понедељак, 9. децембар 2019.

RAZVOD

DVE ZIVOTNE SITUACIJE! JEDNA JE RODILA DRUGU, A DRUGA JE OSTAVILA DETE BEZ JEDNOG RODITELJA. DODUSE I ONA JE PRVA OSTAVILA DETE BEZ (OBA RODITELJA) U OVOM SLUCAJU! DOBRO TESKA JE TEMA I SUTACIJE SU EKSTREMNE. ALI ZIVOT ZAISTA PISE ROMANE I TO NE UVEK SA HEPIENDOM.
Da pocnem od prve ili druge. Obe su teske. Ova jedna ipak laksa ,ali za decu preteska. Pa pocecu od nje.
Svi stupamo u brak u nastupu "ludila od ljubavi". Toliko volimo drugu osobu da zelimo da s njom provedemo ceo zivot , da stvaramo porodicu i gajimo decu "plodove nase ljubavi". I puni srece, snova ,nade ulazimo u taj bracni zivot. Nekada uz manje uspone i padove brak traje zaista "dok nas smrt ne rastavi". Deca imaju stabilnu porodicu i postaju i sami stabilni ljudi. Medjutim, treca osoba se umesa  u brak i sve postaje komplikovano. Lazi, svadje  i to pred decom , i nasilje sto verbalno sto fizicko. Jos roditelji traze da se dete opredeli za stranu jednog od roditelja. Bude uvuceno ni krivo ni duzno u pakao. Isto je i kad je jedno dete pitanju, ali dvoje, troje i vise dece kada braka puca ne samo da ostaju bez jednog roditelja nego i bez brace i sestara.Sad nemojte vi meni onu pricu , bolje dobar razvod nego los brak. S jednog aspekta naravno je da je za  decu bolje da zive daleko od svadja, nasilja, negativnih tenzija, s drugog aspekta to je veliki sok za dete (decu). I uvek se ona osecaju kriva. Tako je u mom komsiluku komsija otisao s drugom zenom i ostavio troje dece ( 4, 6, 10 godina). Naravno nije slao novac za njih, a jadna komsinica je radila od jutra do sutra. Kad su deca dosla do tinejdzerskog doba upala su u razne vrste poroka. Te majka nije mogla da podmiri sve ono sto su od nje trazili. a otac se pojavio kad su oni  postali punoletni. Njemu se "posrecilo" te je imao dosta novca. I on im je davao ( motiv nepoznat?)  novac koji nisu do sada kad im je najvise trebao dobijali. Neki su se donekle izvuki ,ali jedan od njih je postao zavisnik od droge. Prvo sto je uradio je to da je pretuako majku jer nije imala novac da mu da isplati dug za vec upotrebljenu drogu i za novu.
Onda je i otac dosao i okrivio majku za sve. Da je ona kriva sto je on "probisvet". Druga deca koja su zbog nedostatka ljubavi i paznje ( ne znam zasto inace) slozili su se sa ocem i ostavili majku da zivi sama. Niko je nije posecivao. Sta su ta deca postala? Monstrumi? Zasto? Zato sto su cesto bili sami? A sto ih otac nije u dogovoru sa majkom cuvao i pomagao ljubavlju, paznjom, sto da ne i materijalno. Sva njena ljubav i paznja, zrtva pali su u vodu.
Drugi slucaj je bas drastican. Takodje u mom komsiliku desila se jedna cudna stvar. Muz je bio alkoholicar, zena je to trpela zajedno sa svojom decom ( naravno stiteci ih koliko je mogla). I nekako je to islo. A onda se umesao njegov brat koji je razocaran svojim zivotom huskao coveka koji vec od alkohola nije bio pri cistoj svesti - govoreci da ga zena vara. Naravno da to nije bila istina, ali stvar je izmakla kontroli. Svadje i nasilje je trajalo do dugo u noc - svaku noc. Brat bi se "izgubio" dok su deca ostajala sa majkom da trpe nasilje. Jedne noci, majka se odbranila nozem, nazalost u tom otimanju ona je slucajno ubola muza, ali je udarac bio fatalan ( jos i udarac glavom o kadu). Muz je umro, a ona je dobila 16 godina zatvora. Decu je uzeo brat koji ih je odgajio u velikoj mrznji prema majci. Izasla je pre tri godine i pozelela da ih vidi naravno bezuspesno. Od tuge se  otrovala na klupi u parku.
CEO OVAJ JAKO TEZAK TEKST ZAPRAVO JE ZBOG ODGOVORA AKO ODGOVOR POSTOJI UOPSTE - DA LI TRPETI NASILJE ILI OTICI  I KOLIKO JE TESKO OTICI?  I ZASTO NASILNIK BIVA CENJEN I OPRASTA MU SE UPROPASCAVANJE PORODICE, A ZRTVA - RODITELJ KOJI JE ZRTVA BIVA I OD DECE ODBACEN?
ZNA LI NEKO ODGOVOR?
NARAVNO DA NE TREBA NIKOM DA SE ODUZME ZIVOT. SVAKAKO TO NIJE RESENJE.  I TA KAZNA ZA ZENU KOJA JE U OVOM SLUCAJU BILA ZRTVA JE OGROMNA. COVEKU KOJI JE SILOVAO DETE OD 3 GODINE  DO SMRTI DRZAVA SRBIJA PLACA ODSTETU JER SU GA  KOLEGE 'MALTRETIRALE".
UBICAMA DECE GODINE KAZNE SU MINIMALNE. ZENE KOJE SU SE BRANILE ( A CESTO SU BRANILE BAS I DECU PRE NEGO SEBE) DOBIJAJU VELIKE KAZNE!
KAKVI APSURDI?
POKUSAJTE DA OCUVATE SVOJU PORODICU - PO SVAKU CENU! SETITE SE ZASTO STE IZABRALE BAS TU OSOBU? A AKO JE BAS NEMOGUCE SACUVAJTE MENTALNO ZDRAVLJE SVOJOJ DECI  KAKO GOD ZNATE I UMETE!

Нема коментара :

Постави коментар