понедељак, 3. јануар 2022.

BEBE

 PRVA RODJENA BEBA OVE GODINE JE MUSKO. PO TUMACENJU NASIH PREDAKA TO JE ZNACILO RAT. A OVE 2021-VE GODINE NAJVISE BEBA SE RODILO U PORODILISTU ZNANOM KAO NARODNI FRONT. DA LI TO SVE ZAJEDNO ZNACI ISTO. UVEK JE NASTAJALA EKSPANIJA RADJANJA DECE PRE ILI POSLE RATA! I JEDNA DIVNA VEST. MOZDA CEMO USPETI DA SACUVAMO NASE BEBE ZAHVLJUJUCI JEDNOM MOMKU.

Klinika za ginekologiju i akušerstvo Narodni front zabeležila je istorijski rekord - najviše rođenih beba otkad postoje. Profesor Željko Miković, direktor Klinike Narodni front, rekao je da je u toj ustanovi ove godine rođeno 8.414 beba, a da se do kraja ove godine na isteku očekuje još nekoliko beba.Rođeno je 4.335 dečaka i 4.069 devojčica. "Voleo bih da kažem da je broj rođenih beba ove godine opšti trend porasta rađanja, ali nažalost to je posledica jer su neka manja porodilišta bila u kovid sistemu. Narodni front, kao najveća klinika u zemlji, uspešno je izneo taj zadatak kaze upravnik klinike. Ali opet lepa je vest cuti da se bebe usprkos svemu radjaju.Napomenuo je da je tokom ove godine dupliran broj vantelesnih oplodnji i da ih je obavljeno ukupno 600, a rodilo se čak 9 beba iz zamrznutih embriona.

Sve je dobro dok se radjaju bebe, ali da li je moguce da nase bebe i dalje kradu. Imam licno iskustvo, tako da znam o cemu pricam kad je ova tema u pitanju. Da li je zaista ovo resenje?

Problem zamene ili krađe beba u porodilištima mogao bi zauvek biti rešen.

Mladi naučnik Komlen Lalović patentirao je uređaj za uzimanje otisaka prstiju majke i bebe kako bi se odmah na porođaju dokazalo materinstvo.

- Ovim patentom može da se stane na put pre svega zameni beba. On služi da se na momentu rođenja uzme otisak prsta bebe i majke, veže ih šifrom u jedan podatak. Nakon nekoliko dana kada se izađe iz porodilišta može da garantuje da je to vaša beba. U ideji on će sprečiti sve zamene koje se dešavaju na nivou sveta. Jer, ovo nije samo naš problem. Ima istraživanje da od četiri miliona beba, 28.000 se zameni - rekao je Lalović .

Kako je Lalović objasnio, patent može mnogo toga neželjenog da spreči, a jedno od tih primera je i lažiranje smrti beba.

- Može sprečiti i lažiranja smrti. Taj otisak je rezidentan dva, tri sata, i ne može se reći da je neka druga beba preminula, a ne ta koja jeste - naveo je Lalović.

On je objasnio kako uređaj funkcioniše.

- Imate polje za otisak bebe, nakon toga majke. Na samom porođaju se uređaj startuje. Po izlasku se radi ponovo verifikacija. Tačan je sto odsto - objasnio je naučnik.

Naučnik je istakao da današnji sistem nije dobar jer je pre svega zastareo.- Ovaj sistem koji postoji nije dobar. On je zastareo. I dalje imamo bojice i flomastere, lepimo ih nalepnicama na ruke. Zamene se dešavaju. Više puta sam gostovao kada je babica slučajno zamenila bebu. Nije njen posao da ona garantuje identitet bebe - naveo je Lalović.

Naučno je dokazano da se jedino otisak prsta formira do sedmog meseca trudnoće, i ostaje takav do kraja života, dok se sve ostale biometrije menjaju.

- Glavni proboj u nauci i ono šta sam ja uradio prvi u svetu je da smo sproveli istraživanje da li beba stvarno ima otisak. To je bila teorijska činjenica koju smo mi dokazali. Beba kada se rodi, očisti se prstić alkoholom i moguće je uzeti taj otisak prsta. Ako se ovaj uređaj stavi kao kontrolni na izlazu i da beba može da izađe samo sa svojim roditeljima napolje, onda neće postojati način krađe. Treba mi pomoć ginekologa i porodilišta kako bi se namera sprovela u delo - istakao je Lalović i dodao da o "čipovanju" nema govora.

- Nema ovde nikakvog čipovanja. Ovo je nešto što služi svima na korist. Patent je neinvazivan, ne šteti, ne zrači, ne boli, ne šteti ni životnoj sredini - objasnio je inovator patenta.

Za stvaranje važnog otkrića bile su potrebne godine istraživanja.

- Bilo je potrebno mnogo godina rada. Ovo je sedma godina patenta. Doktorirao sam u oblasti biometrije. Najviši nivo tog obrazovanja sam završio i bavio se daljim istraživanjem. Nauke i nas ima malo u Srbiji. Ljude koji se bave biometrijom možete na prste da izbrojite - naglasio je Lalović.

Lalović se osvrnuo na istraživanja o strahu trudnica, a koja uređaj može eliminisati.

- Postoji istraživanje na konto straha trudnica. U jednom časopisu se objavljeno da postoji 144 straha trudnica na porođaju. Od toga su 43 straha vezana za identitet beba. Ako ništa drugo, bar ćemo eleminisati 43 straha ovim patentom - objansio je naučnik.

Projekat je podržalo Ministarstvo zdravlja, a nekoliko porodilišta je zainteresovano i da ga primeni. - Zainteresovani su mnogi. Dobio sam pismo od Gradske bolnice u Subotici, Kliničkog Centra Niš, i GAK Narodni front - spomenuo je Lalović.

Za implementaciju proizvoda, po mišljenju Lalovića biće potrebno do godinu dana.

- Verujem da za pola godine do godinu dana može da se implementira. Firma iz Banjaluke prepoznla je potencijal, oni će sve sklopiti, jer su oni investirali i za razvoj i nabavku komponenti. Oni su bukvalno sklopili taj uređaj. Mi ga pravimo! - podvukao je Lalović.

BEBE SU NESTO NAJLEPSE I NAJSKUPOCENIJE STO IMAMO. DOBRO NEKE OD NAS SU RADJALE BEBE STO VOLE DECU (JA IH IMAM CETVORO) NEKIMA JE STIMULACIJANOVAC KOJI DOBIJAJU ,MEDJUTIM OD SVEGA JE BITNIJE SACUVATI TAJ PRIRODNI PROCES RADJANJA BEBA. I DA SE STO VISE RADJAJU. STO SE TICE VEROVANJA PREDAKA DA BEBE PREDSKAZUJU RAT ILI NJIHOV PORAST ILI MUSKE BEBE SIGURNO JE DA POSTOJI NEKA VEZA. I BRINEM ZBOG TOGA,ALI NE ODUSTAJEM OD STAVA DA TREBA DA SE RADJA MNOGO BEBA - STALNO!


Нема коментара :

Постави коментар