петак, 6. новембар 2015.

MOLITVA ZA POKOJNE

SUTRA SU MITROVDANSKE ZADUSNICE .SVI ZNAMO KOLIKO JE U PRAVOSLAVLJU VAZAN TRENUTAK SMRTI I KAKO  SE RAZNIM OBICAJIMA OBELEZAVA MOMENAT OD SAMOG TRENUTKA SMRTI DO SAHRANE I POSLE "DAVNJA" SEDAM DANA,40 DANA, 6 MESECI I GODINE. NARAVNO GROBLJE MOZES POSECIVATI KAD GOD OSETIS POTREBU A NE SAMO PREMA OBICAJIMA  KAO STO SU  ZADUSNICE I 'POBUSANI PONEDELJAK"(PRVI PONEDELJAK POSLE USKRSA).
Uvek iznova  i  iznova mislim da se smrt vise "slavi" nego rodjenje, krstenje i kasniji rodjendani! Smrt ima vise dana koji su posveceni mrtvima (kao i onaj katolicki a ipak hriscanski 1.novembarDan svih mrtvih).Pa ovi svi gore navedeni primeri postovanja i obelezavanja necije smrti!.Kako se to i zasto dogadja ne znam, ali mislim da to ima veze sa nasim strahom od smrti i KOSACA. Ali i to sto mrtve ne vidimo posle smrti,a kad se neko rodi on je tu sa nama. Uvek nesto nepoznato izaziva u nama strah, pa "umiljavajuci" se kosacu pokusavamo da odagnamo taj strah od toga kako je nasim najmilijima sad kad su mrtvi! A i nama je nekako lakse ako tim danima (ako ne i drugim) odemo do "vecne kuce" i "popricamo" sa dragim osobama.Verujem da svi znamo kako se odvija nas odlazak na groblje i koje to sve radnje obavljamo u znak secanja na mrtve. Ipak htela sam da ovo zabelezim kao moj doprinos ovom znacajnom verskom prazniku i da ovaj post posvetim meni najdrazim preminulim bicima (ocu,majci,bratu,baki), ali i svim drugim ljudima koji su umrli i ostisli "negde" na nebo ili ko sto se svi tesimo "na neko bolje mesto"!
Na zadusnice se nosi sveca, hrana i pice ,a  poenta je u stvari da se "dusama" koje lutaju molitvama bliznjih, paljenjem svece i delenjem hrane siromasnima ( i uopste svima koji dodju do groba) omoguci pronalazenje puta do vecnog konacista to jest da im  se omoguci da se vracaju medju nas jer su otisli gresni te se nisu pricestili. Ovo je veoma vazno jer mi uvek samo gledamo povrsno na verske praznike i od njih zapamtimo ono sto nam odgovara(najvise deo oko jela i pica) . I to paljenje svece nam je vise onako rutinsko.A evo koliko nase molitve znace "dusama" pokojnika da bi se "smirili" i oni i mi!
MOLITVE ZIVIH MOGU UMILOSTIVITI GOSPODA BOGA DA OLAKSA BORAVAK GRESNIM DUSAMA DO STRASNOG SUDA ILI CAK DA IM OPROSTI GREHE AKO SE NJIHOVA DECA ( UOPSTE SE MISLI NA SVU PORODICU) VATRENO I USRDNO MOLE ZA NJIH!
I Patrijarh Pavle je govorio o vaznosti evangelistickog ucenja o besmrtnosti duse .Sa tom verom da su nasi rodjaci i posle smrti "zivi" pred Bogom mi Hriscani ne prekidamo vezu sa njima i molimo se Bogu za njih.
Sveca je simbol svetlosti Hristove, (JA SAM SVETLOST SVETU). Kuvano zito podseca na Hristove reci da i kad zrno umrerod donosi i to ne u tami nego u svetlosti sunca. Sto znaci da se covek sastoji od smrtnog tela i besmrtne duse!A preliva se crvenim vinom kao simbolom Bozje milosti koja zaleci sve nase rane!
Tako od jutra izgovorite molitvu za pokojne, pa na groblju jos jednom i uvece pred spavanje i tako ce "dusa" pokojnika biti mirna i nece vam dolaziti u san!Takodje  podelite svu hranu i pice koju ste poneli na groblje i ucinite neko dobro delo (time iskupljujete "grehe" vasih pokojnika).
                                        MOLITVA ZA POKOJNE
Pomeni,Gospode,oce i bracu nasu usnule u nadi na vaskrsenje izivot vecni,
i sve upokojene u poboznosti i veri,i oprosti im svako sagresenje,
hotimicno i nehotimicno,sto sagresise recju,ili delom, ili mislju .
I useli ih u mesta svetla,u mesta svezine ,u mesta odmora,
odakle odbeze svaka muka,zalost i uzdisanje,
gde gledanje lica Tvoga veseli sve od veka svete Tvoje.
Daruj im carstvo Tvoje i ucesce  u neiskazanim i vecnim Tvojim dobrima,
i nasladjivanje u Tvom beskonacnom i blazenom zivotu.
Jer si ti zivotm i vaskresenje i pokoj usnulih slugu Tvojih ,Hriste, Boze nas,
i Tebi slavu uznosimo sa bespocetnim  Tvojim Ocem i Presvetim,
i blagim ,i zivotvornim Tvojim duhom ,sada i uvek i u vekove vekova! Amin!
Nikada necu zaboraviti one koji su umrli. Jedino kod smrti ne vazi ona misao VREME LECI SVE! One koji su umrli ,a mi ih iskreno voleli nikada ne mogu biti zaboravljeni. Mozda bol vremenom nije toliko intezivna, ali nase secanje SMRT  urezuje duboko u srce,dusu,mozak!
Sav ovaj tekst je ponavljam nastao kao neka vrste moje opomene da se na verske praznike kao i na ostale segmente zivota ne gleda povrsno.Mislite da je bitna maska (crnina, naricanje, dzinovska sveca i hor popova). Ne, sustina bola je u srcu ,a ne u prikazivanju bola.
TAKO NA ZADUSNICE IDITE CISTA SRCA, POMOLITE SE ZA NAJDRAZE I POKUSAJTE DA SE SETITE SVIH LEPIH MOMENATA KOJE STE IMALI SA NJIMA DOK SU BILI ZIVI. TAKO CE VAM I USPOMENA NA NJIH BITI LEPSA I TRAJNIJA!



Нема коментара :

Постави коментар