субота, 28. новембар 2015.

KAD SE PROGRAMERI ZAIGRAJU

MOGU LI PROGRAMERI DA SE ZAIGRAJU? KO JE JASERSTAJN? A NOVE MODNE BLOGERKE KACA I JOVANA?
Jedan programer je potpunuo ocarao svoje kolege ,a i sire narodne mase. Naime, on je potpuno automatizovao svoj zivot!slucajnosti ipak postoje. Da doticni programer nije dao otkaz i otisao na bolje placeni posao, njegove kolege raspremajuci njegov sto ne bi pronasle niz skripta i aplikacija kojima je njihov kolega potpuno automatizovao poslovni ali i privatni zivot.Evo nekoliko "bisera' njegove genijalnosti ili bezobrazluka ili cak ludila.
Klijentima koje nije podnosio jer su im stalno pucali programi te su ga stalno zvali u pomoc slao je pomocu dobro osmisljene skripte  unapred "odradjene" poruke u njihov INBOX!Skripta bi automatski skenirala inbox njegovog mejla trazeci kljucne reci kao sto su pomoc, izvini ,nevolja i slicne.Onda bi skripta proverila prethodne mejlove od  istog  klijenta  i slalabi poruku otprilike : Ne brini druze,sve ce biti brzo sredjeno,ali budi pazljiviji sledeci put!  Genijalno zar ne?
Jedna od skripta je bila podesena da automatski salje mejl sa izgovorima tipa : Ne osecam se dobro, radicu od kuce,njegovim poslodavcima i sefovima, i to ako se ne bi ulogovao na svoj kompjuter do 8 i 45  pod sifrom "mamurluk"!
Ali skripta namenjena automatu za pravljenje kafe je zaista vrh! Covek je hakovao aparat za kuvanje kafe i to espreso kafe i naredjivao mu je kada da pocne da mu sprema kapucino! I ne samo to. Aparat je posle sipanja kafe u soljicu morao da ceka jos 24 sekunde ( za to vreme jos da muti penu) dok porucilac ne dodje po nju. On je tacno izracunao koliko mu treba vremena do aparata od momenta kad je kafa gotova.
Zanimljivo je i to sto njegove kolege takodje programeri nisu pojma o tome imali, a da ne kazem da im na pamet nije palo da aparat za kafu moze da se hakuje.
Ima tu jos primera kakve je sve ideje ovaj programer imao, ali onda ni ne cudi sto je dobio mnogo bolje radno mesto i  vecu platu. Na kraju samo jos jedna privatna skripta.Ako do odredjenog vremena ne bi krenuo kuci njegova skripta bi automatski slala poruku njegovoj zeni sa recima: Izvini zaglavicu na poslu ,a onda je sa unapred napravljene liste razloga izdvajan neki i prosledjen supruzi.Razlozi su bili vrlo realni!
Mozda vam sledeca prica o mladom Novosadjaninu Jaserstajnu nece ici uz prethodnu, ali razmislite samo malo kakvu je ideju imao ovaj momak. Biti Jutjuber nije ni malo lak posao. Pogotovu kad stvoris publiku!A jos ako je tvoja publika u osnovnoj i srednjoj skoli uglavnom onda dobro moras da pazis sta radis! Njegova recenica Zbog sira postala je vec antologijska.  Mislim da je to iz one izreke kad te neko pita zbog cega, a ti nemas dobar odgovor ili hoces da ga izbegnes kazes ZBOG SIRA I VOJNE MUZIKE! Momak je uzeo samo pocetak i evo u svakoj epizodi jos od 2008-me godine odgovara na sva pitanja koja zanimaju mlade. Mislim, stvarno dobro odgovara. Ovo :zbog sira" je ostalo samo kao znak prepoznavanja. Potpuno sam odusevljena sto mladi ljudi prepoznaju sta je potrebno isto tako (mozda samo mladjim ljudima - deci) . Svaka epizoda je definitivno EDUKATIVNA!  I sto je zaista retko ,svaka je prica ispricana da je bas ciljna grupa potpuno razume. Kad mi matorci izuzmemo efekte i fore primerene njihovim godinama shvatimo na koliko lep nacin su obradili svaku temu! BRAVO ZA JASERSTAJNA I NJEGOVU EKIPU!
Sto se tice dve mlade devojke Kace i Jovane koje imaju svoj kanal na JUTJUBU  na kome pricaju o sminkanju i oblacenju na svojstven nacin ,znaci potpuno iskreno iz svog iskustva, mogu da kazem da je isto prihvatljivo narocito posle uspeha modne blogerke Zorannah koja je to isto pricala osnovcima i srednjoskolcima ,ali onima sa dubokim,dubokim dzepom - kojih ovde u Srbiji nije mnogo. I tako dok je njena prica i knjiga i kanal bajka jer se ovde taj san  ne moze ostvariti ( sem  pojedincima) dotle ove devojke sa pricom o kvalitetnim a jeftinim kupovinama odusevljavaju!  BRAVO I ZA KACU I JOVANU!
BUDUCNOST. Programeri ce verovatno doci do takvog stepena hakovanja da ce iz kancelarije (ako i budu isli u nju) moci da naredjuju kucnim aparatima sta da rade dok oni ne dodju! Zaustavila bih se na hakovanju aparata koje koristimo ,ne bi sirila pricu na hakovanje pametnih telefona i samih kompjutera protiv kojih nece biti borbe sem vise puta pomenutog  "licnog cipa"! A JUTJUBERI ce verovatno postati najbolji izvor zabave,komunikacije, edukacije umesto TV-a koji nece moci ako se ne uskladi sa brzinom protoka informacija da drzi korak!
Proslost, Moda, zabava ,komunikacija i edukacija su oblasti koje najvise zanimaju decu od adolescencije do zrelih (ali mladih -  30do 35 godina). Mladi su uvek u odnosu na stariju generaciju unosili novine u ove kategorije , i prakticno su to njihove oblasti. Zato ih i treba prepustiti mladim i talentovanim ljudima koji znaju da na dobar nacin dopru do onih koji tek izgradjuju svoj ukus!
UKUS I STIL SE IZGRADJUJU, KAO I ZNANJE I ZATO JOS JEDNOM DA KAZEM ; RODITELJI NE PLASITE SE AKO VASA DECE GLEDAJU JASERSTAJNA ILI KACU I JOVANU! MOZDA NECETE RAZUMETI BAS ,JER JAZ GENERACIJA JE JAZ GENERACIJA I VEC SAM PISALA DA JE ON NAJVECI DO SADA ZBOG OVOLIKOG NAPRETKA TEHNOLOGIJE! ALI OVI MALCI SU GENIJALCI!
BRAVO!


Нема коментара :

Постави коментар