otvaraju teska vrata frizidera.A lutke,slikovnice, automobilcici, lego kocke, rcanje po parku i igranje lopte ? To vise decu ne zanima. Ne znam ,verovatno je zaboravila da spomene mobilni telefon,ajpod ili tablet jer je i to verovatno na njenoj listi prioriteta. Uopste vise ni ne sumnjam da deca nose mobilne telefone u vrtic jer sam to videla svojim ocima! Kakve  informacije ta deca dobijaju do puberteta sami zakljucite jer bi bilo preopsirno da napisem samo delic onoga sto nije za decu! I ne mozemo da ih zastitimo nazalost. Jer ako mu vi ne dozvolite nista od tehnologije u kuci, dete ce to videti u vrticu ili skoli! Jos jednom ponavljam da roditelji zaista nisu krivi jer ne mogu da odgajaju dete mimo sveta. Ako se svi tako ponasaju kako vi da od svog deteta napravite nekog koga ce izbegavati u drustvu?Vise nije u pitanju vaspitanje iz porodice, jer  se ta porodica pod teretom novog nacina zivota odavno raspala. Sada decu uglavnom vaspitava celokupno drustvo. Ne mogu to drugacije da objasnim  nego primerom. Dete je u vrticu, roditelji na poslu. Dete kad se zazeli roditelja moze da ih zove na mobilni telefon. Kod kuce roditelji su preumorni, dete gleda ili  TV ili mu se upali kompjuter za igrice ili gledanje nekih programa za decu ( deca vrlo brzo pronadju i ono sto nije za decu).Kako nema vremena za kuvanje ruckova kao nekad, a i ne jede se vise porodicni rucak oko tri sata popodne kao nekada ( kad su roditelji dolazili ranije kuci) te se jede sta se nadje u FRIZIDERU  ili se cak uspe nesto i zagrejati u mikrotalasnoj pecnici i na spavanje! Ima lu tu mesta za igracke ili izlazak napolje? Nema. To su cari urbanog zivota pod vlascu tehnologije!
Buducnost. Ako je sada ovako sta li ce tek biti prioriteti za nekih desetak godina? Ni da zamislim ne mogu. A za dvadeset ili trideset godina sve ovo sto jos postoji, porodica, vrtic,skola,radna mesta postace virtualno! I tek onda nece biti drustvo kao ovo sada. Bice to vreme masina i robota. A juce nisam uspela da se setim da napisem da dok mi sada vidimo neke srvari sa licem pa mislimo da smo "prolupali" uskoro ce stvari i biti ziva bica pa ces morati da trazis dozvolu da bi seo na krevet i usao uopste u svoju kucu!
Proslost. Necu da kukam kako je bilo lepo u nasoj mladosti i detinjstvu. To svi znate. Mislim, da je poslednja generacija koja je imala bar priblizno lepo detinjstvo ona osamdesetih godina. Vec deca koja su se radjala devedesetih upala su u "masinu", a  deca posle 2000-te su deca tehnologije. Deca koja se igraju kreativno napolju sa ostalom decom, devojcice koje na svojom igrackama sporeticima "kuvaju" dok im "muzevi" ne dodju sa posla davna su proslost. Ne mogu zaista da to prihvatim. Pa iako je dobro da se menja nacin zivota sto tehnologija uvek i uradi mislim da je ovaj napredak bio preteran. Sto je najtuznije progres se nastavlja.
E decice moja, vasi prijatelji su vec virtualni,a vase igre su kompjuterske umesto da ih sami osmislite "gutate" one koji su drugi smislili za vas.  Vasu hranu su vec skuvali i zamrzli za vas neki drugi ljudi (umesto vase majke),a hrana koju jedete iz frizidera samo Bog zna kakvog je kvaliteta. KAO I PROGRAM KOJI GLEDATE NA TV-u!
STA DA KAZEM? MOZDA MORA TAKO! A MOZDA I NIJE TREBALO OVO DA SE DOGODI! KAKO GOD NASA REALNOST JE TAKVA I ZAO MI JE DECICE MOJA U KAKVOM SMO VAS
SVETU RODILI I OSTAVILI DA ODRASTATE SAMI!

Нема коментара :

Постави коментар