недеља, 12. јун 2016.

SRBI I PSOVKE

SRBI I PSOVKE! DOMACI FILM U KOM NEMA PSOVKE? PRVI FILM U KOME SU POCELE PSOVKE. STA SU PSOVKE I KAKO SMO IH  MI SRBI IZDIGLI NA VISI NIVO! PORED RECI VAMPIR KOJU SMO PODARILI SVETU ZAJEDNO SA LEGENDOM, PORED KRSNE SLAVE KOJU NIKO NEMA NA SVETU , STVORILI SMO I NEMATERIJALNO BOGATSTVO KOJE CINE PSOVKE KOJE SE NE MOGU PREVESTI NI NAJ JEDAN JEZIK!
Da li postoji neko ko ne opsuje i kad treba i kad ne treba?  Mislim, mi psovke ne koristo samo onda kad nam nesto krene naopako, neko i kao uzrecicu i zamenu za sve reci kojih ne mozemo da setimo u nekom trenutku. Rec jebote je vise od psovke. Ona je zamenica ,zarez, smernica u izrazavanju, objasnjava vise nego gomila drugih reci, ona je ne zamenjiva.Koliko samo viceva postoji o Srbima i psovkama  stavljenim u kontekst prepoznavanja - ako cujes psovanje odmah da znas da je to Srbin. U nase filmove psovke su se uvukle jos od filma Mars na Drinu koji je snimljen na 50-togodisnjicu cuvenog marsa i izgovorio je Ljuba Tadic. Od tog filma nasu kinematografiju krase cuvene scene seksa i psovke koje su usle u legendu. Nekako opravdavam takav nacin govora. Film ne bi bio realan da se govori drugacije. Moramo prihvatiti da su psovke legalan deo naseg jezika. Potpuno bi izgubili autenticnost na filmu bez psovki. I zacudo gledajuci nase filmove mi ih ni ne primecujemo jer se stapaju u radnju i nama su neprimetne jer kako bi drugacije govorili. Ali kad stranci hoce da prevedu nas film padaju u "nesvest" i pitaju nas da li bas mora da ima toliko psovanja i kako uopste da prevedu nae psovke. Opet jedna pohvala za nas. Nase su psovke izuzetno kreativne. I kako moze da im se objasni  sta smo i zasto smo u stanju da opsujemo stvari koje oni uopste ne mogu da shvate. Moja baka nije htela da bude vulgarna kao mi mladji pa je govorila : Idi u persun! I to je bila zaista psovka. Kada sam je pitala za objasnjenje rekla je da to ima veze sa vremenom u kom je zivela i da je svakome bila kazna da ga posalje da bere persun nocu jer nije bilo svetla. Nije da razumem ali takvi smo mi Srbi. I stvarno se psuje sve i svasta. Od  Boga, majke i ostale rodbine, do predmeta ili jednom recju sve po spisku. Sta je na tom spisku i ko ga je pravio pojma nemam! I da, jedini srpski film bez psovki je Lajanje na zvezde!
Sta je uopste psovka? To je rec, recenica ili sintagma koja nije  prihvacena u opstim nacelima bontona  te se smatra nepristojnom i neprikladnom. Ili jos jedno objasnjenje koje nije iz enciklopedije psovati znaci govoriti nekome kao psu. Ali kao sto rekoh psovka je nasa"postapalica" u govoru, njome dajemo oduska svojim osecanjima,bez nje jednostavno ne znamo da funkcionisemo. Svakako ne pravim ja sad odu vulgarnom nacinu izrazavanja, posebno mi smeta kod devojaka. Naprotiv, hocu da kazem da se sve psovke mogu svesti na prikladniji nivo. Kad se vec  bez njih ne moze. Medjutim, psovke u stvari sluze da bi nekoga povredili psujuci mu ono sto voli i sto mu je bitno.
Ne bih sada pisala najsocnije srpske psovke kojima je pocast odao i cuveni fudbaler Zinadin Aidan i  to ne zbog sadrzaja jer ih ne razume niti mogu da mu se prevedu nego zbog strasti kojom se izgovaraju. Takvi smo mi Srbi strasni!
Psovaci mogu da se podele u tri vrste:
-oni koji znaju da ne treba da psuju recimo pred decom ili pred nekim religioznim - oni se lepo izvinu i opsuju
-oni koji ne razmisljaju o grubosti psovke i koji psuju zato sto svi oko njih psuju, sto im je to postalo kao uzrecica i nekako normalno ponasanje,
-oni koji namerno hoce nekoga da povrede najcesce psuju Boga i majku.
SVE U SVEMU PSOVANJE JESTE POSTALO NESTO "NORMALNO". PSUJEMO A NISMO NI SVESNI TOGA, PSUJEMO DA NEKOGA POVREDIMO ALI I DA POHVALIMO. PSUJEMO DA POKAZEMO BLISKOST SA NEKOM OSOBOM. PSUJEMO IZ MILOSTE I LJUBAVI. PSUJEMO IZ MRZNJE I BESA.
PSUJEMO!!!! I JA PSUJEM ALI POKUSAVAM DA NE PRELAZIM GRANICE. MOZDA IPAK TREBA KAO STO REKOH PSOVANJE SVESTI NA NIVO MALO DRUGACIJE UZRECICE KOJA NIKAKO NE BI TREBALA BITI VULGARNA!
PONOSIM SE STO JE NAS JEZIK TOLIKO BOGAT I NAS NAROD TOLIKO KREATIVAN! MORAMO SAMO PAZITI NA GRANICU DOBROG UKUSA! ZAR JE BOLJE STO DECA PRICAJU ISKVARENI SRPSKO-ENGLESKI JEZIK ILI SKRACUJU RECI DO NEPREPOZNAVANJA? MALO PSOVKI ONIH ARHAICNIH SUNCE TI KALAJISANO, STO MU GROMOVA I SLICNO I NEKIH NOVIJIH TIPA KLETVE -DA BOG DA TI CRKO KOMPJUTER OSVEZILI BI IM RECNIK KOJI PRETI DA ZAPADNE U TOTALNO SIROMASTVO.


Нема коментара :

Постави коментар