четвртак, 19. новембар 2015.

VASPITANJE IZ KUCE POLAZI

KAZEM JA NECE IVER DALJE OD KLADE! UCENIK OSMOG RAZREDA U KRAGUJEVCU UZEO OD TATE NARKODILERA DROGU I DILOVAO U SKOLI. DODUSE KAZU DA JE UKRAO??? KAKAV PRIMER MU JE DAO OTAC? U ISTO VREME TAKODJE CETRNAESTOGODISNJAK POSLE SKOLE CUVA OVCE! MORA JER TO  MU JE NACIN DA PREZIVI I DA SE SKOLUJE (POSAO JE U PRVU GODINU ELEKTROTEHNICKE SKOLE). ON IMA PRIMER SVOG OCA, DEDE I PRADEDE I NIJE GA SRAMOTA DA POSLE SKOLE BUDE COBANIN!
Goca Bozinovska ,Ceca - nacionale i mnoge estradne zvezde kod nas (necemo dalje od Srbije) boje se da njihova deca ne krenu putem kriminala jer to su ipak geni u pitanju ,ali i okruzenje.Kad smo kod okruzenja da li uopste shvatate sta znaci biti Balkanac ili bolje receno Srbin? I da li mozete sada bolje da razumete reci Duska Radovica  TUCITE VASU DECU CIM POCNU DA LICE NA VAS!!!!
Zamalo da zaboravim jos jednu jako vaznu kategoriju koja je sve zastupljenija u nasim porodicama: Roditelji alkoholocari,narkomani i nasilnici. Sta li oni misle kako je njihovoj deci za koju naravno tvrde da ih vole?
Pa evo da se podsetimo Balkanskih pravila koja se u Srbiji nikad ne menjaju ni pod pritiskom promena u drustvu niti pod navalom nove tehnologije:
-Morali ste da delite sobu sa nekim do 27-me godine,sve sto jedete zacinjeno je belim i crnim lukom,
-vasi koferi su na aerodromu uvek najveci,na zabavu normalno kasnite sat-dva,
-sva deca imaju nadimke koja nisu ni slicna njihovim pravim imenima,kada izlazite iz necije kuce normalno je da pricate jos sat pred vratima,majka vam uvek govori da ste premrsavi,
-kuca vam je puna lekova kojima je istekao rok, ne zelite da koristite masinu za sudove,
-bar jednom su vas i vase drustvo izbacili iz restorana jer ste bili preglasni,
-imate staru i pocepanu krpu u kuhinji,koristite kese  iz prodavnice za smece,ne pridrzavate se recepta kad kuvate,roditelji uvek galame kad pricaju sa vama (ne znam mozda misle da ih ne cujete),
-ako ne zivite sa roditeljima zovu vas non stop i pitaju da li ste jeli, "normalna" je stvar da na vase vencanje doje 600 ljudi, vasa sestra koja ima 15 godina moze da popije vise od bilo kog Amerikanca,
-imate sve najsavremenije uredjaje udomacinstvu ali vasa majka jos koristi one stare,
-vasi roditelji su isli samo jednom na godisnji odmor i to u drzavi u kojoj zivite (naravno Srbiji),
-sakrivate alkohol u plasticnim flasama ispod stvari u koferima, vasa majka vam stalno govori da promaja ubija.....
Kako onda u takvoj zemlji u kojoj su na snazi ovakva pravila zivota  neko moze da ocekuje da ce deca biti puno drugacija od njih? Ponasanje se uci u kuci od roditelja, i moralni principi i sta su prave vrednosti. Ipak ovo gore navedeno (balkanska pravila ) jesu nesto sto se racuna u prave vrednosti. Kada roditelji zataje ili pokazuju kao kod onog decka ciji je otac narkodiler pogresan primer onda decu vaspitava drustvo,a drustvo kao sto i sami vidite palo je na  "niske grane".
Buducnost.Deca koja se budu radjala narednih decenija verovatno ce biti jos vise okrenuta sebi. Pa ili ce biti genijalci ili kriminalci.Vec sada imamo izuzetne genijalce koji pronalaze izuzetne stvari u raznim oblastima medicine, nauke  i tehnologije. Bice ih jos vise, ali plasim se da ako svet ostane ovakav kakav je sada da ce biti i mnogo svake vrste kriminala a narocito porodicnog! Jer u porodici ima sve manje zaposlenih po firmama.
Proslost. Vec odavno cveta rad na crno u svim vidovima sto je isto kriminal. Nekada da si nekom rekao da ce otac uvesti sina da svercuju po pijaci robu jer nemaju pare za tezgu i obrnuto ko bi ti poverovao. a da ne pricam za sverc benzina, cigara i svega sto se ilegalno nabavlja povoljnije nego legalno!Nehoticno ali ipak smo mi ti koji na nasu decu prebacujemo navike koje nam diktira opstanak u Srbiji.
RODITELJI  PRE NEGO STO OSUDITE SVOJU DECU ZA NEPRIMERENO PONASANJE ZAPITAJTE SE KOLIKO SU VIDELI OD VAS A KOLIKO OD OKRUZENJA! JER SUSTINA ODRASTANJA SVAKOG DETETA JE IMITIRANJE ODRASLIH!



Нема коментара :

Постави коментар