уторак, 31. децембар 2019.

DEDA MRAZ

STA IMA TU SAD DA  REZIMIRAMO? KOLIKO GODINA UNAZAD SMO PRAVILI PLANOVE ZA NOVU GODINU, ALI NARAVNO RETKO SMO KAD STA I OSTVARILI! I STA VAS BRIGA AKO OSTANETE BEZ POSLA, I AKO VAM UNUCICI GOVORE URDU I AKO VAM SE SIN NE OZENI I AKO.... DOLAZI NAM 2020-TA PRESTUPNA GODINA! U NAJAVI JOS PRESTUPA, GRESAKA, LOSIH ALI I DOBRIH STVARI. PA NIJE TAJ NAS J...NI ZIVOT BAS TAKVO SR...E!
Ista u stvari da pozelite u ponoc sebi i drugima, a da nije samo obicna fraza? Mada meni nedostaju one prave papirne cestitke koje su postari raznosili vredno sve do Srpske Nove godine. Nekako je to bilo bliskije od ovih SMS poruka, jer te smo cestitke pazljivo birali ispisivali svojom rukom i slali na adrese nasih dragih osoba.
Moram vam  ovo priznati, mada je glupo što je preko bloga , ali ja nemam hrabrosti da  nikome to  kažem u lice, znam da vam  se ovo neće svideti, verujte mi  nije ni meni lako, ali moraćete  da saznate  istinu kad tad, a i bolje da to čujete  od mene nego od nekog drugog...PRAVI DEDA MRAZ NE POSTOJI! Ipak, ja mogu da vam ispunjavam zelje pisuci o toliko stvari koje su tu oko nas! Svaki dan nekad, a svaki drugi danas pisem  vam toliko prica o vama, o meni , o svemu sto nam se vec dogadja, sto nam se dogadjalo i sto ce nam se dogadjati.
Gde god proveli novogodisnju noc i s kim god je proveli pa makar i sami ne ocekujte da magija te noci dodje sama. Potrudite se da je privucete pa cak i da je zadrzite tokom cele godine.
Naravno da su meni uvek na pameti prvo deca. Pa evo jedne price iz Spanije koja bi mogla i te kako da se odnosi  i na nas i celu planetu.Pisma koja su mališani napisali Deda Mrazu nisu ništa neuobičajeno za taj uzrast – poželeli su najnovije igračke i tehnologiju. Ali pisma koja su napisali svojim roditeljima mnoge su iznenadila, ali i raznežila. Više od svega, deca su poželela kvalitetnije provedeno vreme sa mamom i tatom. Zahtevi su se kretali od “više zajedničkih aktivnosti kod kuće” do uživanja u porodičnoj večeri ili jednostavno samo zajedničkog popodneva uz crtaće.
Kad svet pokušate da sagledate očima deteta, praznici odjednom ponovo imaju smisla... Evo najslađih novogodišnjih "porudžbina" koje su podelile mame na forumu Mumsnet.
"Ćerkica, nepune četiri godine, želi šolju čaja, ali mora da bude 'jak, bez šećera'", piše jedna mama.
"Sin želi spravu za otpušavanje cevi, ali, ne bilo koju... onu koju smo videli u radnji, dok smo bili na odmoru, 500 kilometara od kuće", piše druga mama.
Još jedna korisnica prisetila se novogodišnje želje svog sina, od pre par godina, koji je tražio "plastični nož (kao onaj koji dobijete u kafeteriji besplatno, za jednokratnu upotrebu) i ajkulu na štapiću".
"Moj sin, trogodišnjak, tražio je za Božić konopac. Kad sam ga pitala šta će mu konopac, odgovorio mi je da mu treba da spasava ljude. Koji se zaglave u blatu."
"Beli hleb, isečen na kriške. Pošto sam ja zla mamica koja kupuje hleb koji NIJE isečen na kriške", piše jedna mama.
Ali, nisu samo roditelji svedoci maštovitih želja. "Radio sam kao 'vilenjak' u tržnom centru, u vreme praznika, kad sam imao 15 godina. Jedan klinac tražio je novu jetru. Svi smo pomislili da je teško bolesno dete, i da mu treba transplantacija, ali se ispostavilo da je klinac savršeno zdrav i da je samo želeo jednu jetru kojom bi mogao da se igra", piše jedan od korisnika Mumsneta.
Ipak, "pobednica" u kategoriji "pisma Deda Mrazu" definitivno je klinka koja je želela ogledalo "u njenoj veličini" i služavku. I da se odmah razumemo . Deca ne zele ,nikako da  im poklonite ono što vi želite da ona žele!
