уторак, 3. децембар 2019.

DREVNI EGIPAT

DREVNI EGIPAT, PIRAMIDE,TUTANKAMON! MOZDA JE VREME DA OPET MALO OBNOVIMO GRADIVO. JER MISTERIJA O SVEMU OVOME TRAJE LI TRAJE...
1911. godine su otkriveni predmeti od gvožđa, korišćeni 2000 godina pre nego što je Egipat imao mogućnost topljenja metala. Nedavni testovi su pokazali da gvožđe potiče od meteorita, čime je potvrđena i teorija da je gvozdeni mač pronađen uz telo Tutankamona nastao od meteorita.
 Na telu mumije žene koja je živela između 1300. i 1070. godine pre Hrista infracrvenom svetlošću pronađeno 30 tetovaža. Utvrđeno je da je Zena bila tetovirana dok je bila živa, što ukazuje na verske rituale. Mnogi egiptolozi su bili zapanjeni jer takve tetovaže nisu nikad pre bile otkrivene.
Egipćani su se bojali demona još od pre 4000 godina. Otkriće dva demona s kovčega iz razdoblja Srednjeg egipatskog carstva (pre oko 4500 godina) pokazalo je da se verovanje u zle duhove u drevnom Egiptu pojavilo znatno ranije nego što se pre verovalo.
Ateroskleroza česta je bolest u modernom društvu, a tokom istraživanja mumija u Kairu, kod 20 od 52 mumije pronađeni su tragovi te bolesti. Među mumijama je i princeza Ahmos-Merjet-Amon koja je imala oko 40 godina kad je preminula. Ona je najstarija poznata osoba koja je imala koronarnu bolest srca.
Nedavna istraživanja pokazala su da se rak, koji se uglavnom smatra modernom bolesti, pojavljivao i kod drevnih Egipćana. Španski naučnici pronašli su mumiju s tragovima raka dojke, a ta 4200 godine stara mumija smatra se najstarijom žrtvom raka dojke u istoriji. 2011. pronađena je 2250 godina stara mumija koja se smatra najstarijom osobom obolelom od raka prostate u drevnom Egiptu.
Telo žene pronađeno u Amarni imalo je 70 ekstenzija kose sličnih današnjim. Nadogradnja je bila tako dobro izrađena da je do danas preživela, iako se ostatak tela raspao. Dokazi upućuju na to da su ljudi nosili nadogradnju kose u svakodnevnom životu. U istoj grobnici pronađeno je još tela sa zanimljivim detaljima, a najčešće su to bile pletenice oko ušiju.
 U Gizi je pre 100 godina pronađen 45 cm dug kovčeg, a nedavno je utvrđeno da je u njemu fetus star 16 do 18 nedelja, što je za sada najmlađa pronađena mumija. Najverovatnije se radi o pobačaju, a beba je mumificirana istim metodama kao odrasli.
 2011. pronađeni su papirusi ispisani hijeroglifima i hijeratskim pismom koji se smatraju najstarijim pronađenim papirusima. Toliko su stari da je njihov autor pisao o izgradnji velikih piramida u Gizi. To je navodno jedini zapis gradnje tih piramida.
 Tokom persijske vladavine mnogi su egipatski mislioci i umetnici odvedeni u Persiju, a u Egiptu su ostali oni manje talentovani. To pokazuje kovčeg otkriven 2014. na kojem su crteži toliko loši da su stručnjaci isprva mislili da je lažnjak.
 Dešifrovani papirusi iz trećeg veka pokazuju seksualne čari kojima su Egipćani hteli nekoga da zamađijaju. U jednoj čini pozivaju se bogovi da pale srce žene dok ne zavoli muškarca. U jednoj drugoj, žena se začarava kako bi muškarcu dopustila da joj radi šta želi.
