недеља, 1. новембар 2015.

JAKE ZENE KROZ ISTORIJU

FASCINANTNO! JA PROSTO MORAM DA PISEM O ZENAMA KOJE SU OBELEZILE NASU ISTORIJU! PISALA SAM O KRALJICAMA TIPA MARIJA TEREZIJA I MARIJA ANTOANETA,ZATIM O KLEOPATRI I NEFERTITI JER JE U 'MUSKOM SVETU' BITI VLADAR JAKO TESKO!PISALA SAM  O ZENAMA KOJE SU BILE 'VLADARKE' SA  'ONE STRANE ZAKONA'! ALI OVE NASE SRPSKE ZENE KOJE SU U ISTORIJU USLE NA DRUGACIJI NACIN NISU NI MRVICU MANJE VLADARKE I BEZ KRUNE. I TAKO NEKRUNISANE ONE SU OSTAVILE NEIZBRISIV TRAG!
Mozete li da zamislite jedno sitno devojce od 15 godina  koje se u vreme hajduka i Turaka osmelila da cuvenom Hajduk Veljku odrzi lekciju?Naravno to je bila Cucuk (sitna) Stana kojom se Veljko ozenio iako je imao zenu?Ona je s njim isla u borbe (bila je i cetiri puta ranjena),a kad je on poginuo ona je nastavila borbe  sa njegovom cetom. Nastavila bi ona i dalje i verovatno i poginula da je Veljkov brat nije naterao da prestane da ide u borbu. Onda se ona povukla i "smirila" udavsi se za Veljkovog pobratima.A ako mislite da je samo sedela i radjala svoje troje dece varate se. Mada te 1815-te sigurno nije postojao feminizam niti su zene mrdale iz doma roditelja ili muza Stana se obrazovala ,naucila nekoliko stranih jezika i pomagala svom muzu u obavljanju diplomatskih poslova!Uvek je pomagala muzevima bili oni hajduci ili diplomate te se tako od robusne hajducice pretvorila u pravu damu! Njen muz je bio po poreklu Grk i ucestvovao je svojevremeno u organizovanju Karadjordjevog povratka u Srbiju. Vlasti su saznavsi to odlucile da ga uhapse i ubiju. A Stana ne bi bila Stana da nije uzjahala konja i preprecila put kocijama u kojima su njenog muza vodili  na vesanje. U sveopstem metezu u zadnji cas je od Austrijskog cara stiglo pomilovanje (on je u Becu radio kao diplomata). Ipak mu je Stana svojom diverzijom spasla zivot koji nazalost nije potrajao jer je njen muz uskoro poginuo u borbama protiv Sali pase! Iako je imala samo 26 godina kada je po drugi put ostala udovica vise se nije udavala.Ta izuzetna zena medjutim nije bila dobrodosla u Srbiju! Posle njenog hajdukovanja i odlaska u Bec i diplomatiju Obrenovici su joj zabranili povratak. Priznali su joj da je zakonita udovica Hajduk Veljka ali penziju su dali prvoj zeni. Nije bila bolje srece ni u Grckoj odakle joj je bio drugi muz te se potucala bez ikakvih sredstava i krova nad glavom . Umrla je u55-toj godini ali se ne zna pouzdano!Kakava tuzna sudbinu za zenu koja je bila borac u svakom smislu te reci! Srbija bas ne ume da prepozna ljude koji su vredni paznje!
Prica o dve zene kneza Milosa Obrenovica je neverovatna.Zvanicnu zenu kneginju Ljubicu narod je zvao Velika gospodja ,a Ljubavnicu _ Jelenku Herbez zvali su Mala gospodja. Pa ipak ova "mala gospodja" imala je veoma veliki uticaj na Milosa pogotovu sto mu se Ljubica zamerila ubivsi mu prethodnu ljubavnicu Petriju. Tako su kod Male gospodje cak i Miloseva braca dolazila trazeci protekciju ,a ona je itekako mogla da ostvari sve sto naumi.Zanimljivo je da je Milosu rodila sina koji je umro dve godine kasnije i da nikada nije smela da se nadje u Ljubicinoj blizini jer se bojala! Zena koja je bila i javno prikazana kao ravnopravna iako druga plasila se za svoj zivot pa je Milos morao da je uda i skloni sa dvora.Kako je ubrzo i on morao u izgnanstvo sve cesce se nalazio na primanjima kod Jelenke(male gospodje) i njenog muza Todora koja je i dalje zaokupljala njegovu paznju. Zanimljivo je da je ona uvela nosenje belih rukavica uz vecernje toalete.Takodje njena cerka Jelena koja se udala za Jevrema Grujica otvorila je prvu diskoteku od Trsta do Vladivostoka daleke 1845-te godine!
