петак, 13. јун 2014.

MANDRAGORA,MARIHUANA, MAK, MORFEJ

MANDRAGORA,MARIHUANA I MAK I MORFEJ (GRCKI BOG SNA).SVE  JE NA SLOVO M I SVE U CAST SKRETANJA COVEKOVOG UMA SA REALNOSTI PA GDE DRUGO NEGO U MASTU(NA SLOVO M).Mandragora je visegodisnja biljka  sa vrlo velikim korenom koji podseca na coveka. Otrovni su svi njeni delovi narocito koren i plodovi.Biljka sadrzi veoma otrovne  alkaloide,scopolamin,atropin,hioscamin.Poreklo joj je juzna Evropa.Jevreji veruju da zenama daruje plodnost.Arapi je zovu "vrazja jabuka" zbog izgleda ploda.U bukvalnom prevodu mandragora znaci opasna za stoku.Nekada se koristila kao anestetik jer je jak narkotik , u vecim kolicinama izaziva ludilo.U magiji igra veoma veliku ulogu ,prvo zbog njenog  haluciogenog efekta, a i zbog cudne covekolike forme korena.
,Marihuana je biljka koja se koristi kao lek i najblaze je i najslabije je haluciogeno sredstvo. Sadrzi THC  psihoaktivnu supstncu koja utice na kratkotrajan gubitak pamcenja.  Blago crvenilo ociju i malo ubrzan srcani ritam.Nakon 5.000 godina i stotina miliona korisnika nema dokaza da je nekome prouzrokovala smrt.Mak ili opijumska cauraMak je dugo koriscen kao simbol sna i smrti zbog opijuma koji se iz njega estrahuje i njegove krvavo crvene boje.Seme maka se koristi kao opijum najvise u Centrajnoj i Istocnoj Evropi.Morfej je Grcki bog spavanja ,Ime mu bukvalno znaci onaj koji menja oblike. Sa svoja dva brata Fobetorom (koji izaziva strasne snove) i Fantasom koji izaziva mastovite snove uspeva da uspava cak i Zevsa. Zato se i morfijum zove sredstvo kojim se uspavljuju ljudi. I posle uvoda od mnogo reci sledi veza jer  ja volim da sto god pisem ima vezu. Pa kad pogledate svet narkomana sve je u ovim carobnim slovima M. I to zaista jeste strasno. Spoj maste, sna, opijenosti, ludila. Njihov svet je najstasnije mesto koje postoji.
Buducnost. Znam vec sta sledi. Kakva mandragora ,mak i marihuana. Vec se proizvodi vestacka droga sa uzasnim delovanjem. Sve ove droge sto sam spominjala nemaju ni pribliznu haluciogeno svojstvo kao ove nove. Ali mi ljudi smo neverovatna stvorenja. Nikad se ne zaustavljamo kad je u pitanju novac. Zarad njega prodajemo dusu djavolu i stvaramo sve strasnije i strasnije vrste droga. Jer ko bi u XXI I XXII veku  gajio mandragoru, marihuanu i mak kad  bi roboti u labaratorijama sa manje mesta i manje ljudstva proizvodili enormne kolicine najjace droge. Da nas Bog sacuva.
Proslost. Moja drugarica u osnovnoj skoli je bila iz Makedonije i njen deda je uz biljku duvan, proizvodio i biljku marihuanu (jer obe se koriste za pusenje).Donosila je u skolu pred kraj sedmog razreda i mi smo na casu biologije imali srecu da vidimo sta je sta. Svi casovi  iz biologije tada ,a i kasnije u srednjoj skoli  bili su zaista usmereni ka tome da nam na sve nacine objasne stetnost droge. Ne kazem da su deca sad manje edukovana, ali mozda nije stvar ni u edukaciji. Mi smo se bukvalno plasili i da dodirnemo drogu jer su u nas usadili uzasan strah, deca sada mnogo znaju, ali se ne srecu "uzivo" sa zlom niti ih toliko plase jer se sad u skoli i ne prica toliko, a saznanja deca na zalost imaju iz sopstvenog iskustva ili sa interneta.
APELUJEM DA SE SADA KAO NAMA NEKADA U SKOLU DONOSE SVE VRSTE DROGE KOJE POSTOJE DA IH  DECA VIDE "UZIVO' DA IH OPIPAJU , A DA SE PRITOM NASTAVNICI  KAO NEKADA GNUSAJU I PLASE NAS NAJSTRASNIJIM PRICAMA. PA NISU VALJDA OVE GENERACIJE TOLIKO OGUGLALE DA NE ZNAJU STA JE STRAH?

Нема коментара :

Постави коментар