четвртак, 30. октобар 2014.

NOC VESTICA

SUTRA JE NOC VESTICA,PREKOSUTRA DAN MRTVIH.SLAVI SE ONO STO NAJVISE PLASI LJUDE -SMRT!!!Dobro Noc vestica je praznik jos iz  doba paganstva i starih Kelta.U stvari tu nije fazon u oblacenju kostima i stavljanju maski i zabave i skuoljanja slatkisa.Tu je stvar u verovanju da se narocito treba cuvati vestica i da treba ukljuciti mozak (sto predstavljaju one izdubljene tikve sa svetlima(i cuvati se od zla.Te tikve su u cast nekog Irca,koji je pomocu izdubljene tikve i svetla u njoj pronasao put iz pakla i prevario djavola.Noc vestica je kao i svi praznici (Dan zaljubljenih,Dan zena i ostali) totalno pretvoren u paradu neukusa i besomucnog trosenja  i neprimerene zabave. Eto i Beogradjani ne odoljevaju izazovu te se neki dan centrom setali "Zombi ljudi".A sto se tice same Noci vestica Beogradjani ce moci na mnogo mesta (klubovi,splavovi,ulice,i privatne kuce) da pokazu svoju kreativnost.Meni ce na vrata kucati neka deca i ja sam vec spremila slatkise jer po inerciji moras da se prikljucis vecini verovao u to sto radis ili ne.UZGRD BILO BI DOBRO DA SE RADI SAMO O PRAZNICIMA KOJI SE SLAVE SLAVE RADI ,A NE IZ PRAVIH RAZLOGA. Problem je sto se za vecinu stvari prikljucujemo vecini inercije radi.Kad smo kod Dana mrtvih on je kao sto rekoh 1,novembra i po meni to su "zadusnice" kod nas pravoslavaca, i obelezavaju se izlaskom na groblje i paljenjem sveca "za dusu".Medjutim u zapadnom svetu se i od toga pravi kostimirana festa (Hrvatska,Slovenija recimo imaju "kurente").
Buducnost. Zanimljiva tema su vestice. Vec sam vise puta pisala o njima. Ljudi moji ovo je ipak XXI vek  i treba da razgranicimo da vestice iz bajki i iz srednjeg veka nisu bile nista drugo do uspesne zene(lepe i pametne), a ne babe na metli koje cine zlo.Moja bliska prijateljica je zavrsila skolu za vestice u Madjarskoj i zivi vrlo zdravim i srecnim zivotom iako ne pravi magije i zlo drugim  ljudima..Tako da one znaju mnoge tajne koje bi nam poboljsale zivot,pa mozda ce nam u nekoj bliskoj buducnosti poveriti i bice mnogo vise vestica i vestaca i srecnijih ljudi. Ali ako samo mali krug sacuva sve tajne srece dzaba nam i PRIZIVANJE VESTICA NA NJIHOVU NOC. ONE NISU IZA MASKE,ONE SU TU OKO NAS.Jos da se osvrnem na "mrtve duse".Ne znam kakav je plan za buducnost obzirom da se ljudskoj vrsti nudi besmrtnost?!
Proslost.Pa dobro. Ko nije odrastao na bajkama sa vesticama(ne bi sad o kvalitetu istih i njihovom uticaju),ili kasnije na crtanim i horor filmovima sa manje ili vise strasnim vesticama.Moja deca su sa pojavom Hari Potera i price o malim carobnjacima i vesticama iz Hogvortaa (skole za vestice) isli do toga da samo tamo zele da nastave skolovanje. Privlace paznju od kad postoji prvi zapis o njima. Sada su kao i sve komercijalizovane,ali opet nam privlace paznju jer su potpuno neodoljive.
u mojim godinama po stoti put podvlacim da vestica nije neka rugoba koja cini zlo nego prelepa zena koja zna sta hoce i bori se za to.
SRECAN PRAZNIK SVIM ZENAMA KOJE SU SVESNO     V E S T I C E!!!!!

Нема коментара :

Постави коментар