петак, 31. октобар 2014.

TEHNOLOGIJA JE UZELA NEVINOST DECI

TEHNOLOGIJA JE UZELA NEVINIST DECI..DECA SU UGROZENA TO STALNO PONAVLJAM.ALI ZAISTA JE  ISTINA DA INTERNET,TV,TABLOIDI I SENZACIONALISTICKE INFORMACIJE ODUZIMAJU DECI ONAJ NJIHOV SVET  U KOME SU BILI USUSKANI I ZASTICENI.Ne kazem da deca treba da zive u bajkovitom svetu ,ali ako ni mi sa jasno izgradjenim stavom po pitanju bontona i morala ne mozemo da se snadjemo u ovim informavijama kako ce tek deca.Uzmimo uzrast dece od 3-7 godina.Za njih bi najlepse i najsrecnije bilo detinjstvo u slobodnoj igri. Nazalost ,strah roditelja da im dete nece biti uspesno u zivotu ,krecu da od 3-ce godine upisuju decu na ucenje jednog ili dva strana jezika,na treniranje jednog ili dva sporta i sviranje jednog ili dva istrumenta.Zivot deteta postaje nas pakao prezaposlenosti i ritam koji diriguje prenatrpana satnica.O igri sa igrackama i budjenju kreativnosti u istrazivanju nema ni pomena.Vrsnjake vidjaju ,ali kako su svi usredsredjeni samo na ucenje ,to i nije neko druzenje.Od 7-15 godina je period koji bi trebao da bude najlepsi u zivotu -djacko doba.Uz prethodne obaveze pred decu se postavljaju zastareli skolski programi .Deca koja i kompjutere i mobilne telefone koriste jos od te trece godine ne mogu da prihvate ucenje slovo po slovo jer su oni mnogo dalje odmakli...I sad o nevinosti.Deca su najveci "upijaci" znanja  i vrlo vesti imitatori Znaci upijaju informacije nevidjenom brzinom  i uopste ih ne obradjuju,a imitirijaju ono sto rade odrasli jer smatraju da tako treba.Roditelji nemaju vremena da se bave decom jer moraju da zaradjuju za zivot i za tu tehnologiju koja unistava nevinost.I tako deca zbog takvog nacina ucenja preskacu doba nevinosti i detinjstva i od bebe postaju ljudi.Nazalost u pubertetu ih oblikuju pogresni uzori (starlete i brza lova) i budi popularan po svaku cenu.Zato onaj period detinje nevinosti - vise ne postoji.I to je uzasavajuce jer moja generacija je uspela da sacuva delic decije nevinosti .A ko je uspeo da sacuva veci deo deteta u sebi sada je srecan covek.
Buducnost, Da, iz onoga sto sledi jasno je da nece postojati odredjivanje ponasanja u skladu sa uzrastom jer ce deca nastajati bog zna kako i mozda ce biti odmah "zrele" osobe ko zna?Jedino sigurno znam da one divne decije nevinosti nece biti.
Proslost. Nevinost je u proslosti postojala  u mnogo vise kategorija zivota. Decija,devojacka,bracna,krivicna, a onda su nestajale jedna po jedna te su mi deca bila poslednje uporiste.Ali  eto. Deca ne stizu sama da formiraju svoju licnost nego ih oblikuju sumnjivi uzori".Devojke su odavno (12-13 godina) probale seksualnot iz ko zna kog razloga. A ipak su u tim godinama samo deca psihicki i fizicki nezrela.U BRAKU ZBOG SVEGA DO SAD NAVEDENOG  BRACNI PARTNERI UOPSTE NE PREZAJU OD PREVARA SVAKE VRSTE, A NAJCESCE JE BRAK POSLOVNI UGOVOR O ZAKUPU STANA I DELJENJA TROSKOVA ZIVOTA. Sto se tice nevinosti u zakonskom smislu ,mozes je posedovati  iako si izvrsio i najgore krivicno delo samo ako imas dosta novca. Novcem se moze kupiti nevinost.Strasno.
Rezime. Proslost je bila divna  i ponavljam moja generacija je sacuvala jos dosta nevinosti,ali mi smo sami izgradjivali svoju licnost.

Нема коментара :

Постави коментар