недеља, 29. децембар 2019.

ALKOHOL I SAMOUBISTVO

PRE NEGO STO SE UTOPITE U MORU ALKOHOLA ZA DVA DANA PRICACU VAM O PESMAMA KOJE TERAJU NA SAMOUBISTVO! SHVATITE OVO KAO UPOZORENJE JER TUGA PLUS ALKOHOL PLUS PRAZNIK JEDNAKO SAMOUBISTVO!
Muziku volim najvise na svetu. U mojoj kuci nikad nije tisina. Uvek se cuje muzikica, nekad tiha, nekad bas glasna ali tu je uvek. Strane jezike ne znam bas najbolje, moja generacija nije bila napredna kao ova kojoj je engleski "maternji" jezik iako zive u Srbiji. Ipak i  mi smo prevodili tekstove omiljenih pesama i otkidali kao i na domace balade. Pa ipak oduvek je postojala razlika izmedju tuznih pesama i pesama koje te teraju da se ubijes - mislim stvarno ubijes. Mracne pesme kako ih ja zovem izlile su se na svet oko nas kao najgora nocna mora. I kao da se utrkuju ko ce da bude mracniji, ko ce agresivnije da vas ubedi da zivite za dzabe i da je naravno smrt jedino resenje
Ukoliko pomišljate na samoubistvo ili sumnjate da na njega pomišlja neko vama blizak, možete pozvati Nacionalnu SOS liniju za prevenciju suicida.
Razgovori nisu ograničeni, a linija radi neprekidno - 24 časa, sedam dana nedeljno.
Broj kol-centra je 011/7777-000
 
