четвртак, 5. децембар 2019.

DUG JE NAJGORI DRUG

DUG JE NAJGORI DRUG! ZELENASI, KAISARENJE! DUG BANCI! DUG PRIJATELJIMA I RODBINI! POSTARI NAM SAD SAMO DONOSE RACUNE ,A NEKADA SMO IH ZELJNO OCEKIVALI ZBOG VESTI O NAJMILIJIMA (PISMA)!PUT DO PAKLA POPLOCAN JE DOBRIM NAMERAMA!
Ako hoces da izgubis prijatelja samo mu trazi novac na zajam. I naravno ne uzimas ti novac na zajam bez veze i znam da je to vrlo tesko, uzimas ga iz dobre namere - da uradis nesto sto zelis ili cak moras, a nemas dovoljno novca.
Cela prica je pocela onog momenta kad je novac postao sredstvo placanja. Kaisari su pretece zelenasa i malo starije generacije pamte zasto je doslo do tog naziva. Kako su se sa svinja skidali kaisevi koze tako su i figurativno kaisari sprovodili kaiserenje to jest uterivanje duga do "gole koze". Isto to mnogo kasnije doduse i mnogo surovije rade zelenasi koji su ime valjda dobili po svojoj ljubavi prema "zelenim novcanicama". Do  "gole koze" mnogo puta nije kraj, dug se uteruje do prebijanja ili cak do smrti duznika. Napisacu nas uobicajeni scenario na putu do pakla. Pocnemo od rodbine. Rodbina je ono u sta se kunemo i od kojih ocekujemo podrsku u svakom smilu ( i duhovnu  i materijalnu) ,medjutim oni nam pruze reci utehe, zagrljaje, savete i kaze da nemaju ni dinara a kamoli evre ili nedaj boze svajcarce. Mozda i nemaju da ne budemo bas zadrti, a mozda i imaju ali su svesni da ce vracanje u najboljem slucaju potrajati, a to danas sa ovom inflacijom i svakakvim drugim losim stvarima oko nas  jednostavno ne moze da se istrpi.Sledeci korak - prijatelji. Najbolji ( koji to prestaju biti kad cuju sumu novca koja vam treba), malo manje prijatelji , koji jos polazu nade u vas ali ne toliko da bi vam pozajmili novac, i poznanici koji vam daju savet da odete do banke ili zelenasa. Birate "manje zlo" - banka. Dobijete kredit ako vam je plata u skladu sa tim, a onda kamete i milion i jedan trosak " za neke bankarske usluge" dovedu vas do duga koji jeduplo pa i vise veci od pocetnog. Vec ste zaglibili nemate kud sem na Brankov most ili kod zelenasa. Pricu o njima cu pokusati da vam docaram.
Kao da je neko “sipao” flajere iz aviona na kojima zelenaši nude “brze” pozajmice. Bili su na svakom koraku, ispod brisača na automobilima, u poštanskim sandučićima.
Na brojeve telefona koji se nalaze na flajeru javlja se ljubazni ženski glas koji poziva da dođete kod njih u predstavništvo, kako bi se lično dogovorili oko pozajmice.
- Možemo najviše da vam damo 200 evra ako imate stalan posao, ako radite po ugovoru onda 100 evra. Kamata na iznos je zakonom propisana 1,5 odsto, a naša provizija je 20 evra. Svaki ugovor se potpisuje samo na mesec dana. Ako uzimate 200 evra morate da založite nešto duplo vrednije, ako ne izmirite dug to ostaje kod nas - objasnila nam je devojka koja se javila na telefon, dodajući da se o većem iznosu pozajmice možemo dogovoriti samo “lično”.
Godišnje oko 30 građana prijavi policiji zelenašenje, a znatno je veći broj koji se ne otkrije. Najčešće se za prijavu odlučuju građani kada više ne mogu da plaćaju rate zelenašima. Ali u policiji savetuje građane da flajere ili bilo šta što im je sumnjivo u vezi sa “pozajmicama” mogu da se požale najbližoj stanici policije ili Tužilaštvu.