Anka Konstantinovic je bila cerka Jevrema Obrenovica i jedna od prvih pisaca zena u XIX veku!Sa 13 godina je objavljivala prve prevode a kasnije pocinje da salje radove u mnoge poznate slovenske casopise! Ako izuzmemo njen raskalasni zivot (to smo zanemarili i kod Marije Terezije) pocev od veze sa bratom od strica Mihailom Obrenovicem - za koga je posle na silu udala svoju cerku ona je bila cvrsta i ambiciozna zena koja nikada nije odustajala od ciljeva .Dobro do kojih je stizala ne birajuci sredstva jer su se  njen opak jezik i gordost tesko mogli nadmasiti. Nije se libila nicega pa su je smatrali za "vesticu". Ipak ona je ostavila dubok trag u istoriji kao pametna,ambiciozna i uspesna knjizevnica!A, naziv vestica je mozda zakasnio nekoliko vekova jer su nju optuzivali kao i one nesretne zene u XVI veku.Nije bila neduzna ali svakako je bila zrtva svoje slobodoumnosti.
Zena koja se poput hajducice Cucuk Stane borila rame uz rame sa muskarcima morala je da se  pocetkom XX veka preobuce u musko i da  da sebi ime Milutin da bi uspela da ode u Veliki rat. Naravno to je bila Milunka Savic.  Ne mogu se nabrojati sva njena odlikovanja ali ni sve rane koje je zadobila u  mnogim bitkama.Kada se zavrsio rat ona se ponovo obukla u zensko, udala se i rodila cetvoro dece.Necete verovati gde je radila posle rata? Kao cistacica u Hipotekarnoj banci, potpuno zaboravljena od svih .Dok su je u svetu svi hvalili i stavljali njene slike u novine i knjige, kod nas se tek od skoro ponovo prica o toj hrabroj i neobicnoj zeni.Kada su je ipak pozivali na okupljanja veterana uvek je isla u narodnoj nosnji ,a grudi bi ukrasila mnogobrojnim ordenjem. Posle II svetskog rata dobila je boracku penziju .Tek 1972-ge godine grad Beograd joj je dodelio jednosoban stan ,a 1973,ce je umrla.Jos jedan dokaz koliko vodimo racuna o onim najvrednijim clanovima nase zemlje.
Kad smo kod II svetskog rata jedno zensko ime spominje se rame uz rame uz Titovo i Jovankino ime. Rec je o Dragici Srzentic zeni Voje Srzentica. Ona je ovih dana umrla,a mi tek sad saznajemo (bar ja) zasto je bila toliko vazna.Posle ucesca u ratu poslana je u Englesku da u BBC govori o Jugoslaviji u specijalnom programu koji je isao jednom nedeljno.Kada se vratila 1948-me godine bila je zaduzena za osnivanje Ministarstva za spoljne poslove.Kao generalni sekretar  pomenutog ministarstva ona je bila ta koja je u Moskvu odnela Titovo pismo  u kome se raskidaju odnosi sa Rusijom.Posle tri godine proglasena je drzavnim neprijateljem. Nije mogla da prihvati da su Rusi neprijatelji jer je ratovala zajedno sa njima i kako ona kaze oni su na nasoj zemlji ostavljali svoje kosti. Zajedno sa njom uhapseni su i Voja (muz) i njegov brat Nikola pod optuzbom da su "ruski spijuni". Oduzet im je stan,radni staz, sva odlikovanja ,Dragica je dobila 10 ,a Voja 15 godina robije.Kad su zavrsili sa zatvorskom kaznom vidno bolesni nisu imali ustvari gde da se vrate. Otisli su u Ulcinj u Vojinu rodnu kucu,a svi su ih izbegavali. Slicno je prosla i Jovanka Broz. Izgleda su ljudi koji su smatrali Ruse za prijatelje vrlo strogo kaznjavani.Dragica je rehabilitovana tek 2007-me godine i bar je to dozivela, dok je njen muz umro 1995-te godine.
Sve zene koje su bile udate za mocne ljude ali mislim na onu politicku moc (mada u danasnje vreme najvecu moc imaju tajkuni) prosle su vrlo lose ako su se mesale u politiku. Ja imam opravdanje za sve ove zene. One su jednostavno mislile svojom glavom. A to moze biti vrlo opasno cak i danas.
STETA STO SVAKA ZENA KOJA NA BILO KOJI NACIN 'ODSKACE' OD KLISEA A JOS SE 'UMESA' U POLITIKU NE PRODJE DOBRO! NADAM SE ISKRENO DA CE ZENE VRLO BRZO ZAISTA POSTATI RAVNOPRAVNE IAKO NAM VEC 100 GODINA TO GOVORE. NISMO RAVNOPRAVNE NI SADA UXXI VEKU. I DANAS SE 'VESTICOM' ILI KO ZNA KOJOM 'KARAKONDZULOM' SMATRA SVAKA BAS USPESNA ZENA! A KAD UMRE I PRODJE NEKI VREMENSKI PERIOD SHVATA SE I PRIHVATA NJEN DOPRINOS ISTORIJI.
ZAO MI JE STO NISAM POMENULA SVE ZASLUZNE ZENE U RAZNIM OBLASTIMA ALI OVO MI JE BILO ZAISTA ZANIMLJIVO JER SE DOGADJALO TAKO DAVNO I KAD  NISU POSTOJALI FEMINIZAM I DRUSTVENE MREZE! I DIVIM SE I CUDIM TIM ZENAM KOJE SU TOLIKO BILE POZRTVOVANE I POMAGALE SVOJIM MUZEVIMA NEGUBECI NISTA OD SVOJE ZENSTVENOSTI . FENOMENALNO!

Нема коментара :

Постави коментар