четвртак, 5. јун 2014.

PISI KAO STO GOVORIS

PISI KAO STO GOVORIS,CITAJ ONAKO KAKO JE NAPISANO.Zlatno pravilo koje nam je Vuk Karadzic ostavio u amanet.I dok razmisljam kako danasnje generacije nisu bas sklone da prihvate to pravilo stize mi poruka na mobilni od najmladje cerke.Na moje pitanje kada ce doci kuci, njen odgovor je "DZM u 2".Koliko je "truda upotrebljeno da se to napise. Od sedam slova reci dolazim samo tri,usteda cetiri slova, dobro u je moralo da bude tu i 2 ako bas hocemo po pravilima treba da pise 14 jer je 2 oznaka za rane jutarnje sate.Mladje generacije stede slova da se ne istrose,stede reci da ne odaju osecanja, stede osecanja da bi bili "kul".A da ne kazem da je ovo jos dobra poruka jer je bar mislim na srpskom jeziku.A mogla je da se desi na  englesko srpskim kovanicama od kojih mi se dize kosa na glavi.Jer niti su prave engleske niti prave srpske reci.Dobro maldi uvek vole da imaju neki "svoj "jezik,ali koji je ovo jezik ko zna?Skolovanje uopste ne pruza ni priblizno onoliko znanja koliko smo mi imali .A oni jos i na to malo sto im se u skoli traze ,zaobilaze sto mogu vise jer se skoluju preko interneta.Ako ih neka tema slucajno zanima  oni se okrecu Vikipediji (elektronskoj enciklopediji gde je 65% podataka  pod sumnjom.)A tek razlicite verzije prepricavanja zaludnih ljudi,koji deci cine "medvedju uslugu" , jer deca pribegavaju bilo kojoj kracoj varijanti nego citanju lektire.I tako deca sve vise svoj zivot prilagodjavaju "lajkovanju", "lajkanju" "lajkovaci","lajkaj " me( nisam cula "lepsi" glagol", a njihov zivot bukvalno zavisi od "lajka".Dobro oni nisu krivi sto se zivot toliko ubrzao da oni nemaju vremena ni da citaju sve nego "lajkuju" s nogu. A za pisanje poruka i na mobilnom i na internetu s njihove tacke gledista treba upotrebiti sto manje slova(vremena).
Buducnost. Sve te moje pretpostavke svakog dana dobijaju potvrde. Jezik kojim govore svi mladi na planeti vec je izvestan. A kad i to predje granice jer ce se vreme koje mi poznajemo jos ubrzavati i kad nam na nasoj ili nekoj drugoj planeti(juce procitah da je na planeti nazvanoj GODZILA ,koja je veca od nase moguc zivot)komunikacija zapne u corsokak ko ce se secati jadnog Vuka sa pocetka price. Naravno dve reci na  slovo t resice sve telepatija i teleportacija. Zbogom slova, reci i papiru.Smrc.
Proslost. Davnih 50-tih, 60-tih i polovine 70-tih na Dusanovcu su mladi pod uticajem Zapada krenuli u svojevrstan bunt koliko je to u Socijalistickoj zemlji bilo moguce. Pa se iz tog binta rodio neki "satrovacki " jezik koji je za ne upucene bio vrlo neprihvatljiv i nerazumljiv. Evo primera: HOTI DAPA MNATA CON,RNOMI CETE SIMISIPI, U LIDONI KERE ET CKEAPA SU LIBEKO NEPU DAJA I LABO SU ET.....U prevodu znaci: Tiho pada tamna noc,mirno tece Misisipi,u dolini reke te Apacke su kolibe, pune jada i bola su te....Sta vise da kazem? Jeste bilo blesavo ali bilo je nase, nisu falila slova i  jeste bilo bunt ali vrlo simpatican.
PRISTRASNA JESAM,ALI GDE NAM ODE ONAJ NAS LEP SRPSKI VUKOV JEZIK?

Нема коментара :

Постави коментар