- Dešavalo se da građani pozajme od zelenaša 30.000 evra, a da kao garanciju daju stan od 100.000. Takav ugovor potpišu u sudu, pa nakon toga teško mogu da dokažu da su uzeli manju cifru. Takođe, u Beogradu postoji i agencija koja spaja sa jedne strane ljude koji imaju kapital, sa onima kojima treba kapital i za to uzima svoju proviziju za posredovanje. Često se dešava i da zelenašenje na kraju prerasta u iznudu, pa tako ljudi koji su pozajmili 5.000 evra vraćaju mnogostruko veću cifru.
Iako se po zakonu kreditiranjem mogu baviti samo banke,pozajmice od dobrostojecih "prijatelja" - zelenasa su najbrzi "spas" u nevolji.
Za ovu rabotu zakon propisuje kaznu i do deset godina zatvora, ali to u Srbiji ne sprečava fiktivne firme da od ovoga nesmetano prave biznis.
Realizacija "kredita" je brža nego u bilo kojoj banci, a diskrecija pogotovo. Na diskreciju se zaklinjete vi!
Po internetu, ali i po banderama, možete videti oglase poput:"Ako vam treba pozajmica novca a ne možete ili ne želite je dobiti u banci, tu smo za vas". "Nudimo vam novčane pozajmice, uz fiksnu i minimalnu kamatu, sa ili bez zaloga. Brza realizacija i potpuna diskrecija".Kako propisi u Srbiji malo ili ništa znače, samo na veb-strani goglasi.com u ovom trenutku postoji 288 oglasa označenih sa "pozajmice" i 725 oglasa označenih sa "krediti". Očigledno da se niko od oglašivača ne plaši da će njegov broj okrenuti policija.Sa debelim lihvarskim iskustvom, zelenaši vam se neće prosto smilovati već će tražiti zalog. Za sve preko 200 evra, ostavljate im robu u duploj vrednosti, a vrednost vaše robe procenjuje "saradnik" koji je uvek "van kancelarije" kada pozovete neki od ovih brojeva i pojavljuje se po potrebi.
"Firma" stvarno ima kancelariju, i to u jednom od beogradskih tržnih centara, a iako se u letku navodi i ime i radno vreme - nije registrovana. Dakle, "firma" nije stvarna, ali "saradnik" sigurno jeste.
Zelenaški biznis je toliko razgranat i dobro organizovan da iste "firme" nude zajmove po čitavom regionu - u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni, Makedoniji i Crnoj Gori. Samo Slovenija fali pa da SFRJ bude kompletna.
I da se u ovom momentu vratimo necem lepom kao sto su pisma kojih se rado secam i jos ih cuvam. Danas u posti samo racuni i flajeri. Gomile flajera - reklama je postala izuzetno agresivna. Tako da vise ni nemam zelju da otvaram postansko sanduce.
I tako da se podsetimo tog naseg puta do pakla koji je poceo recimo obicnom ljudskom potrebom da ima "krov nad glavom"," svoju kucicu svoju slobodicu", a zavrsio se ogromnim dugom kod banke koja hoce da vam uzme tesko  steceni stan ili pretnjama zelenasa kod kojih ste se toliko zaduzili da vam se cini da nikada, nikada, nikada necete moci da skupite taj novac.
Ne kazem, pozajmice one sitnije ili one koje imaju veze sa ocuvanjem zdravlja ili cak zivota mozete sigurno realizovati kod svojih rodjaka i prijatelja. Ali ako resite da se skucite ili da se vozite u extra automobilu zbog "biznisa" dobro razmislite mozete li vratiti dugo od recimo 100.000 evra?
SVE STO SE DANAS U SRBIJI, A NAROCITO BEOGRADU NUDI OD BRZOG BIZNISA DO BRZE I LAKE LOVE NIJE ISTINA. ISTINA JE UZASNA I MA KOLIKO STE U 'FRCI' S LOVOM  NE PADAJTE NA TE GLUPOSTI. BESPLATAN SIR JE SAMO NA MISOLOVCI. MIS MOZDA I IMA NEKE SANSE DA SE SPASE ALI VI NE!

Нема коментара :

Постави коментар