недеља, 5. јун 2016.

ZENSKI ZATVOR

ZENSKI ZATVOR! DA LI ZENA CINI ZLOCIN I KAD ODE NA ABORTUS? STA NATERA ZENU DA POSTANE UBICA? OSTALE ZLOCINE KAO STO SU PRONEVERE I PREVARE NE BIH U OVOM TEKSTU JER OVDE SU BITNA OSECANJA I STRAST JER SU  UPRAVO TO  STVARI KOJE  ZENE VODE KROZ ZIVOT!
U Kazneno-popravnom domu u Pozarevcu trenutno je oko 280 zena i to je najveci broj do sada. Upravnica kaze da se na zalost broj osudjenica povecava od 2oo8-me godine ,a da su u pitanju krivicna dela ubistva sve ucestalija.Na jednom mestu zene od 19-79 godina. I zaista ima svega. Recimo samo u toku jedne godine ( 2012-te) bilo je 109 vanrednih  incidenata - jedno bekstvo i udaljenje, 25 nasilja medju zatvorenicama - tuca, ubistvo, silovanje ,cetiri samopvredjivanja,  pet puta su pronadjeni nedozvoljeni predmeti,tri zloupotrebe posebnih prava i  71 slucaj ostalih incidenata. Sto se tice zloupotrebe polozaja od strane cuvara prijavljena su sest slucajeva, cetiri vezivanja mjedna je izdvojena ma jedna pretucena palicom. To su zvanicni izvestaji. Nezvanicni ko zna? Pored svega navedenog tu su razne psihicke torture, zloupotreba lekova za smirenje i ugrozavanja osnovnih ljudskih prava i sloboda. Zenski zatvor je inajtuznije mesto na svetu. Tu se radjaju  i rastu deca!!!! Doduse ne pise im u krrstenici ,ali ako nemaju srece da ih rodbina odvede u spoljni svet dozivljaju teske traume. Zatvorenice imaju pravo na obrazovanje i rad za koji se placa 20% od prosecne zarade. Ipak ostaje pitanje kako se zene odluce na ubistvo i zasto?
Pocnimo od abortusa o kome sam pisala u vise navrata. Da li zena tako cini ono najstrasnije ubistvo nepoznato i u zivotnjiskom svetu? Ubiti svoje nerodjeno dete bilo on tek tacka na ultrazvuku. Pisala sam o opravdanim i neopravdanim razlozima ito ne bih ponavljala. Samo cu dodati da je to najteza odluka koju zena donosi u svom zivotu. I teba je ispostovati ma kakva bila.  Samo ona zna zasto je donela odluku da rodi ili ne rodi dete. Svaka normalna zena je rodjena sa materinskim instiktom pa ako se odluci da ne rodi dete to je veliki bol i stres za nju koji nikada ne zaboravlja. Ako pak majka ubije rodjeno dete iz kakvih god razloga (zadnjih godina majke ubice i samoubice opravdavaju svoje smrti nemastinom) , onda vervatno ima psihickih problema i onda joj je mesto u psihijatrijskoj ustanovi. Zena sa zdravim rasudjivanjem to ne moze da uradi. Zlata Stanimirovic drzala je  ispod kreveta u pozarevackom zatvoru ,les svoje tek rodjene bebe 11 dana ,a niko nije  znao ni da je trudna?
Zena ume strasno da voli, ali isto tako u momentu strast moze da zameni mrznja. Udala se iz ljubavi ( uglavnom je zenama potrebna ljubav kao biljkama voda i Sunce) ,a onda je muz maltretira i nju i decu. Oma trpi , trpi ,nema gde da pobegne ( bar ona ne vidi resenje) ,pomraci joj se svet iubije nasilnika da bi zastitila prvenstveno decu. Da, na zalost kod nas je cela prica o nasilju jos uvek tabu tema. Ne mogu da verujem da zene i pored sveg obrazovanja ne prepoznaju nasilnike. Ako prepoznaju ,vrlo mali broj zena i to samo onih ekonomski nezavisnih napustaju nasilnika i pokrecu razvod. Ostale kojih je vecina ostaju u braku jer nemaju gde .Sigurnih je kuca malo, a nasilnika sve vise. I realno i ako nadju posao tesko je ziveti sa malom platom i dvoje troje dece! Mnogo tesko. Ne moze to svako. A da ne verujete koliko zena i dalje oseca ljubav i nada se da ce se covek - nasilnik promeniti. Nema opravdanja za ubistvo, ali hajde da pokusamo da razumemo  sta se odigrava u momentu kad se  zena odluci da se odbrani.  Ili od konstantnog muza nasilnika ili silovatelja (ako nekim cudom poseduje oruzje kao Olivera Krsmanic  koja se odbranila kada je manijak odvezao u neko siprazje - dobila je 25 godina  zatvora li joj je smanjeno na 15 godina). Mada koliko zena hoda naokolo sa oruzjem?
Zatim postoje zene koje  su hladnokrvne ubice kao i muskarci. Za njih sta reci? Magdalena Balac je hladokrvno upala u kucu i ubila supruznike radi koristoljublja.  Tu nisu u pitanju osecanja i strast koji su  bar malo olaksavajuce okolnosti kod ubistava radi samoodbrane. Tu verovatno opet ima elemenata neke  mentalne bolesti.
STRASNO JE MESTO ZENSKI ZATVOR U POZAREVCU.  TEKU DANI ISPUNJENI RADOM ( DA SE RAZUMEMO TAJ RAD NIJE OBAVEZAN),CUJE SE PLAC BEBA, IZLAZE POPOVI KOJI SU BILI NA RAZGOVORU SA OSUDJENICAMA.  TO JE STO SE VIDI I CUJE. ORONULA ZGRADA, TUZNI, SIVI I DUGACKI HODNICI. POGNUTE GLAVE OSUDJENICA KOJE IMAJU PRAVO DA SU U "NORMALNOM ODELU' ( MISLIM NEMAJU UNIFORME) . I OVDE  SE VIDI PODELA NA BOGATIJE I SIROMASNIJE ZATVORENICE ( KOLIKO KO DOBIJA NOVCA OD KUCE).
JEDINO STO SIGURNO NE ZNAMO JE TO STA JE PRAVI RAZLOG DA UBIJU! I STA LI SADA OSECAJU POSLE PROVEDENOG NEKOG VREMENA NA OVOM NAJTUZNIJEM MESTU NA SVETU.
280 TUZNIH ZIVOTNIH PRICA. 280 SUDBINA. 280 POVRATAKA U REALNI SVET POSLE IZDRZAVANJA ZATVORSKE KAZNE. DA LI CE SE SNACI U NJEMU? HOCE LI POVRATITI SVOJA OSECANJA I STRAST KOJE SU DUBOKO ZAKOPALE U SEBI BORAVECI U ZATVORU? STA CE SE PROMENITI? DA LI ONE IKADA VISE MOGU BITI OSOBE KOJE SU BILE PRE?




Нема коментара :

Постави коментар