понедељак, 20. јун 2016.

HOCES-NECES

KAD NESTO NECES IMAS KOLIKO HOCES, A KAD NESTO HOCES TO NEMAS PA NEMAS! JEVREJSKA POSLOVICA KAZE :"IMATI, PA NEMATI"! DODUSE MI SMO JE PREKROJILI  U KLETVU : DA BOG DA IMAO PA NEMAO!SVE U SVEMU UVEK SE PRVO POMISLI NA NOVAC - TAKVO NAM JE DRUSTVO - POTROSACKO! MEDJUTIM, OVDE SE RADI I O DRUGIM ZIVOTNO VAZNIM STVARIMA.
Prvo uopsteno. Da li znate kako je imati pa nemati veru i nadu, imati pa nemati podrsku i poverenje, imati pa nemati prijatelja, imati pa nemati voljenu osobu,imati pa nemati zdravlje.... Razocarenja se u zivotu nizu jedna za drugim.Neverovatno je koliko je tesko biti srecan i zadovojan. I mada znam da su nam sudbine odredjene pre rodjenja tamo negde u "nebeskom kompjuteru" ipak se pitam zasto ne mozemo da uzivamo u zivotu?
Nekoliko situacija ce vam objasniti sta sam htela da kazem. Umesto da "Uhvatimo dan - Carpe diem" mi jurimo kroz zivot kao "muve bez glave".
Pocnimo od ljubavi. Ona pokrece svet u pravom smislu te reci. Dakle sve vrste ljubavi (prema partneru, porodici, deci, prijateljima) su energija koja pokrece svakog od nas. Zaljubljujemo se ,volimo, patimo i tako ceo zivot. A da li ste primetili da obicno onaj koga vi volite voli nekog drugog, a vas "jure" uglavnom oni koje vi necete. Znaci onih koji vam se ne svidjaju ima milion ,a vas zanima samo onaj jedan koji vas nece. To je zakonitost! I ljubav je kao sreca. Juris za njom ,a ona bezi, okrenes joj ledja ona te prati. Ali kako ubediti sebe da se okrenes od necega za cim zudis. Tesko ili nikako. Nema pravila u ponasanju.Nekad je dobro biti uporan i ici za svojom srecom ( izbor partnera),a nekad je bolje odustati da ne bi  bili povredjeni i patili. Mada i to je bolje - patiti zbog ljubavi nego uopste ne voleti. I svaka prava ljubav boli i tako dalje. Pa kako izmedju ljubavi i srece stoji znak jednakosti onda sami izaberite. Izbor uvek postoji i samo je vas. I  sreca i ljubav se cekaju ceo zivot - neko uspe da ostvari svoje snove, neko ne, ali isam put ka sreci i ljubavi nas ispunjava i ne treba nikad odustati.
Zatim, sve sto radimo u zivotu (mislim na zaposlenje) mozemo da otaljavamo ili da volimo. Opet zavisi sta ocekujemo i sa cime smo zadovoljni. Neko radno mesto nam se samo nudi ,a nama se ne svidja, zato nam je  neko drugo  nedostizno. Kad je posao u pitanju opet je sve stvar izbora. Tu zaista moras biti ili lav ili mis.  Ali kako god okrenes moras prvo da budes svestan svojih kvaliteta i sposobnosti i znanja. Iskreno pogledaj u sebe i ako si siguran da mozes da obavljas neki posao bori se za njega. Dok ne stignes do cilja nemoj pocenjivati ni poslove koji ti se nude. Svaki posao je jedno novo iskustvo, a iskustvo je najvaznije ako zelis da postignes  dobru karijeru.
Steci neciju podrsku i poverenje je najvaznija stvar u zivotu. Covek je drustveno bice i ne moze ziveti sam. Zato je najvaznije biti okruzen ljudima od poverenja. A poverenje se zasluzuje. Gubitak poverenja je najteza kazna (kao i gubitak dostojanstva). Moze se izgubiti i vera i nada i zdravlje i novac i prijatelji i ljubav. Gubici i razocareja su sastavni deo zivota.
I nije samo filozofska fraza da ne mozes biti porazenako posle svakog pada ponovo ustanes. To je cinjenica. Ceo zivot su ustvari usponi i padovi. Neko ih uspesno prelazi, neko ne moze da se podigne posle pada. I tu je kljuc za uspeh. Ta snaga koja nas tera dalje. Gde i kako je pronaci? Pa, upravo u zakonitosti sa pocetka teksta: Uzmi ono sto ti se pruza. Juri za snom do god te to ne ugrozava. Spoznaj sebe i svoje mogucnosti. Pravi pametne izbore. Iskoristi dan.
DA BOG DA UVEK IMALI!

Нема коментара :

Постави коментар