Dakle sta mislite o drevnom, a tako modernom Egiptu? Dokaz o paralelnim svetovima i o tome da me,a proslosti ,sadasnjosti ibuducnosti, nego se sve dogadja u  Svemiru ,bezvremenu i bezprostoru .
Interesantno, ali da nije došlo do otkrića grobnice 12-og egipatskog faraona Tutankamona 1922. godine, ime ovog egipatskog vladara verovatno ne bi bilo poznato ljudima iz najrazličitijih krajeva sveta. Danas svi znamo da je postojao egipatski faraon Tutankamon, koji je, pretpostavlja se, Egiptom vladao u periodu od 1332. godine p.n.e. do 1323. godine p.n.e. Vladavina ovog faraona nije bila ni duga, a ni posebno upečatljiva. Tutankamon je na tron došao sa samo devet godina (odatle naziv dečak-faraon), a vladavinu Egiptom je, nezvanično, podelio sa vezirom i savetnikom, a zatim i naslednikom, Ajem, koga mnogi egiptolozi smatraju sivom eminencijom Tutankamona. Postoje dokazi da ga je upravo on ubio.Iznenadna smrt Tutankamona ostala je nerazrešena misterija, iako postoji bezbroj teorija koje pokušavaju da je objasne. Malarija, gangrena od slomljene noge, kao i ujed nilskog konja, samo su neka od potencijalnih uzroka i objašnjenja smrti faraona. Šta god da je bio razlog njegove smrti, faraon Tutankamon  je užurbano sahranjen, a čini se i brzo zaboravljen. Sve do oko 3.000 godine kasnije, kada se opet našao u centru svetske pažnje. Britanski arheolog Howard Carter otkrio je Tutankamonov grob u Dolini kraljeva, a ovo otkriće našlo se na naslovnicama širom planete. Ono što je najviše impresioniralo arheologe, egiptologe i istoričare, ali i čitavu javnost, nije sama mumija faraona Tutankamona, već predmeti koji su sahranjeni sa njim. Tutankamonova maska je zlatna maska, teška je 24 kilograma i izrađena od čistog zlata. Njene dimenzije su: 54 cm visine, 39 cm širine i 49 cm dubine. Sem zlata, ima umetnut poludragi kamen lapis lazuli, kao i ostalo, raznovrsno poludrago kamenje. Pretpostavlja se da je lice predstavljeno na maski rađeno po ugledu na Tutankamonovo pravo lice, te predstavlja realnu, ali smatra se i idealizovanu, sliku lica dečaka-kralja.
Tutankamonova maska sa sobom nosi veliku dozu mistike i intrige, a i razumevanje starih Egipcana o raznim licima coveka( secate se moje price o tri lica coveka koje nas odredjuju ?)
I sada mi recite da cela ova prica ne zvuci savremeno, igre prestola, bolesti, vrhunska tehnologija,vladari iz senke,neko ili nesto sto upravlja nasom planetom i naravno paralelni svetovi. 
Sad ako vam izgleda da se istorija ponavlja i da zivimo zivote u nekom zacaranom krugu koji smo podelili na proslost,sadasnjost i buducnost, grrdno se varate. Mislite da vise ne postoje Stari Egipcani,Anunakiji ali i vanzemaljci - svi ovde i sada ali nevidljivi za nas jer "nebeska ingrica" tako funkcionise. Sve nam se otkriva dozirano. Onoliko koliko mozemo da podnesemo. A nekim ljudima i vise jer su uspeli da otvore svoj um.
MISTERIOZNA PRICA O EGIPTU MOZE IMATI MNOGO ASPEKATA, MOZEMO JE POSMATRATI KAO LEGENDU, MASTANJE I NEVEROVANJE U NJU, ALI AKO SE POTRUDITE SHVATICETE KOLIKO JE TA MISTERIJA USTVARI BESPOTREBNA JER SVE STO SE DOGADJALO TADA, DOGADJA SE I SADA I UVEK CE SE DOGADJATI!

Нема коментара :

Постави коментар