среда, 11. јун 2014.

TURINGOV TEST

TURINGOV TEST JE PROVALJEN. KOMPJUTERSKI PROGRAM PO IMENU EUGEN GUSMAN USPEO JE DA UBEDI ISPITIVACE DA JE TRINAESTOGODISNJI DECAK. Test je osmisljen 195o-te godine i sluzio je naucnicima za testiranje vestacke inteligencije,Cak 33% naucnika bilo je prevareno prilikom ispitivanja Eugena Gusmana. Rusi priznaju da je bilo jako tesko jer decak mora da poseduje odredjena znanja ali ne i da zna sve. I tako uspeli su. Kad se udruze PEPPER  iz prekljucerasnjeg posta koji ima srce i emocije i EUGEN GUSMAN koji ima inteligenciju covek postaje vrlo ugrozena vrsta. Kako je krenulo vise ne postoji ogranicenje u proizvodnji kompjutera. Samo ne vidim svrhu takmicenja covek-masina.Jos uvek je covek taj koji stvara masinu, a ne obrnuto. Zar coveku nije dovoljan drugi covek da se s njim takmici. Nego kao deca,ratuju Amerikanci i Rusi preko kompjutera. A ostali deo planete sluzi da bude kolateralna steta. Igraju se svojim dostignucima. ispituju na ljudima koji nisu svesni da ucestvuju u nekom istrazivanju.Ili  nekad i kazu"dobrovoljcima" da  kao ucestvuju u sedmogodisnjim pripremama za Mars, a oni ispituju uticaj na ljude svojih "igracaka".Kako su ti ljudi u izolaciji dobijaju samo informacije koje oni  hoce da im kazu.Strasno. Tako verovatno stvarajuci "vestacku inteligenciju" (zarad cega ko tacno zna) oni ispituju ljudsku inteligenciju.Kakav poraz. Jedna trecina naucnika je pala na Turingovom testu.Meni to jako smeta zato sto niko ne moze da mi dokaze da naucnici poput kvantnih fizicara koji su svet rastavili na nano cestice, nisu inteligentni. Ili  bar ne dovoljno za vestacki obrazovane masine.
Buducnost. Moram da podelim svoj strah, Za sada mi proizvodimo masine. Za uzvrat one za nas trenutno proizvode samo rezervne delove (organe). A onda u vrlo bliskoj buducnosti  "pametne" masine krenu da sklapaju ljude. Uzasno. Daj boze da ostanemo samo na kloniranju i vestackoj oplodnji. Ako masine krenu da budu mame i tate, a ovako inteligentni zbogom ljudska vrsto.
Proslost. Za mene su TV, masina za ves i fen bili "vestacka inteligencija". To su bile masine koje su polako osvajale nase domove. I brate znalo se ko je ko i cemu sluzi. One rade svoj posao u sluzbi pomoci coveku, a covek  vodi racuna da se poprave ako treba. I nije trebao nikakav test. I posle kad je covek krenuo na Mesec i kad su pocele price o naprednim tehnologijama i dalje se znalo ko je covek a ko masina.
Iskreno mene zastrasuje pomisao da nam masine budu gospodari kao u najstrasnijem horor filmu.

Нема коментара :

Постави коментар