четвртак, 5. новембар 2015.

BUBASVABE ROBOTI

ZNACI ONE BUBASVABE  STO MI SETAJU PO KUHINJI NE TREBA DA UBIJAM ILI BAS TREBA? JER STA AKO MI JE NEKO UBACIO BUBASVABU ROBOTA?AKO NESTO MRZIM TO SU BUBASVABE, A AKO IH NEKO KORISTI KAO  MODEL ZA NAKIT ( VIDELA JUCE SLIKE), ILI KAO 'BUBICE' ZA PRISLUSKIVANJE ILI KAO ROBOTE ,ONDA SE STVARNO PITAM KO JE TU U PRAVU - JA STO IH MRZIM ILI ONI STO IH VOLE?DA SE RAZUMEMO NE MRZIM JA BAS SVE BUBE (MADA DEFINITIVNO NISU MOJA OMILJENA VRSTA ZIVIH BICA),NA PRIMER PCELE VOLIM JER SHVATAM KOLIKI ONI POSAO RADE ZA NAS ( A MI IH UNISTAVAMO),VOLIM I MRAVE JER SU TAKO ORGANIZOVANI I VREDNI, I CVRCKE JER MI LETI BUDE RADOST SVOJOM 'PESMOM' U NOCIMA KOJE PROVODIM BUDNA, PA I BUBA MARE (I KAD DOVODE ILI NE DOVODE GOSTE).ALI BUBASBABE?
I cela ova prica o bubama je zapravo zbog Festivala  nauke u Beogradu gde ce biti predstavljeni roboti bubasvabe! Tu ce takodje biti i nano roboti koji ce komunicirati sa publikom .I dronovi (opet bubasvabe).Isla sam na Vikipediu posto sam davno ucila o insektima, da vidim zasto su one takva opsesija naucnicima!Da li zato sto zive jos od pre 350 miliona godina,sto su najstarija i najuspesnija vrsta(sto se tice opstanka).Sto su toliko prilagodljive i otporne  na sve klimatske uslove,na sve vrste stanista?Ne znam,ali da su posebne - jesu. Evo i zbog nacina unistavanja. Mislim, mi mislimo da smo ih unistili u svojim domovima. Ali to samo mislimo,jer kad ih zgazimo njihova jajasca ostanu na nasim cipelama i mi ih fino raznesemo i omogucimo im razmnozavanje. Kad joj otkinemo glavu ,ona moze da zivi jos nedelju dana.Mada ne znam da li su to dovoljni razlozi da se i najnovija  tehnologija pravi nalik na te meni grozne bube?
Ipak, da se mi vratimo na ovaj festival koji se po prvi put odrzava ove godine na Beogradskom sajmu zbog velikog interesovanja.Na njemu ce biti i puno gostiju iz inostranstva sa svojim inovacijama u oblasti nauke. Mi cemo sem pomenutih robota predstaviti i eksperimente sa zemnim gasom,a posebno ce biti mnoge radionice sa zanimljivim temama, poput biorobotike,  nauke o mehuricima ,sviranju na laserskoj harfi ,klimatologiji,gasologiji,gravitaciji,fizici zvuka,neuronauci i druge.Slogan Festifala Cuda su svuda jasno pokazuje koliko je svet oko nas jos uvek nedovoljno istrazen. Zato su ovi skupovi  na kojima se bar malo moze zaviriti u svet nauke nesto jako dobro i korisno.Obzirom da su ovi festivali postali zadnjih devet godina jako poseceni budi nadu da nasa deca nisu sasvim upropascena. Jer ovi sadrzaji koji nude nesto tako zanimljivo kao sto jenauka sigurno su mnogo bolji izbor od gledanja rijatija ili citanja tabloida. I sto ja uvek kazem deci je potrebno ponuditi izbor. Mi smo ti koji ih usmeravamo. Ali realno, ni mnogi roditelji jos nisu zaisteresovani za ovakve sadrzaje. Deca srecom jesu!
Buducnost. Secate se onih filmova naucne fantastike u kojima ogromne bube vladaju svetom? Sta ako ove male bube roboti postanu velike bube roboti i otrgnu se kontroli?Ne zelim ni da  mislim o tome,ali ipak? Nekako se mnogo obistinjuju ti filmovi .
Proslost. Sve mogu da razumem .Da su insekti neophodni za opstanak planete (lanac ishrane recimo), mogu da razumem da su leptirici bili inspiracija za modne detalje,snale,broseve, motive na haljinama, (pa da su leptirici u stomaku prava asocijacija za onaj predivan osecaj zaljubljivanja),medjutim,da bubasvabe postanu hit u vrhunskoj tehnologiji,to nisam mogla ni da zamislim. Pa,ako mora, neka ih.
NE ZNAM KAKO CU OTERATI BUBASVABE IZ KUHINJE! ALI ZNAM DA CU NA SAJAM NAUKE ICI OBAVEZNO! JER ZAISTA ZELIM DA VIDIM ONO STO JE NOVO U OVOJ GODINI! ZAISTA SAM PONOSNA NA NASE NAUCNIKE! I TO SVE MLADJE! TAKODJE, JE LEPO VIDETI I STA SE DOGADJA NA POLJU NAUKE U DRUGIM ZEMLJAMA. STO GOD NAM POKAZU VAJDICA JE! I TO STO VIDIMO JE ZA NAS OBICNE LJUDE MNOGO NEVEROVATNO I FASCINANTNO! A STO NE VIDIMO???

Нема коментара :

Постави коментар