четвртак, 3. септембар 2015.

MOC MACEVA

MOC MACEVA KROZ ISTORIJU! NEKADA SU SE ICAST I ZIVOT BRANILI MACEM! VITEZ NIJE BILO LAKO POSTATI MORAO JE PORED SVIH VREDNOSTI (KAO SNAGA UMA I TELA) DA IMA CISTO SRCE! ALI HAJDEMO REDOM!
Prica pocinje od po jednoj verziji Longinovog koplja po drugoj Longinovog maca!Po legendi a i po svetom pismu neki Longin rimski vojnik je proboo Isusa Hrista dok je bio razapet na krstu.Ovo koplje umoceno u Hristovu krv uz Sveti gral najvece su legende nastale od pocetka covecanstva.To je koplje u buducnosti davalo moc vladarima koji su bili u njegovom posedu kao Josif,Justinijan,Kralj Artur,Karlo Veliki,Fridrih Barbarosa,Habzburska dinastija pa sve do Drugog svetskog rata .Kroz dva milenijuma od kad je postalo hriscanska relikvija ono je odredjivalo sudbinu covecanstva ili dobru ili zlu zavisno u cijim je rukama bilo ( davalo je moc i snagu)!Adolf  Hitler zahvaljujuci poznastvu sa Stajnom (poznatim istoricarem) dolazi u posed Longinovog koplja koje cuva u  Austriji cela njegova specijalna SS divizija. Jer ga je Stajn ubedio da ima pravo na celokupnu Habzbursku imovinu pa i na koplje sudbine!Hitler je tokom rata uzeo koplje i odneo u svoj cuveni bunker gde je i nadjeno u avgustu 1945-te godine. Svo blago pa i to koplje vraceno je u Austriju gde je i danas izlozeno u muzeju!Nisam opisivala sve njegove vlasnike ali shvatate da su to u svom vremenu billi mocni ljudi sto dokazuje da je legenda o njemu vrlo istinita!
Damoklov mac se danas koristi kao aluzija na sve probleme vlasti  sa akcentom na bahatosti i pohlepi vladara ili jos tacnije opasnostima koje vrebaju vladare ako se ponasaju kako ne treba. To je prvi iskusio Damokle licni Dionizijev savetnik u Grckoj .Zavideci na paznji koju ukazuju vladaru, na svim  pocastima,gozbama.lagodnom zivotu u izobilju stalno je zeleo da se nadje na vladarevom mestu. Dionizije mu je to omogucio na jedan dan. U palati Damoklo je dobio sve pocasti i gozbu ali u jednom momentu je video mac iznad svoje glave koji je visio na konjskoj dlaci! Onda je shvatio da vladar nema samo lagodan nego i opasan zivot! I vise nije zudeo da bude vladar.
Kralj Artur i njegov mac Eskalibur su jos jedna legenda o moci ( da li je on to iz kamena izvukao Longinovo koplje?)Prica da se iz kamena mac moze izvuci samo cistog srca u stvari je prica o tome kakvi su trebali da budu vitezovi Okruglog stola.Kasnije u pricu ulaze i musketari koji su odano branili Francuskog kralja.Macem naravno!
Macevanje se danas koristi samo kao zabava ili sport. I vrlo je koristeno kroz mnoge filmove o aristrokratiji jer je zaista lepo i elegantno za gledanje.Viteska borba macem nema naslednike u danasnjim borbama, niti se cast vise brani u opste. A zivot se brani na mnogo podmuklije nacine!
Buducnost. Sta vredi sto legende opstaju? Koga je realno sada briga za  macevanje, kad su nestale sve prave vrednosti.Koga je briga za Sveti Gral i cisto srce?Koga briga za osecanja?Jedino sto ce ostati za buducnost (dokle postoji ljudska vrsta) jesu vlast i pohlepa! Ni ne zelim da razmisljam kako ce se stizati do nje! Nova vremena ,nove tehnologije jednom za svagda izbrisace ove legende! Zao mi je zbog toga! Ali je to neminovno!
Proslost. Ovo je jedna u nizu tema kad mi je jako zao sto nisam zivela neki vek ranije.Zaista mrzim sto zivim u ovom veku! I zaista nisam licemerna iako koristim tehnologiju ja je zapravo ne volim. Ali kako moram da zivim ovde i sada moram da se u nekim stvarima ponasam kao i svi! Sta drugo? Jednu stvar mi nikad niko ne moze uzeti. A to su legende o svetom gralu, o macevima,vitezovima,Templarima i mnoge druge koje  nisu bajke za decu nego su price o tome kako bi covek da bi bio covek vredan te reci trebao da zivi!

Нема коментара :

Постави коментар