EMO-vci su za danasnje tekstove i izvodjace lagana depresija. Samo juce sam cula dve pesme  koje zaista teraju na razmisljanje. Jedna je o slatkom psihijatru, a druga o zatvoreonom umu i izgubljenom kljucu od tog zatvora.
Nije bas ni nova ta prica o pesmama koje pozivaju na samoubistvo na ovaj ili onaj nacin. Jos od madjarske pesme "Sumorna nedelja" pa na ovamo mnogo je pesama koje govore o besmislenosti zivota. Bend"Dzudas Prist" zbog pesme Better by You Better Than Me isao je i na sudjenje zbog dva  mladica koja su se ubila zbog ove pesme
.“Ask” (The Smiths)
Socijalna anksioznost je često zastupljen motiv u lirici poznatih Mančesteraca predvođenih melanholičnim Morisijem.
 Lithium” (Nirvana)
Grandž je muzički pravac koji kombinuje spor ritam sa silovitim udarcima bubnjeva i nežnu gitaru sa distorzijom, te je kao stvoren da opeva stanja kroz koja bipolarni poremećaj vodi. Najrasprostranjeniji lek koji se koristi u terapiji manično-depresivne psihoze je litijum te otuda naziv ovog rolerkostera euforije i sunovrata u kome ništa iz spoljnog sveta nije vazno! 
A Better Son/Daughter” (Rilo Kiley)
Malo drugačiji pogled na bipolarni poremećaj nam pruža ova pesma. Uz divnu muzičku pratnju temeljno prikazuje i maniju i depresiju, pa čak i razmišljanja koja obolele vode kroz svaku fazu. Tekst odlično prikazuje probleme prihvatanja situacije koja ne dozvoljava radovanje zbog sitnica kao što bi trebalo, svesnosti da će se pozitivna faza  završiti i opet pasti mrak.
 “Astronomy Domine” (Pink Floyd)
Baretov Pink Floyd se znatno razlikuje od toga što je ovaj legendarni bend postao promenom postave. Ipak, najveći genije među ludacima je bez dileme zaslužio svoje mesto na ovoj listi. Iako umnogome nejasnog teksta za koji mnogi kažu da je razumljiv samo Sidu, “Astronomy Domine” je dokaz da je muzika univerzalan medij kojim se možemo povezati sa nekim čiji razum je u sasvim drugačijem stanju od našeg, te na nesvesnom nivou doživeti ista besprostorna putovanja.
 “Mother’s Little Helper” (The Rolling Stones)
Psihoaktivne supstance su obično rezervisane za marginalne ličnosti, ali “Mother’s Little Helper” skreće pažnju na zloupotrebu lekova od strane sasvim običnih osoba – majki iz predgrađa. Užurbana svakodnevnica nameće potrebu za malim pomoćnim sredstvima ne bi li bilo moguće preživeti dan. Svejedno da li je subjekat rok zvezda ili domaćica, princip je isti, samo se droga kojom nas kljukaju razlikuje.
“People Are Strange” (The Doors)
Jednostavnog, ali direktnog teksta “People Are Strange” savršeno opisuje odbačenost kakvu može osetiti svako ko je psihički loše. Naglasivši otuđenost, fokusira se na krivljenje sebe zbog neuklapanja, kakvo ponekad doživljavaju anksiozni i depresivni ljudi, i podseća da se treba raditi na prihvatanju problema kao prolazne stvari koja nas ne definiše. Takođe, kao i ostatak sjajnog albuma “Strange Days”, ova pesma ima moć da nas odvede u svet melodične psihodelije kada nam je beg od ružne stvarnosti potreban.
 “Rano izjutra” (Šarlo Akrobata)
Iako snimivši samo jedan samostalan album, bend je ostavio neizbrisiv trag na domaćoj muzičkoj sceni. Zahvaljujući hrabrosti i volji za eksperimentisanjem “Bistriji ili tuplji čovek biva kad” obiluje pesmama koje na zavidan način spajaju različite stilove. Baš takva sumanuta energija je zaslužna za virtuozni opis pada u zečju rupu paranoje kakav nam “Rano izjutra” pruža.
 “Shine on You Crazy Diamond” (Pink Floyd)
Mnogo numera Pink Floyda se po temi i kvalitetu moglo uklopiti u ovu listu. Ipak, pesma posvećena prokletom Sidu Baretu, čoveku sa crnim rupama u zenicama, se izdvaja kao umetnički pokušaj razumevanja ludila kojim je zahvaćena bliska osoba. Tamo gde prestaje racionalno i gde su reči nemoćne, ostaje nam samo čulna spoznaja i zbližavanje kroz emotivni deo našeg bića koji nam omogućuje muzika.
 All the Madmen” (David Bowie)
Posvećena Bouvijevom polubratu Teriju koji je nakon bega iz duševne bolnice izvršio samoubistvo, pesma govori da je svet toliko izopačen da normalni ljudi postoje samo u ludnicama. Distopijsku sliku upotpunjuje pominjanje lobotomije – zastarele metode otklanjanja prednjeg dela mozga, koji je zadužen za ponašanje i ličnost. Nemoguće je ne zapitati se, da li je sistemsko ispiranje mozga kakvim nas mediji bombarduju baš poput bezbolne lobotomije.Day of the Lords” (Joy Division)
Čitav opus Ijana Kertisa je poput sve tišeg poziva u pomoć. Ipak, ova pesma je više od toga, govori o nedostatku lepote u čitavom svetu, o agoniji postojanja u takvom neskladu, o plaču tek rođene bebe koji ne prestaje kroz život isprogramiran tako da, umesto da živimo, ispunjavamo to što su za nas smislili oni koji samo žele da nas iskoriste. Postavivši pitanje gde će se sve to završiti numera nas ostavlja beznadežne. Više puta ponovljen stih “Nema mesta za slabe” je srž izopačenog i apsurdnog sveta sa kakvim se sukobimo. Ne možemo uticati na prošlost, ali možemo spasiti buduće živote tako što smanjimo očekivanja i zahteve, te dozvolimo i sebi i drugima slobodu da budu ponekad slabi. Tek tada možemo postati zaista svesni sebe, što je neophodan preduslov za samoostvarenje i sreću.
I nemojmo da zaboravimo najvazniju stvar - nase "narodnjake" koje slusamo kad alkohol dodje po svoje.
Dugacka je lista pesama koje ce nas naterati da "secemo vene" , zato cu samo reci, oprez ljudi. Nova Godina jeste vreme za svodjenje racuna, ali ipak setite se nada poslednja umire. Sta ako vas u ovoj 2020-toj prestupnoj godini sreca ipak ceka?
TAKO DA SAMO MOGU DA KAZEM. MUZIKA JE DIVNA! BEZ MUZIKE SE NE MOZE ZIVETI! IPAK, OPREZ, MRACNE SILE KROZ MRACNE TEKSTOVE POKUSAVAJU DA VAM ODUZMU SVU SRECU PA I ZIVOT!


Нема коментара :

Постави коментар