уторак, 10. јун 2014.

STRAST KOLEKCIONARA

UVEK SAM SE PITALA OTKUD KOLEKCIONARIMA TAKVA STRAST? I AKO ZANEMARIMO MATERIJALNO(sto nije nikako malo novca) OSTAJE TA CUDESNA STRAST DOVEDENA DO OPSESIJE. Da li su svi kolekcionari takvi ili ipak ima nekih manje opsesivnih varijanti? Ne znam tacno ali su me kolekcionari doveli pravo pred Ginisovu knjigu rekorda. Ne, necu  da pisem o tim rekordima jer su neki potpuno bezvezni, neki su na granici morbidnosti, a covek se zapita cemu da budes neko ko je  pojeo najvise hamburgera na svetu u odredjenom vremenu. Popularnost. Da li i kolekcionari praveci svoje najvece, najskuplje i uopste naj kolekcije rade to zato sto bas vole ili jure i oni Ginisa?Posvetila bi ovaj post decijim igrackama i jednom brendu. Ne bih da idem na retke predmete i slike, to ipak ima neki drugi smisao,a moze cak da bude to skupljanje u korist celog jednog naroda. Zato sam izabrala dva-tri zanimljiva "slucaja".
Stenli Kolorit sa Floride ima oko 2.000 Barbi lutaka na koje je potrosio neverovatnih 80.000 dolara. Njegov partner Denis Sliker ima 1.000 lutaka Ken(Barbikin momak).Pink Splendor Barbi kosta cak nekoliko hiljada dolara. I tu se ne zavrsava sakupljanje.Da bi njegove lutke bile interesantne kupio je oko 3.000 odevnih predmeta ( neki komadi su i od vrlo poznatih dizajnera).A tu se nadje i kuca za Barbi koja ima mini lift i kupatilo sa tusem i kosta "tricavih "1.000 dolara.Pa Barbi automobili, kombi, motori ,avion....
Majk Fountejn veliki je obozavalac Mek Donalda. Njegova kolekcija smestena je  na 650 metara kvadratnih. a sadrzi preko 1.000 casa, 11.700 bedzeva i skoro sve igracke iz Hepi mel obroka.U kolekciji su i uniforme koje su se menjale tokom godina cak i maskota u prirodnoj velicini (Roland Mek DONALD).OTPRILIKE OKO 75.000  eksponata. On  ipak tvrdi da na kraju svega stoji humani cilj ,a ne upisivanje u Ginisa. Ako mu uspe da svoj prostor pretvori u muzej, sav prihod bi isao deci oboleloj od raka.
Tako neverovatno bogatstvo daju za igracke iz kinder jaja,za igracke iz crtanog filma Strumfovi, delovi iz Lego " kompleta su neprocenjivi.Da napomenem samo da kolekcije igracaka uglavnom prave odrasli ljudi i to je na neki nacin super jer se nadam da u njima postoji jos onog decijeg instikta i da je njihova strast prema skupljanju najvise od svega zabava.
Buducnost. Svako vreme ima svoje "hit" kolekcije. Mene su sada potpuno  odusevile kolekcije igracaka. U buducnosti ce verovatno nesto drugo biti  zanimljivo. Na primer jedna od hitova bi mogla biti kolekcija licnih robota. PA klasifikacija  po zemlji gde je proizveden, po boji, po nameni,......
Proslost .E tu su bile neke druge stvari. Kao  postanske marke, kao salvete, kao znacke, kao stari novac. I jedna velika razlika. Nekada su koleokcionari razmenjivali svoje primerke .Danas se sve kupuje (potrosacko drustvo). .Umesto "fejsa" i gomile novaca mi smo recimo salvete slali pismima u sve delove sveta, a oni su nama slali svoje primerke uz predivna pisma (tako smo imali  za one koji to skupljaju postanske marke).Lepa,lepa vremena.
A,strast? Pa sad radilo je uzbudjenje, ali nismo bili opsednuti.I postojao je Ginis od 55-te godine .Da, i tada nisu bili drugaciji rekordi nego sada. To sto se nije nista menjalo preko 55 godina je za Ginisovu knjigu rekorda.
Pozdrav.

Нема коментара :

Постави коментар