субота, 11. октобар 2014.

MESEC

MESEC VISE NIJE U MODI. PRE  40-TAK GODINA BIO JE TOTALNI HIT.. ISPITIVANJE MESECA,PRVI COVEK NA MESECU .Doduse skeptici to do danas osporavaju  jer nece da poveruju da je moguce putovati Svemirom.pa cak i boraviti na nebeskim telima..Ja verujem .Verujem da ce covek krociti i na Mars i na Titan ili na jednu od stotine pronadjenih planeta.Zao mi je sto vise ne spominjemo Mesec.Rekli su da je nepristupacan za coveka i stavili tacku na pricu o njemu. Pa to su govorili i za Mars ,a sad pominju da ce ljuditi ziveti tamo (vec su krenule pripreme koje traju oko 7 godina za prvu koloniju)..Nije bas da razumem. Mesec je i  blize i vise  i duze su ga ispitivali pa kako  se onda vise za njega ne interesuju?Da nisu dobili neku zabranu u Svemiru? Mozda je vec neciji?
Buducnost. Ljuti me sto je Mesec pao u zaborav. Mislila sam gledajuci tehnologiju kojom brzinom napreduje da ce vec oko 2000-te godine biti  "ziv" turisticki saobracaj medju planetama, i to prvo do Meseca.I dalje gledam nove price o nasim rezultatima ispitivanja Svemira. I to sa Marsom i Titanom.PA ZAR NIJE LOGICNO SA OVAKVOM TEHNOLOGIJOM I SA PLANOM NASELJAVANJA DA SE PRVO POSALJE EKIPA KOJA CE NACINITI-MALI-VELIKI- KORAK NA TOM MARSU?.Pa da i mi vidimo kao nekada te snimke i da zakljucimo kako ce biti ljudima koji tamo zive.Naprotiv. Nisam cula da je ljudsko bice hodalo po toj planeti. Zbunjuje zar ne? Koliko je ta cela prica kontradiktorna da se covek upita ,da nisu mozda oni skeptici koji ne veruju da covek putuje Svemirom mozda u pravu?Sta ako covek uopste nije uspeo ni da stigne do tih mesta koja nam "predstavlja"? Ne mogu da opovrgnem svoju veru od malopre, verujem ja i dalje, ali se pitam kako je to moguce? Ono sto je bilo pre cetrdeset godina bilo je na TV-u, a ovo sto sad snimaju i ispituju niko (sem uzeg kruga) ne vidi i ne zna.Dokle se stiglo i sta se sve  "radi" tamo "gore" ko zna?
Proslost. Mesec je toliko godina bio prva asocijacija kad pomenes Svemir.Da ne pominjem da je Mesec "stanovnik" toliko,pesama,prica,romana,filmova...Mesec je ono sto gledamo svako vece, a kad je pun izmami nam i uzdah zbog svoje hladne svetlosti kojom nam obasja sobu i probudi nas.Mesec je "odgovoran" za plimu i oseku svih voda na nasoj planeti. Mesec je mera za period od trideset dana.( plata) Mesec je i mera i  za menstrualni ciklus zena (28 dana).
MENI JE MESEC I POJAM ZA ROMANTIKU. LJUBAV NA MESECINI OPEVANA JE I SLAVLJENA TOLIKO PUTA. ZASTO SMO SE ODREKLI MESECA? NASEG DRAGOG KOMSIJE,NASEG PRVOG KORAKA U SVEMIRU, NASEG POUZDANOG I POZNATOG 'PRIJATELJA?CIME NAS JE NALJUTIO PA SMO TAKO LAKO ODUSTALI  OD NJEGA?


Нема коментара :

Постави коментар