Nemojte da  od kuće napravite muzej. Jedna od najvećih radosti za decu je kićenje jelke i stana. Ne postavljajte tako visoke standarde što se novogodišnjeg ukrašavanja tiče da biste zbog toga decu morali da isključite ili da zanemarite njihove kreativne ideje i predloge. Zaboravite na jelke i savršene aranžmane iz časopisa. Poslednje što će usrećiti vaše dete jeste da sedi skrštenih ruku i gleda kako vi uz pomoć Nasinih računara i satelitskog navođenja kačite svaku staklenu kuglu na idealnu poziciju. Nemojte da darivanje pretvorite u formalnost ! Spiskove zahteva, uslova i želja i pregovore na visokom nivou ostavite za posao. Praznično darivanje nije transakcija. A nije ni obaveza, pa nemojte svojim držanjem da ga deci predstavite takvim. I ne govorite stalno koliko ste novca dali za poklone.
Psiholozi tvrde da je verovanje u deku u crvenom jako korisno za decu, jer podstiče kognitivni razvoj, a bajke i izmišljene priče nezamenljive su u razvoju apstraktnog mišljenja. Legenda o Deda Mrazu razvija kreativnost, deci pomaže da usvoje pojmove dobra i zla, jer je simpatični dekica uzor dobrote, pravednosti, blagosti i ljubavi. Verovanje u Deda Mraza podstiče darežljivost i smanjuje dečji egocentrizam, tvrde stručnjaci.
Naučna istraživanja potvrđuju da se većina dece ne razočara kada shvati da Deda Mraz ne postoji. Naprotiv, smatraju da su veliki i zreli kada to saznaju i vrlo su radi da se pred mlađom braćom i sestrama pretvaraju kako i dalje veruju. Deda Mraz je posebna čarolija koja postoji samo u detinjstvu i ne treba je oduzimati deci pre vremena. A to vreme  se nekako poklapa sa polaskom u skolu!
Morate jos ovo da znate. Sem sto mozete ako imate novca da angazujete  Deda Mraza da dodje i licno da poklone vasem deteti ( deci) koje ste vi kupili mozete i da posaljete pismo  na koje ce vam Deda Mraz odgovoriti i cak poslati video snimak! U susret praznicima i čaroliji koja nas očekuje oko dočeka Nove godine, a zatim i Božića, posebno se raduju i ushićeni su oni koji imaju malu decu. Njihova euforija i radost prelazi na roditelje, bake, deke i sve one kojim su deca okružena pružajući nežnost i vraćajući veru u svo dobro ovog sveta. Oni tako željno iščekuju, postavljaju hiljadu pitanja, nestrpljivi su i usplahireni, a u svemu tome i uživaju. Nemoguće je pored njih ostati ravnodušan i imun na izjavljivanje ljubavi.
Svi smo mi, kao mali, verovali u Deda Mraza. Starog sedog čoveka koji živi na Severnom polu, sa dugačkom bradom, u crvenom prazničnom odelu koji donosi poklone svoj deci sveta. Njegova dobrota je neizmerna, glas dubok, a smeh oduvek dobro poznat. Deda Mrazovi pomoćnici, mali šareni patuljci neumorno rade kako bi se ispunila svaka dečija želja, a irvasi lete preko sveta kako bi se u svaki dimnjak spustio baš onaj poklon koji je bila najveća želja deteta. Različite kulture imaju razlićite priče o postanku Deda Mraza, ali poruka je svuda ista - čuda su stvarna ako verujete u njih.
I zato mislim da bili dete ili odrasli ne smete da prekinete caroliju. Deda Mraz zaista ne postoji. Postoji samo brend i milioni ljudi koji zaradjuju na tom brendu. Ali ipak namece se samo jedna istina u celoj ovoj prici. Morate da ostanete uvek dete! Jer samo deca ima pravilan pogled na ovaj svet oko nas!

EVO JEDNA SMS PORUKA OD MENE. UPRAVO SA, VAM NA RACUN UPLATILA 366 DANA ZDRAVLJA, SRECE I LJUBAVI! PUNO RADOSTI PRI TROSENJU! SRECNA NOVA 2020-TA GODINA!.

Нема коментара :

Постави коментар