понедељак, 16. новембар 2015.

CUDO ZIVOTA - RANIJE RODJENE BEBE

CUDO ZIVOTA, I VERA! VERA, LJUBAV I NADA! I OPET CUDO! I STRPLJENJE! ZAMISLITE KOJE CUDO JE DA SE OD BICA KOJE JE DOSLO NA OVAJ SVET SA TEZINOM MANJOM OD 2.5OO  GRAMA DODJE DO BEBE KOJA SAMA DISE I JEDE!DANAS JE DAN PREVREMENO RODJENIH BEBA! U SRBIJI SE SVAKI DAN RODI 11 BEBA PRE VREMENA!
Veza izmedju Djurdjica ili Svetog Georgija (velike pravoslavne slave) i prevremeno rodjenih beba je velika ..Jer zapravo najveca legenda o svetom Georgiju je upravo ta da je ubivsi azdaju koja je trazila da joj se zrtvuju deca spasao svet od paganstva i uveo ga u hriscanstvo! Zrtvovanje jednog deteta svakog dana simbolizuje gresku koju covek pravi od rodjenja ako ne veruje u Boga! Ne znam kako da nazovem to sto spase bebu koja je dosla na svet pre 37-me nedelje trudnoce dok nije postigla ni fizicku ni mentalnu zrelost.Sta je spase? Ljubav roditelja koja je beskompromisna i bezgranicna.? Vera u Boga? Nada i strpljenje (sada i tehnologija) koju  pruzaju doktori i medicinske sestre dobivsi to sicusno bice da ga paze i omoguce mu normalan zivot?Ili sve zajedno?
Kako god! Smatram da bar na ovaj dan treba odati postu  i tim malim borcima i svima onima koji im  pomazu! Cela ta prica je za divljenje. I ne bih umanjivala ovaj praznik (divno sto su se setili da ga uvedu) pricama koja je svaka za sebe izuzetno potresna nego bih samo ponovila uvek iznova i iznova - CESTITAM SVIMA KOJI SU U TOJ SITUACIJI NA HRABROSTI  KOJU POKAZUJU  A KOJE   JE MNOGO POTREBNO!
Prvo roditelji.Zamislite samo kad kazu da beba mora da se rodi pre nego sto je trebalo.Kakav uzas oni prolaze. I strepnja ,sta ce biti sa bebom (nekad je i majka u opasnosti), da li ce uopste tako mala preziveti, pa di le ce biti zdrava, pa hiljade stvari koje su sve jedna gora od druge  jer u strahu su "velike oci". I mada znas da si u bolnici i da ce svi uciniti sve sto mogu da sacuvaju zivote ipak se plasis ishoda. Meni su se sva decela rodila u 36-toj nedelji na carski rez .Svo cervoro. Ali sem prvog koje je greskom ostalo bez hrane i kiseonika (jer su mi probusili vodenjak) ,pa su ga odveli na intezivnu negu i cetvrtog koje su hteli da ukradu pa su je stavili u inkubator bez ikakve potrebe, ostalo dvoje nije bilo na intezivnoj nezi.ZATO MOGU DA RAZUMEM TAJ OSECAJ KAD STREPIS STA CE SE DOGODITI BEBI!Moram da napomenem da su nazalost nasi inkubatori u porodilistima dosta zastareli i da iako u vecini slucajeva pomazu pri odrzavanju zivota bebe ipak dovode i danas neke bebe do slepila ili do promena na kozi koje ne mogu da se lece.Pa, onda na neki nacin taj strah je i opravdan.
Zato fondacije poput fondacije SRCE imaju zaista veliki zadatak da ucine sve sto mogu da se bebama ukaze pomoc bez posledica po zdravlje ,a i da se roditeljima malo smanje strah i strepnja.
Sada malo i o timu najhumanijih ljudi na svetu. Ovi doktori i medicinske sestre su izabrali jako tezak posao(dobro  doktorima u svim oblastima je tesko),ali cini mi se da je biti ginekolog i babica nesto izuzetno.Zamislite kad im dovezu zenu koja se vec poradja, kakav je stres za nju ,a i za njih bez obzira koju rutinu imaju. Ili kad zena dodje sa porodjajnim bolovima, puna straha, a oni treba da je utese i da bezbedno zavrse najlepsi ali i najtezi cin radjanja.
Ali kako je tek kad zbog nekog razloga moraju da porodjaj izvrse ranije. Ponavljam da je svaki slucaj za sebe posebno tezak i specifican,a doktori i babice moraju da u kratkom roku nadju najbolje resenje. I da naravno probaju da utese roditelje, sto je takodje mnogo tesko. Kada uzmu u ruke to sicusno bice koje je nekad bukvalno tezine vekne hleba moraju da brzo reaguju i pruze mu svu mogucu negu. Greske ne sme da bude..Ako se desi ,jako je tesko ubediti roditelje da doktori ipak nisu carobnjaci. Nekad citav splet okolnosti dovede do tragicnog ishoda,ali srecom mnogo prerano rodjenih beba prezivi. Ne mogu da tvrdim, mozda i doktori pogrese i ne mogu da ih i ne opravdam jer su to zaista neverovatne stvari koje mi laici ne mozemo da razumemo. Iako to sigurno ne  moze da utesi roditelje koji su naravno zeleli da im beba prezivi ipak treba da shvate da to nekad jednostavno nije moguce! Nicijom greskom! Sudbina!
A sada da posvetimo paznju i onima ciji je ovo praznik. Bebama tezine od 550 do 2.500 GRAMA KOJE SU SE NASLE POTPUNO BEZ SVOJE VOLJE  NA OVOM SVETU  I KOJE  SU POTPUNO  BESPOMOCNE. A, onda krece borba. Zivot u njima, energija, cudo, visa sila ko zna sta je na delu ,svih onih dana, nedelja meseci dok sve ne dodje na svoje mesto i " mali covek' krene putem  koji je svako od nas isao. Kako i na koji nacin ta mala, divna , hrabra bica izbore svoju bitku za zivot pojma nemama, ali i njima treba zaista odati pocast.
Da se vratimo na Svetog Georgija. On je 303-ce godine pogubljen od strane cara Dioklecijana koji je progonio hriscane. On je i  ubio azdaju iz jezera blizu mesta Lida u Palestini i tako sprecio svakodnevno zrtvovanje dece. Mozemo mi sad da verujemo u legende (a i ne moramo) ipak nesto u tome ipak postoji jer se ne bi sacuvalo do danasnjih dana. A kako stalno pisem da su deca najugrozenija bica na nasoj planeti ocigledno nam je potreban novi Sveti Georgije koji bi ovaj put morao da se bori sa mnogo gorom azdajom. Ovo zlo koje ima vise od sedam glava ne bi moglo da se ubije ni kopljem ni macem.A i tesko bi jedan covek koliko god bio mocan mogao to sam da uradi. Pa ne preostaje nista drugo nego da svi budemo makar malo Sveti Gerogije i pomognemo ovoj nasoj deci da ne budu zrtve.
Takodje, ponovo apelujem na sve ljude koji imaju mogucnosti da pruze pomoc porodilistima, a narocito neonantologiji.
SRECAN VAM DAN PREVREMENO RODJENIH BEBA KOJE SU JAKE IAKO SU SICUSNE. SRECAN VAM DJURDJIC KOJI TREBA DA VAS NATERA NA RAZMISLJANJE KAKO UNISTAVATI OVO ZLO KOJE NAM PRETI SVIMA ALI NAROCITO DECI!

Нема коментара :

Постави коментар