недеља, 19. октобар 2014.

KOMUNIKACIJA SA BILJKAMA

KOMUNIKACIJA SA BILJKAMA ZA LJUDE JE KAO KOMUNIKACIJA SA VANZEMALJCIMA NIKAD NISMO RAZMISLJALI DA BILJKE POSEDUJU INTELIGENCIJU. Jer,ipak za razvstavanje informacija koje skupljaju iz okoline jeste potrebna inteligencija.Biolozi su jos uvereni da biljke imaju pamcenje jer komuniciraju pomocu mirisa,gasova,ukusa. Za primer se cesto uzima Africka akacija koja da bi se odbranila od zivotinja luci  otrovni tanin,a da bi upozorila ostale akacije da se priblizava neka zivotinja ispusta odredjeni miris.Tako biljke pamte te znake sporazumevanja. Takodje znaju i da planiraju jer semenke kojima se razmnozavaju bacaju po rasporedu i planu ostalih biljaka (prolece,leto,jesen).A vrh korena im je antena kojom mogu da razlikuju cak 15 fizickih i  hemijskih parametara.Kako reaguju i na frekvenciju zvuka nije cudo sto su najzad svi priznali da se biljkama treba obracati jer tada bolje napreduju.Imaju i svoj ritam dana.I ako nam se cine nepomicnim one se krecu ali vrlo vrlo sporo i na nacin koji mi ne vidimo niti razumemo.Secate se vocne musice (one sto je vec 100 godina odgovorna za ljudsku genetiku), pa recimo da je sklopila dobar posao. Biljka zutika prima u svoje semenke jajasca vocne musice i hrani ih dok ne budu larve. Zauzvrat vocna musica probija opnu semenke i zajedno sa larvama oslobadja sitne semenke zutike koje joj sluze za razmnozavanje. Biljke su neverovatna ziva bica sa izuzetnom moci prilagodjavanja i zato opstaju na svakom stanistu cak kad nam je to potpuno nezamislivo.
Buducnost. I to ne daleka.Andrea Vitaleti sef istrazivacke grupe koja radi na projektu PLEASED(Plants employed as sensing devices) tvrdi da su biljke odlicni senzori za pracenje i prikupljanje informacija iz nase zivotne sredine.EVO NEKIH RAZLOGA ZA NJIHOVO VECE KORISCENJE ;JEFTINE SU,OTPORNE I MOGU DA NADGLEDAJU IU ISTO VREME VISE STVARI.Kako je od mladih dana zeleo da spoji elektroniku i biljke shvatio je da bi  kompjuter of plants bio izuzetna stvar. Tako bi on povezao biljke i kompjuter i pratio bi njihov ritam i komunikaciju.One bi mu putem interneta "donosile" informacije o sredinama koje ga zanimaju. Lepo smisljeno, Onda i ne cudi da su biljke umrezene u kompjutere i povezane na internet postavili na aerodromu kao senzore, Boze,nekad je to bilo samo u SF filmovima.A sta ce tek biti kada ljudska vrsta "provali" komunikaciju sa biljkama, onda sa vanzemaljcima. Sta ce se tek onda moci umreziti i koristiti kao izvor informacija i osetljivih senzora za najrazlicitija istrazivanja.?
Proslost. Bojim se i da pomislim sta bi mi rekli da sam pre tridesetak godina pisala ili pricala o komunikaciji sa biljkama i vanzemaljcima?!Proglasili bi me za neuracunljivu osobu. Nase znanje je islo samo do casova biologije i ucenju o delovima biljaka i njihovom razmnozavanju. Znali smo sve o fotosintezi i zalivanju biljakai njihovom "umiranju" bez svetlosti. I pricu starih ljudi koja se prenosila sa "koleno na koleno' da sa biljkama dok ih zalivas treba razgovarati jer bolje rastu. O vanzemaljcima smo najvise znali iz filma Bliski susret trece vrste gde je mali vanzemaljac uz pomoc malisana sa Zemlje uspeo da se vrati kuci u Svemir. I onda nismo mogli ni da sanjamo da ce sva ta cuda da se ostvaruju. Da ce biljke jednom moci da nam "kazu" kad su zedne ili da li ih napada neka bolest.
MOZDA JEDNOG DANA BILJKE SVOJOM INTELIGENCIJOM I MOCNIM SENZORIMA POMOGNU LJUDIMA DA OSTVARE KONTAKT SA VANZEMALJCIMA?!

Нема коментара :

Постави коментар